Έρευνα του ΣΕΛΠΕ
Φόροι και πάγιοι λογαριασμοί πνίγουν τους καταναλωτές. Περίπου το 50% των εισοδημάτων τους δαπανούν κάθε μήνα οι Ελληνες για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, με αρκετούς να αναγκάζονται ακόμα και να δανειστούν για να φανούν συνεπείς.
Αυτό δείχνει έρευνα καταναλωτικών τάσεων την οποία πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Η έρευνα έδειξε ότι το 74% του καταναλωτικού κοινού ξοδεύει πάνω από το 80% του διαθέσιμου εισοδήματός του σε μηνιαία βάση, ενώ το 10% που ξοδεύει πάνω από 100% πρακτικά δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για τους μηνιαίους λογαριασμούς των νοικοκυριών ανέρχονται στο 25% των εισοδημάτων τους, όσο και οι δαπάνες για την αγορά αγαθών.
Προσφορές και εκπτώσεις παραμένουν το βασικό ζητούμενο των καταναλωτών
Οι φόροι «τρώνε» το 19%, ενώ οι υπηρεσίες το 15%. Αθροιστικά μάλιστα λογαριασμοί και φόροι απαιτούν για να καλυφθούν το 44% των μηνιαίων διαθέσιμων εισοδημάτων των νοικοκυριών. Ενώ ο δείκτης τάσης για το επόμενο διάστημα δείχνει αύξηση του ποσοστού του εισοδήματος το οποίο θα κατευθύνεται για πληρωμή φόρων και λογαριασμών.
Αναφορικά με το πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τα εισοδήματά τους στις λιανικές αγορές τους, δηλαδή το 25% του συνόλου, η κατηγορία των τροφίμων και των ποτών είναι αυτή που παίρνει τη μερίδα του λέοντος απορροφώντας τα 41 στα 100 ευρώ και ακολουθούν η εστίαση με 12%, τα είδη ρουχισμού με 10% και τα φάρμακα με 8%. Οσο για άλλες αγορές, όπως παιχνίδια, έπιπλα, δώρα κ.τ.λ., έχουν μερίδιο μόλις 3%.
Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι προσφορές και εκπτώσεις παραμένουν το βασικό ζητούμενο των καταναλωτών, με δύο στους τρεις να τις «κυνηγούν». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο σχεδόν οι επτά στους δέκα καταναλωτές (64%) επιθυμούν οι περίοδοι των εκπτώσεων να διαρκούν περισσότερο μέσα στο έτος. Μάλιστα οι καταναλωτές επιστρατεύουν στην έρευνά τους για καλύτερες τιμές και τα νέα κανάλια πώλησης, όπως είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με το 59% του κοινού να ενημερώνεται από αυτά συστηματικά προτού κάνει αγορές.
Ήδη το 9% του συνόλου κάνει τις αγορές του από τα ηλεκτρονικά καταστήματα, με ορισμένες κατηγορίες ειδών να καταγράφουν διψήφια ποσοστά, όπως για παράδειγμα τα εισιτήρια για εκδηλώσεις, ταξίδια και θεάματα με ποσοστό 42%, τα ηλεκτρονικά με 23% και τα είδη ρουχισμού με 14%.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου