Συνταγματικός κρίθηκε από Ολομέλεια Αρείου Πάγου ο θεσμός της διαμεσολάβησης
Συνταγματικό κρίθηκε ομόφωνα από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση που αφορά διαδικασίες εξωδικαστικής επίλυσης για το μεγαλύτερο κομμάτι των αστικών και εμπορικών διαφορών.
Ο νέος θεσμός αφορά στο σύνολο σχεδόν των αστικών και εμπορικών υποθέσεων εκτός από τις διαφορές που προκύπτουν στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου όπως λύση γάμου, και λοιπά.
Η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, που είχε λάβει θέση και παλιότερα για τα θέματα της συνταγματικότητας του νέου θεσμού, συνεκλήθη σήμερα από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη μετά από σχετικό αίτημα που διατύπωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
Υπέρ της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων για την επίλυση μεγάλου μέρους αστικών και εμπορικών υποθέσεων, υποχρεωτικά μέσω διαμεσολάβησης, τάχθηκαν και τα 43 μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και μόνον ένας ανώτατος δικαστικός σημείωσε κάποιες παρατηρήσεις για άλλα θέματα, όχι όμως τη συνταγματικότητα του νόμου.
Η διαμεσολάβηση θεσμός που πρόκειται να εφαρμοστεί στα σοβαρά και στη χώρα μας, προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή, νομοσχέδιο που βελτιώνει παλιότερες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αλλά τελικά δεν περπάτησαν ούτε εφαρμόστηκαν στην πράξη.
Για τον νόμο αυτό του 2018 είχε με απόφαση της κατά πλειοψηφία γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και τον είχε κρίνει αντισυνταγματικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου