Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και οι κεντρικές τράπεζες Καναδά, Ιαπωνίας, Σουηδίας, Ελβετίας μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας, εξετάζουν από κοινού την δυνατότητα και τις επιπτώσεις από την έκδοση κρυπτονομισμάτων.
Η διασυνοριακή χρήση ενός ψηφιακού νομίσματος είναι μια περίπλοκη υπόθεση με πολλές πτυχές και περίπλοκες παρενέργειες.
Οι κεντρικές τράπεζες θα εξετάσουν πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο έκδοσης κρυπτονομίσματος των κεντρικών τραπεζών, αν είναι εφικτή η διασυνοριακή χρήση ενός τέτοιου κρυπτονομίσματος, αλλά και τους τρόπους συνεργασίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα συναφή με τις νέες τεχνολογίες.
Ειδικοί από αυτές τις χώρες, θα εξετάσουν επίσης τις οικονομικές επιλογές ως προς την προοπτική έκδοσης κρυπτονομίσματος κεντρικών τραπεζών και ζητήματα λειτουργικής αλλά και σχεδιαστικής φύσης.
Βασικό χαρακτηριστικό του διασυνοριακού ψηφιακού νομίσματος είναι ότι δεν θα προκύπτει από την «εξόρυξη» του όπως ονομάζεται η διαδικασία έκδοσης και ταυτόχρονης κρυπτογράφησης των σημερινών κρυπτονομισμάτων.
Το πρόβλημα είναι σαφές:
- Τα αδιαφανή και μη ρυθμιζόμενα κρυπτονομίσματα αφαιρούν από τις κεντρικές τράπεζες την εξουσία να ελέγχουν την προσφορά χρήματος στην οικονομία.
- Ταυτόχρονα η ανεξέλεγκτη έκδοση κρυπτονομισμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους επενδυτές εξαιτίας της αδιαφάνειας και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου. Φυσικά επιπλέον δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη χρηματοδότηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Από την άλλη πλευρά:
- Μεγάλοι οργανισμοί ή και επιχειρηματικοί όμιλοι όπως το Facebook αλλά ακόμη και της Τράπεζας της Κίνας έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να εκδώσουν δικά τους κρυπτονομίσματα με κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες. Η Κίνα από την πλευρά της έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία του bitcoin.
- Yπάρχουν επίσης φωνές που θεωρούν καταστροφική την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από το δολάριο. Επομένως οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν σύντομα κάποιο άλλο αποθεματικό νόμισμα που θα μπορούσε να είναι ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας.
Στις συναντήσεις της ομάδας των κεντρικών τραπεζών που θα ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας Τζον Κάνλιφ αλλά και ο προσφάτως συνταξιοδοτηθείς από την ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που σήμερα είναι στέλεχος της BIS.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου