Στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει τους τελευταίους 4 μήνες του 2019 περίπου 8.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους ενοικίαζαν σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε ότι ένα ποσοστό 6%-8% των καταλυμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση ανά την Ελλάδα επιστρέφει στις παραδοσιακές ενοικιάσεις.
Ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 8%», εξηγούν φορείς του εγχώριου real estate, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή αναμένεται να ενταθεί έτι περαιτέρω το αμέσως προσεχές διάστημα.
Κυρίως στα αστικά κέντρα
Μάλιστα, παράγοντες της κτηματαγοράς καταγράφουν την τάση αυτή κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στις πόλεις όπου υπάρχει ανεπάρκεια ή ακόμη και έλλειψη διαθέσιμων διαμερισμάτων για φοιτητική κατοικία, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα να προπορεύονται.
Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο τη ρύθμιση της ελληνικής κτηματαγοράς κινείται και η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για μείωση της φορολογίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στα εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια κύρια κατοικίας.
Εκτιμάται δε ότι το συγκεκριμένο μέτρο, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, θα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή του χάρτη της κτηματαγοράς και θα στρέψει χιλιάδες ακίνητα που ενοικιάζονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb στην αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων, γεγονός που αναμένεται να επαναφέρει τις ισορροπίες στο real estate.
Και αυτό διότι, η έξαρση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει «στερήσει» από την παραδοσιακή αγορά ενοικιάσεων έναν σημαντικό αριθμό καταλυμάτων, γεγονός που έχει συμβάλει καθοριστικά και στην έκρηξη των τιμών των ενοικίων.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου