ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΩΓΟΣΗΜΟ !!! ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!

ΕΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ
Η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου εξυπηρετεί μόνο τις Τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς «παίκτες» σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες !!!





Αντιθέτως, κάνει δυσκολότερη την πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη ενώ ειδικά για τις Τράπεζες, ο κ. Βερβεσός σημείωσε ότι περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινα» δάνεια άνω των 240.000 ευρώ.

Επιπλέον επισήμανε ότι πιθανότατα το αγωγόσημο θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ. Εν ολίγοις σε μία τέτοια περίπτωση για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του, ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει πάνω από 2.500 ευρώ.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης.

Κινητοποιήσεις

Ο κ. Βερβεσός, ζήτησε την άμεση κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας, και προανήγγειλε σειρά δράσεων των δικηγόρων.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στο θέατρο «Ακροπόλ» ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από 12μ.μ έως 3:μ.μ.

Ακόμη, θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ενώ ξεκινά καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

Επιπλέον, ο ΔΣΑ θα ζητήσει τρεις γνωμοδοτήσεις από καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου, ενώ θα απασχολήσει το επίμαχο θέμα και την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ακόμη, θα ζητηθεί να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Στην περίπτωση που οι παραπάνω ενέργειες δεν φέρουν αποτέλεσμα, οι δικηγόροι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στοχευμένες απόχες από τις δίκες που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα αναζητηθούν και άλλες μορφές αντίδρασης.

Παρέμβαση της Κομισιόν για την επιβολή δικαστικού ενσήμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Ερώτηση των ευρωβουλευτών του κόμματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την παρέμβαση της Κομισιόν για την «άδικη, αναδρομική και αντισυνταγματική ρύθμιση της κυβέρνησης για την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές», ζητούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή τους ερώτηση.

Όπως αναφέρουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιβολή δικαστικού ενσήμου παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο, πλήττει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες και, γενικότερα, υπονομεύει την πρόσβαση όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τη δικαστική προστασία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται «για την επίμαχη διάταξη που εισήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, με ισχύ από 30 Νοεμβρίου, καθιστώντας υποχρεωτική την καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές που κατατίθενται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα αναδρομικώς για αγωγές που ήδη έχουν κατατεθεί». Σημειώνεται, επίσης, ότι παρόμοια διάταξη είχε θεσμοθετηθεί πρώτη φορά το 2011, έχοντας τότε «εγείρει την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας», ενώ, όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την κατήργησε με το ν. 4446/2016.

«Ωστόσο», προσθέτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η σημερινή κυβέρνηση την επανέφερε καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, με επίσημη αιτιολογία ότι οι πολίτες κινητοποιούν έναν "πολυδάπανο δημόσιο μηχανισμό", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεσή της».

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τονίζεται ότι η ρύθμιση αυτή συνιστά ανεπίτρεπτο περιορισμό της ανοικτής πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη, καθώς οι πιο αδύναμοι οικονομικά διάδικοι αποκλείονται από το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας κατά παράβαση του άρθρου 20 του Συντάγματος και του άρθρου 6§1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ, ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο, καθώς «δεν υφίσταται ανώτερο όριο για το ύψος του ενσήμου, η υποχρέωση είναι υπερβολική και δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και περιορίζεται το δικαίωμα δικαστικής προστασίας».

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να ενημερώσει για τις ενέργειες, στις οποίες σκοπεύει να προβεί ώστε να διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζεται το ενωσιακό δίκαιο και το δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας για όλους τους πολίτες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κοινή ερώτηση κατατέθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά και την συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και οι ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Πέτρος Κόκκαλης και Αλέξης Γεωργούλης.


ΠΗΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου