ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

ΕΛΛΑΔΑ: Η 2η ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ !!!

5,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ-ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Μέσα στην περασμένη δεκαετία, απ’ όλες τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, αυτή για τις Επικοινωνίες κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείγμα του ότι η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες για τους Ευρωπαίους πολίτες έγινε πιο φτηνή άρα έπαψε να θεωρείται είδος πολυτελείας. Για μια ακόμα φορά, η Ελλάδα δεν ακολούθησε αυτήν την τάση.




Η συγκριτική μελέτη της Eurostat είναι λίαν αποκαλυπτική. Κατ' αρχάς, παρατηρεί ότι στο διάστημα 2008- 2018 η δαπάνη για Επικοινωνίες υποχώρησε κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 2,8% του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών, στο 2,3%. Πολύ υψηλότερα από αυτόν το μέσο όρο κατατάσσεται η Βουλγαρία με 4,8% και ακολουθεί στη δεύτερη θέση.. η Ελλάδα με 5,7 δισ ευρώ συνολική ετήσια δαπάνη για τηλέφωνα- ταχυδρομικές υπηρεσίες, η οποία αντιστοιχεί στο 4,4% του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών.

Στον αντίποδα, η μικρότερη δαπάνη αντιστοιχεί στους πολίτες του Λουξεμβούργου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστρίας, της Δανίας όχι βέβαια γιατί μιλάνε λιγότερο στο τηλέφωνο ή σερφάρουν με το σταγονόμετρο αλλά γιατί οι εν λόγω υπηρεσίες είναι φτηνότερες. Οι συγκρίσεις των δαπανών αυτών στην Ελλάδα με άλλες χώρες του Νότου είναι μάλλον απογοητευτικές, καθώς με εξαίρεση τη μικρή Μάλτα- κι εκεί η σχετική δαπάνη είναι περίπου 1 μονάδα μικρότερη- όλοι οι υπόλοιποι βλέπουν τους Έλληνες με... οίκτο.

Οι Πορτογάλοι, για παράδειγμα, δαπανούν για επικοινωνίες περίπου 3,3 δισ ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,7% του ΑΕΠ τους και στο 2,4% του συνόλου των καταναλωτικών δαπανών τους. Οι Ιταλοί, που έχουν μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών για τις αρρυθμίες στην οικονομία τους, δαπανούν για τέτοιες υπηρεσίες ποσά που αντιστοιχούν στο 1,4% του ΑΕΠ τους, οι Ισπανοί στο 1,6% του ΑΕΠ τους.


Η εικόνα φωτίζεται ακόμα περισσότερο αν δει κανείς τι έχει συμβεί στη χώρα μας την επίμαχη δεκαετία. Το 2008, τα νοικοκυριά δαπάνησαν περί τα 7,2 δισ ευρώ για υπηρεσίες επικοινωνιών, δηλαδή το 4,4% του συνόλου των δαπανών τους, ενώ η σχετική δαπάνη αντιστοιχούσε στο 3,1% του ΑΕΠ. Δέκα χρόνια αργότερα, η δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς έχει μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ ευρώ, ωστόσο παραμένει στα ίδια ακριβώς επίπεδα ως ποσοστό επί του συνόλου των δαπανών, ενώ, πλέον, διαμορφώνεται στο 3,2% του ΑΕΠ!



Μόνο η Ρουμανία... ζήλεψε τις “επιδόσεις” της Ελλάδας, ενώ στον αντίποδα, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία έριξαν τις δαπάνες επικοινωνιών από 0,6% ως 1,3%.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ για την κινητή τηλεφωνία, που δημοσιεύθηκε με φόντο την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για μείωση των τιμολογίων, συγκριτική μελέτη για τις τιμές στις κινητές επικοινωνίες μεταξύ χωρών της ΕΕ, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι 10η πιο φθηνή μεταξύ 21 χωρών-μελών στις χρεώσεις προ φόρων. Ωστόσο, κατατάσσεται 6η ακριβότερη όταν στις τιμές περιλαμβάνονται οι φόροι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη συνολική φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας λόγω του ειδικού τέλους που επιβάλλεται επί του συντελεστή ΦΠΑ. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρακτική φορολόγησης των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών δεν συναντάται σε άλλες χώρες της ΕΕ, παρά μόνο στην Ουγγαρία και, ενδεχομένως, την Μάλτα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου