ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟ AIRBNB ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΑ !!!


Μεταξύ των μεγάλων πόλεων και των μητροπόλεων του κόσμου, που προσπαθούν να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη επέκταση της πλατφόρμας Airbnb και στην αλλοίωση του χαρακτήρα τους, έρχεται να προστεθεί και η Πράγα. 

Ο δήμαρχός της Ζντένεκ Χριμπ επιδιώκει να θεσπιστούν νέοι περιοριστικοί νόμοι, ώστε να ανακόψει την πλημμυρίδα των τουριστών, που σχεδόν «καταλαμβάνουν» την ιστορική πόλη – όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε πολλές άλλες ιστορικές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου. Σημειωτέον, όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Guardian, ότι για πολλά χρόνια αυτή η μαγική πολιτεία, όπου συνδυάζονται γοητευτικά το μπαρόκ και το γοτθικό στοιχείο, ήταν αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας του σιδηρού παραπετάσματος. Σήμερα, που αλώθηκε από τον μαζικό τουρισμό, έχει πια κακή φήμη για τα αχαλίνωτα μπάτσελορ πάρτι και τις νύχτες κραιπάλης στις παμπ, όπου επεμβαίνει συχνά - πυκνά η αστυνομία. Οι προτάσεις του Ζντένεκ Χριμπ, αφορούν την απαγόρευση ενοικίασης ολόκληρου διαμερίσματος για βραχεία διαμονή, εκτός όταν οι ιδιοκτήτες του φύγουν για διακοπές. Η παροχή καταλυμάτων στην Πράγα θα περιοριστεί μόνον σε μεμονωμένα δωμάτια εντός σπιτιού ή διαμερίσματος, όπου ζουν και οι ιδιοκτήτες.

Στο επίκεντρο των προτάσεών του βρίσκεται το αίτημα να επιστραφεί η πόλη στους κατοίκους της και να αμβλυνθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του υπερτουρισμού. Η Πράγα, κάποτε πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στολίδι της δυναστείας των Αψβούργων, έχει καταντήσει ένα «διάχυτο ξενοδοχείο». Αυτά επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Observer ο δήμαρχός της, τονίζοντας ότι «το να μην θέτουμε περιορισμούς, είναι σα να αφήνουμε ένα σαράκι να τρώει την πόλη από μέσα». Στο παρελθόν, ο έλεγχος των τουριστικών ροών μπορούσε να γίνει βάζοντας όριο στον αριθμό των ξενοδοχείων που έπαιρναν οικοδομική άδεια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. Σχεδόν 8 εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν ετησίως στην πόλη, βάσει στοιχείων του 2018, όταν ο πληθυσμός της φθάνει το σχεδόν 1,3 εκατ. κατοίκους (είναι σαν να επισκέπτονται 8 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο τη Θεσσαλονίκη).

Οι αριθμοί των τουριστών θα συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ η Πράγμα δεν έχει τις αντίστοιχες υποδομές να αντεπεξέλθει. Εν τω μεταξύ, η «επέλαση»της πλατφόρμας Airbnb, η οποία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις τιμές των ακινήτων, έχει μεταμορφώσει ολόκληρες γειτονιές σε πολύβουες ζώνες, όπου ακούγεται ο γνωστός ήχος των τροχήλατων βαλιτσών, όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Κι αυτό αυξάνει τις τιμές ακινήτων και μισθωμάτων, εκδιώκοντας από τις περιοχές αυτές τους μόνιμους κατοίκους.

Και να τι λέει η γλώσσα των αριθμών: τη διετία Μαρτίου 2016-Mαρτίου 2018 τα καταλύματα Airbnb σχεδόν υπερτριπλασιάστηκαν από 5.537 σε 13.000, όπερ σημαίνει πως από 17.913 έφθασαν τις 52.738 οι διαθέσιμες κλίνες. Το 80% από τα προαναφερθέντα καταλύματα είναι ολόκληρα διαμερίσματα. Κατά μέσον όρο ένας κάτοικος Πράγμα απαιτείται να πληρώσει 14 φορές τους ετήσιους μισθούς του, εξαιρουμένων των φόρων, του κόστους στέγης, τροφής και ένδυσης, για να αποκτήσει ένα διαμέρισμα στην πόλη. Ο Τζάνεκ Ρούμπες, δημιουργός του καναλιού στο YouTube, «Τίμιος Ξεναγός», καταγράφει τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού. «Τα διαμερίσματα στην Πράγα, που ενοικιάζονται σε επισκέπτες, δεν απευθύνονταν σε τέτοιο κοινό. Αλλες οι ανάγκες των μονίμων κατοίκων και άλλες οι δικές τους».

Είναι αυτό που χαρακτηριστικά λέει στο Bloomberg η εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου του Παρισιού: «Εχουν εξαφανιστεί από την πόλη σχεδόν 30.000 κατοικίες για να μετατραπούν σε επιπλωμένα καταλύματα. Η Airbnb απειλεί την ψυχή και την ταυτότητα της εκάστοτε γειτονιάς κι εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση». Τον Δεκέμβριο έντεκα ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ αυτών το Παρίσι, η Βαλένθια, η Πράγα κ.ά., συνυπέγραψαν επιστολή προς την Κομισιόν, ζητώντας της να εκσυγχρονίσει τη σχετική νομοθεσία. Τέλος, το Αμστερνταμ επιτρέπει την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων για λιγότερες από 30 ημέρες έναντι διμήνου αρχικά, ενώ η Πάλμα στη Μαγιόρκα απαγόρευσε όλες τις βραχείες μισθώσεις διαμερισμάτων.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου