Περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα χρόνια στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, καθώς οι τράπεζες σχεδιάζουν να συνεχίσουν εντατικά τα προγράμματα μείωσης προσωπικού, δικτύου καταστημάτων και δαπανών μισθοδοσίας, ως «αντίδοτο» στην ισχυρή πίεση που θα εξακολουθήσουν να δέχονται τα περιθώρια τόκων από τη γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της μεγάλης συρρίκνωσης που έχει υποστεί η απασχόληση στις τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης είναι ότι μετά και το νέο γύρο περικοπών, στα τέλη του 2022, ο αριθμός των απασχολούμενων θα έχει πέσει σε 32.000, δηλαδή περίπου στο μισό του προσωπικού που είχαν οι τράπεζες το 2009 (64.000).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι τράπεζες, που έχουν κόψει ήδη τα λειτουργικά τους κόστη ως ποσοστό των εσόδων σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου της ευρωζώνης, θα προχωρήσουν την τριετία 2020 – 2022 σε νέες βαθιές περικοπές των δαπανών προσωπικού.
Η JP Morgan περιμένει μια μείωση της συνολικής δαπάνης μισθοδοσίας κατά 9% στις συστημικές τράπεζες, στο επίπεδο των 1,7 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η μείωση αυτή θα προέλθει από τον περιορισμό της απασχόλησης, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί μια μείωση του προσωπικού κατά 3.000 – 3.500 υπαλλήλους.
Διψήφια ποσοστά μείωσης στις δαπάνες μισθοδοσίας αναμένονται στην Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα (17% και 11%, αντίστοιχα), ενώ μικρότερες μειώσεις (3-4%) θα υπάρξουν στην Alpha και την Eurobank.
Οι τραπεζικές διοικήσεις προβληματίζονται για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουν τα επόμενα προγράμματα μείωσης προσωπικού, καθώς θεωρούν ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζονται ως τώρα έχουν υψηλό κόστος. Την τάση, όσον αφορά αυτό το θέμα, αναμένεται να καθορίσει η Εθνική Τράπεζα, καθώς η διοίκηση επεξεργάζεται το νέο πρόγραμμα εθελουσίας, που θα τεθεί φέτος σε ισχύ.
Σε πρόσφατη επιστολή του στο προσωπικό, ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο πρόγραμμα του 2019 που είχε λάβει μικρή παράταση ισχύος, είχε προειδοποιήσει ότι το επόμενο πρόγραμμα δεν θα έχει εξίσου ευνοϊκούς όρους με το παρελθόν.
Σφοδρές αντιδράσεις
Οι συνδικαλιστές του κλάδου, πάντως, προειδοποιούν ότι τα συνεχή προγράμματα εθελουσίας εξόδου έχουν επηρεάσει αρνητικά τις λειτουργίες των τραπεζών. Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, σε νέα επιστολή του στη διοίκηση, τονίζει ότι «μετά και την τελευταία εθελούσια έξοδο, η Τράπεζα δείχνει πλέον σοβαρά σημάδια αποδιοργάνωσης σε όλα τα επίπεδα. Η έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό είναι αισθητή. Η πίεση και ο φόρτος εργασίας έχει φέρει το προσωπικό του Δικτύου Καταστημάτων στα όρια της ψυχικής του εξόντωσης. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός Καταστημάτων έχει μείνει χωρίς Διευθυντές, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον του Δικτύου και την πορεία της Τράπεζας».
Επισημαίνει, επίσης, ότι, την ίδια ώρα, «ο ανταγωνισμός στις χορηγήσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων καλπάζει, με στόχο την επανατοποθέτησή του στην αγορά στην μετά την κρίση εποχή και την αύξηση του μεριδίου του. Δυστυχώς αιτήματα υφιστάμενων αξιόπιστων πελατών μας, αλλά και νέων που προσελκύονται, είτε απορρίπτονται, είτε οι όροι που προτείνονται δεν γίνονται αποδεκτοί από τους ενδιαφερόμενους, με αποτέλεσμα να στρέφονται στον ανταγωνισμό. Απλά αιτήματα για έκδοση πιστωτικής κάρτας καθυστερούν μέχρι και 2 μήνες να υλοποιηθούν. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε, ως Τράπεζα, εκτός της πιστωτικής αγοράς, όπως διαμορφώνεται, καθώς ο ανταγωνισμός ορίζει πλέον τους όρους αυτής».
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου