ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΛΠ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας*

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΜΕΛΕΤΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ 20% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΤΕΣ !!! 
Δυο χρήσιμοι ηλίθιοι πανεπιστημιακοί ερευνητές από τα Lidl, που προφανώς αγνοούν ακόμη και τις στοιχειώδεις νομικές, οικονομικές και λογιστικές έννοιες του χρήματος, των δανείων, των καταθέσεων και του ορισμού των νομισματικών μεγεθών, δημοσίευσαν προσφάτως μια μελέτη, η οποία επιχειρεί να ερμηνεύσει το φλέγον ζήτημα των ελληνικών κόκκινων δανείων, με μια εκτός τόπου και χρόνου αναγωγή στην ιστορική βάση και τα απολογιστικά στοιχεία του αντίστοιχου των ΗΠΑ. Και, ενώ ακόμη και στην υπό κατάληψη ΑΣΟΕ, η μελέτη τους αυτή θα είχε καταλήξει στις τουαλέτες της Σχολής, για την γνωστή, αυτονόητη χρήση, όλως τυχαίως έγινε σημαία της μαύρης τραπεζικής προπαγάνδας, που επιχειρεί με κάθε μέσο να μας πείσει ότι, ο ήλιος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ανατέλλει δήθεν από την δύση.

Καλό το παραμύθι σας παιδάκια, αλλά ο δράκος σας πουλάει μόνο στην Black Friday της ΤτΕ και της ΕΕΤ. 

Γιατί όσοι ζούμε την καθημερινότητα και γνωρίζουμε από μέσα την πραγματικότητα των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, τον δράκο σας τον έχουμε για μεζέ.


Χρειάζεται πράγματι να είσαι πολλά κιλά ηλίθιος για να καταλήξεις στο επιστημονικό (!!!) συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, Δικηγόροι και Οικονομολόγοι, ακόμη και Συνταξιούχοι, δεν πληρώνουμε τις τράπεζες, επειδή, δήθεν, είμαστε κοινοί απατεώνες-στρατηγικοί κακοπληρωτές, αντί να ξεστραβωθείς, διαβάζοντας, έστω, κάποια από τις χιλιάδες δημοσιευθείσες δικαστικές αποφάσεις, που κατακλύζουν πλέον το διαδίκτυο, με τις οποίες, στην Ελλάδα, οι τράπεζες, σήμερα, αντί να εισπράξουν κόκκινα δάνεια και πιστωτικές κάρτες, καταδικάζονται καθημερινά από τα ελληνικά δικαστήρια να πληρώσουν, σε Δικηγόρους, Οικονομολόγους, Συνταξιούχους, κλπ Δανειολήπτες, ενήμερους και κόκκινους, αποζημιώσεις και έξοδα δικών, για παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, για καταχρηστικούς όρους συμβάσεων, ακόμη και για απάτες που διέπραξαν, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, κάθε μήνα, επί ολόκληρες δεκαετίες, φουσκώνοντας με πρόθεση τα υπόλοιπα στην κίνηση των λογαριασμών εξυπηρέτησης δανείων και πιστωτικών καρτών. Αυτά που στο Αμέρικα τα λέτε extraits και statements.


Στην Ελλάδα, λοιπόν, dear idiots Bsc, το μόνο καλό που έκανε η κρίση ήταν, ότι, η τεράστια απώλεια του ΑΕΠ και όλων, οριζοντίως, των ατομικών εισοδημάτων, ξύπνησε από τον λήθαργο τους δανειολήπτες, οι οποίοι, με την παρότρυνση Δικηγόρων και Οικονομολόγων, μπήκαν επιτέλους στον κόπο να διαβάσουν τις κινήσεις των λογαριασμών τους, κάνοντας ακόμη και πραγματογνωμοσύνες, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν την ληστεία που υπέστησαν από τις τράπεζες στα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, τότε που οι ίδιες αυτές τράπεζες, υπό τον φόβο ότι θα διαβάσουν την κίνηση των λογαριασμών τους, για να μην προκάμουν, φρόντιζαν να τους χορταίνουν με πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, διακοποδάνεια, γαμοδάνεια και μπουζουκοδάνεια, πλαφόν πέτσινων επιταγών, αλληλόχρεους με εγγύηση τα αυτά του Καράμπελα, υπερτιμολογημένα στεγαστικά υποτιμημένου πιστωτικού κινδύνου, ακόμη και με επισκευαστικά επί των επισφαλών αυτών στεγαστικών, τα οποία μάλιστα τα αποκαλούσαν "επισκευαστικά μαϊμού", καθότι, οι Greek Banksters, γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν. Όπως επίσης γώριζαν ότι, την φούσκα της μόχλευσης X 20 των ισολογισμών τους, θα την πλήρωναν κάποια στιγμή οι Φορολογούμενοι, με πρώτους και καλύτερους τους ίδιους αυτούς Δανειολήπτες.

Καταλάβατε τώρα γιατί δεν πληρώνουμε οι Έλληνες ;;; Επειδή, απλά, ζητάμε πίσω τα κλεμμένα !!! 

Των δανείων και των καρτών μας, των Μνημονίων, των Ανακεφαλαιοποιήσεων και των 40 Δις των αποταμιεύσεών μας, με τις οποίες, ως φορολογούμενοι, χρηματοδοτήσαμε την αέναη διάσωση των 4 χρεοκοπημένων συστημικών τραπεζών, που μας έκλεβαν επί ολόκληρες δεκαετίες, χρεώνοντας μας ως χρήμα τον αέρα τον κοπανιστό που μας χορηγούσαν, μοχλεύοντας 20 ολόκληρες φορές τα ενεργητικά τους (Νο1 στην ΕΕ).    

Από εκεί λοιπόν έπρεπε να ξεκινήσετε την μελέτη σας και όχι από την Πανεπιστημίου & Αμερικής γωνία.
  
Όσο λοιπόν και να σας πονάμε οι Δικηγόροι και οι Οικονομολόγοι που ξυπνήσαμε τους Έλληνες, την επόμενη φορά που οι τράπεζες θα σας αναθέσουν την εργολαβία κάποιας, δήθεν βαρύγδουπης, πανεπιστημιακής μελέτης, φροντίστε, πριν ασχοληθείτε με το Ελλάντα, να μάθετε και λίγα greek γράμματα.

Για να μην σας ξαναξευτελίσουμε !!!

* Ο γράφων Οικονομολόγος, την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας, μεταξύ άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πουλούσε με το κιλό, για λογαριασμό των ελληνικών τραπεζών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δάνεια, κάρτες, κλπ. τραπεζικά καλούδια, χωρίς Τειρεσία, με μαϊμού Εκκαθαριστικά και με πολύ χοντρές προμήθειες. Μούγκα λοιπόν ηλίθιοι !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ :
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/04/monopoly.html


ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ BUSINESS DAILY....

Η... φυλή των κακοπληρωτών: Ποιοι είναι και γιατί δεν πληρώνουν

Νώντας Χαλδούπης

Ένας στους πέντε δανειολήπτες έγινε στρατηγικός κακοπληρωτής σε δάνειο κύριας κατοικίας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πιο επικίνδυνοι για «φέσια» οι οικονομολόγοι και οι νομικοί, οι φοροφυγάδες επαγγελματίες και οι μεγαλοσυνταξιούχοι.

Ένας στους πέντε Έλληνες δανειολήπτες, που αγόρασαν με δάνεια την κύρια κατοικία τους, αποφάσισε να αθετήσει τις υποχρεώσεις του, παρότι είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει, περνώντας στην πολυσυζητημένη κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, που υπολογίζεται ότι έχουν προκαλέσει ζημιά άνω των 7 δισ. ευρώ στις τράπεζες μόνο από την κατηγορία των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Μια ζημιά που μεταφέρθηκε στους φορολογούμενους ως πρόσθετο δημόσιο χρέος.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της αποκαλυπτικής μελέτης*, των Νικόλαου Αρταβάνη (Virginia Polytechnic Institute & State University) και Ιωάννη Σπυριδόπουλου (American University), η οποία προσεγγίζει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, εξετάζοντας τη συμπεριφορά χιλιάδων δανειοληπτών με δάνεια για την πρώτη τους κατοικία, οι οποίοι είχαν τη σχεδόν γενική κάλυψη από την απαγόρευση πλειστηριασμών, αλλά και τη δυνατότητα να προστατεύσουν την κατοικία τους, ζητώντας δικαστικά τη ρύθμιση/ελάφρυνση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη.

Με βάση το καθεστώς προστασίας που ίσχυσε στην Ελλάδα, δηλαδή την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το νόμο Κατσέλη, που ίσχυσαν παράλληλα για αρκετά χρόνια, παρέχεται η δυνατότητα να διαχωρισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από αυτούς που πραγματικά βρέθηκαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Όπως τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης, κατά κανόνα όσοι είχαν πραγματικά οικονομική αδυναμία προσέφευγαν στο νόμο Κατσέλη, με σκοπό να ρυθμίσουν το χρέος τους, προστατεύοντας και την κύρια κατοικία τους. Αντίθετα, όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά επέλεγαν να μην το κάνουν, μπορούσαν να προσβλέπουν στη γενική απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά και να υποβάλλουν προσχηματικά αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, παρότι γνώριζαν ότι αυτές θα απορρίπτονταν, με σκοπό να καθυστερήσουν την πληρωμή του δανείου.

Με αυτά τα βασικά κριτήρια, οι ερευνητές διαχώρισαν τους κακοπληρωτές εξ ανάγκης από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και, έχοντας πρόσβαση στα στατιστικά δεδομένα από τα αρχεία συστημικής τράπεζας για 57.854 δάνεια κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του 2013, κατέληξαν στα ακόλουθα ευρήματα:
Σχεδόν 43% αυτών των δανείων (24.864 δάνεια) έγιναν «κόκκινα». Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, αφού, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, το αντίστοιχο ποσοστό αθέτησης στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας στη διάρκεια της τελευταίας, μεγάλης κρίσης στις ΗΠΑ ήταν 11,5%.
Από αυτά τα 24.864 δάνεια, περίπου 37% (δηλαδή 9.288 δάνεια) αφορούν περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ τα 15.576 δάνεια (ποσοστό 63% του συνόλου των «κόκκινων») αφορούν δανειολήπτες με οικονομική αδυναμία.
Οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές (7.567 δάνεια) εντάσσονται στην κατηγορία των δανειοληπτών που δεν ενδιαφέρθηκαν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη για να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ λιγότεροι (1.721) έκαναν αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο μάλλον προσχηματικά, δηλαδή χωρίς να πληρούν τα κριτήρια. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές μελέτησαν και δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατσέλη, ώστε να διαπιστώσουν περιπτώσεις προσχηματικών αιτημάτων.

Με βάση τα ευρήματα αυτής της έρευνας, που είναι αντιπροσωπευτικά συνολικά για το τραπεζικό σύστημα, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το κόστος για τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικία ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ). Ο… λογαριασμός των στρατηγικών κακοπληρωτών πήγε στους φορολογούμενους, μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που αύξησαν το δημόσιο χρέος, αλλά και με την απαξίωση της συμμετοχής του Δημοσίου στις τράπεζες.
Τα κίνητρα των στρατηγικών κακοπληρωτών

Εστιάζοντας στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι αποφάσεις τους υπαγορεύονται από πολλά και διαφορετικά κίνητρα. Από όσους είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν, μόνο ένας στους τέσσερις εκμεταλλεύθηκε την απαγόρευση πλειστηριασμών για να αποφύγει τις υποχρεώσεις του, ενώ η πλειονότητα των δανειοληπτών που είχαν την οικονομική δυνατότητα (4 στους 5) εξυπηρέτησαν τα δάνειά τους, παρότι γνώριζαν ότι είχαν πολύ μικρό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τη μεγαλύτερη τάση να γίνονται στρατηγικοί κακοπληρωτές έχουν, σύμφωνα με την έρευνα, τα νοικοκυριά υψηλότερης εισοδηματικής και μορφωτικής στάθμης και, κυρίως, οι δικηγόροι και οι οικονομολόγοι, που έχουν καλύτερη κατανόηση του θεσμικού πλαισίου και των οικονομικών συνεπειών μιας αθέτησης υποχρεώσεων. Οι δικηγόροι είναι 23% πιθανότερο να γίνουν στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι οικονομολόγοι 14% πιο πιθανό.

Αντίθετα, πολύ χαμηλά ποσοστά στρατηγικής αθέτησης εμφανίζουν οι στρατιωτικοί, γεγονός που εκτιμάται ότι συνδέεται με την αυστηρότερη αντίληψη που έχουν για θέματα ηθικής και κοινωνικής συνείδησης.

Στενά συνδεδεμένη με το φαινόμενο της στρατηγικής αθέτησης υποχρεώσεων φαίνεται πως είναι η φοροδιαφυγή. Το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι μεγαλύτερο μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των μισθωτών, καθώς αυτές οι κατηγορίες δανειοληπτών έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής. Υπολογίζεται ότι για κάθε 8.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος που κρύβει ένας φορολογούμενος από την εφορία, η πιθανότητα να γίνει στρατηγικός κακοπληρωτής στο δάνειό του αυξάνεται κατά 4,3%.



Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τη συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι το πόσο στενή σχέση έχουν με την τράπεζα, δηλαδή αν εκτός του στεγαστικού δανείου έχουν πρόσβαση και σε άλλα προϊόντα δανείων ή καταθέσεων. Κατά κανόνα, όσο πιο στενή και ευρεία είναι η σχέση του δανειολήπτη με την τράπεζα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αποφασίσει να γίνει στρατηγικός κακοπληρωτής.

Τέλος, αυξημένες πιθανότητες να λάβουν την απόφαση να μην πληρώνουν το δάνειό τους έχουν όσοι δανειολήπτες έχουν υποστεί ένα σοβαρό οικονομικό σοκ, με τη μορφή της μεγάλης και ξαφνικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Αυτοί μπορεί να διακόψουν την πληρωμή του δανείου, σε μια προσπάθεια να επαναφέρουν το εισόδημά τους στα προηγούμενα επίπεδα.

Έτσι, στρατηγικοί κακοπληρωτές έγιναν πολλοί μεγαλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι υπέστησαν μείωση της τάξεως του 30% στα εισοδήματά τους, την ώρα που οι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πολύ μικρές απώλειες. Οι συνταξιούχοι που λάμβαναν τα μεγαλύτερα ποσά, ακόμη και 5.200 ευρώ πριν τις μειώσεις, βρέθηκε ότι είναι 34% πιο πιθανό να γίνουν στρατηγικοί κακοπληρωτές, σε σχέση με όσους είχαν χαμηλότερες συντάξεις, έως 1.250 ευρώ το μήνα.

*Collateral Enforcement and Strategic Behavior: Evidence From a Foreclosure Moratorium in Greece. Nikolaos Artavanis - Virginia Polytechnic Institute & State University, Ioannis Spyridopoulos - American University.

ΠΗΓΗ
https://www.businessdaily.gr/oikonomia/6192_i-fyli-ton-kakopliroton-poioi-einai-kai-giati-den-plironoyn?fbclid=IwAR1M0GXN40I9Sp6E8NkSG5bM4ibuipdkx9NNJ09Om77w5l9Pl-gop4nLi78

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου