Τι μεταδίδει το thepressproject.gr :
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων, Jacques Vandenschrik, καταγγέλλει ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει κατά 50% το κονδύλι που διαθέτει για τους άπορους πολίτες την περίοδο 2021 – 2027, ώστε να «ισοφαρίσει» την «τρύπα» 1,1 τρισεκατομμυρίου που εκτιμάται ότι θα προκληθεί στα ταμεία της Ένωσης από την αποχώρηση της Βρετανίας.
Όπως δήλωσε ο Vandenschrik, η Ομοσπονδία κατάφερε το 2018 να διανείμει 781.000 τόνους τροφίμων και να σιτίσει περίπου 9,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Τόνισε ότι περίπου 33,1 εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ είναι άποροι και αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης, που θα επιδεινωθούν με τα σχέδια της ΕΕ.
«Σε περίπτωση που προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός, θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της αστάθειας στις ζωές των ανθρώπων. Αν οι πολίτες και τα παιδιά τους είναι πεινασμένα θα έχουν συγκεκριμένο πλάνο και αυτό δεν είναι καλό για την κοινωνία μας. Δεν μπορούμε να προοδεύσουμε αφήνοντας στο περιθώριο τους άπορους ανθρώπους. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να γίνει η κοινωνία μας καλύτερη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο τρέχων κοινοτικός προϋπολογισμός περιέχει κονδύλια προς τις χώρες-μέλη προκειμένου αυτές να παράσχουν στους πιο φτωχούς Ευρωπαίους πολίτες τροφή, ένδυση, υπόδηση και άλλες βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με την πρόταση της νέας ηγεσίας της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2021-27, αυτά τα κονδύλια καταργούνται και θα ζητηθεί από τις χώρες-μέλη να δαπανούν ένα μίνιμουμ ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως γι’ αυτούς τους πολίτες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως θα υπάρξει «επαγρύπνηση» για την ενθάρρυνση των κρατών-μελών να επιτύχουν τον στόχο δαπανών 4 δισ. ευρώ για τους πιο φτωχούς πολίτες, ενώ επισήμανε πως η Κομισιόν έχει προτείνει τη συγχώνευση του ταμείου ενίσχυσης των πλέον άπορων πολιτών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τον προϋπολογισμό 2021-2027 προκειμένου να διασφαλιστεί η μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ των δύο ταμείων.
«Η Επιτροπή πρότεινε έναν κοινοτικό στόχο ύψους 4% του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου συν 100 δισ. ευρώ σε επιμερισμένη διαχείριση για την αντιμετώπιση της υλικής στέρησης. Αυτό σημαίνει ποσό παρόμοιο με τον τρέχοντα προϋπολογισμό των 3,8 δισ. ευρώ. Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι αυτό το ποσό χρηματοδότησης θα προγραμματιστεί από τα κράτη-μέλη και επαγρυπνεί για την εξασφάλιση αυτού του στόχου» τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπληρώνοντας ότι «τα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικούς βαθμούς φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και αρκετά αναμένεται να διατηρήσουν περισσότερο από το 5% των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των πιο άπορων. Ωστόσο, ως εγγύηση, έχουμε προτείνει μια ελάχιστη επιχορήγηση 2%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου