ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ...ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ !!!




Οι φοιτητικές εστίες και τα ξενοδοχεία που μισθώνονται για φοιτητές στα 35 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας καλύπτουν μόνο το 2,94% του συνόλου των 423.505 φοιτητών.

Μοντέλο για την επίλυση του προβλήματος της φοιτητικής στέγης στην Ελλάδα, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει το πρώτο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για φοιτητικές κατοικίες που προωθείται αυτή την περίοδο στην Κρήτη.

Το έργο, για το οποίο αναμένονται εκδηλώσεις ενδιαφέροντος στις 21 Ιανουαρίου, αφορά την κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση για 30 χρόνια των νέων κτηριακών συγκροτημάτων στις πανεπιστημιουπόλεις Ρεθύμνου και Ηρακλείου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή 2.000 φοιτητικών διαμερισμάτων στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και 1.000 κατοικίες στο Ηράκλειο. Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης και η μελέτη κατασκευής του αμφιθέατρου στου Γάλλου, το οποίο θα αξιοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο.

Το ΣΔΙΤ για φοιτητικές κατοικίες στην Κρήτη, το πρώτο του είδους του στη χώρα μας, αναμένεται να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες πρωτοβουλίες σε άλλα πανεπιστήμια και περιοχές της χώρας μας, καθώς ο αριθμός φοιτητικών εστιών που παρέχονται είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τους φοιτητές. Οι φοιτητικές εστίες και τα ξενοδοχεία που μισθώνονται για φοιτητές στα 35 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας είναι δυναμικότητας 12.457 κλινών, καλύπτουν δηλαδή μόνο το 2,94% του συνόλου των 423.505 φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών) που σπουδάζουν σε αυτά.

Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης είναι έντονο και στην Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί το έργο ΣΔΙΤ από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, σε εστίες μένουν μόλις 336 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν ο αριθμός των εγγεγραμμένων ξεπερνά τις 21.000. Στο Ρέθυμνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει τη Φοιτητική Κατοικία η οποία διαθέτει 143 δωμάτια και το Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο «ΞΕΝΙΑ» με 29 δωμάτια. Στο Ηράκλειο το Πανεπιστήμιο Κρήτης στεγάζει τους φοιτητές σε δίκλινα δωμάτια ξενοδοχείων.

Έντονο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη φοιτητική στέγη

Ο τομέας της φοιτητικής στέγης (student housing) θεωρείται από τους πιο δυναμικούς στο τομέα του real estate. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων Savills το 2018, ο συγκεκριμένος κλάδος προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 16 δισ. παγκοσμίως, συνεχίζοντας την ραγδαία ανάπτυξη των τελευταίων ετών.

Στη χώρα μας οι επενδύσεις σε φοιτητική στέγη είναι σχεδόν μηδαμινές, αλλά υπάρχουν πολλοί επενδυτές που βλέπουν με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο κλάδο, κάτι το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί και στο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η έλλειψη προσφοράς, ειδικά σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό φοιτητών, δημιουργεί ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες επενδύσεις με ελκυστικές αποδόσεις. Ήδη η Prodea Investments αναπτύσσει συγκροτήματα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Πάτρα και αντίστοιχο συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη, ενώ και άλλες εταιρείες όπως η αμερικανική Hines εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στην φοιτητική στέγη στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων HVS οι επιδόσεις της Ελλάδας στον κλάδο των φοιτητικών εστιών είναι φτωχές και αυτό διότι οι επενδυτές στην Ελλάδα δεν έχουν επαρκή γνώση ως προς το συγκεκριμένο επενδυτικό «προϊόν». Ένα σημαντικό ακόμη στοιχείο που δεν έχει ευνοήσει την αγορά φοιτητικών εστιών είναι η έλλειψη αγγλικών μαθημάτων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων φοιτητών. Λαμβάνονται βέβαια υπόψη και οι «κλασσικοί» ανασταλτικοί παράγοντες: η ασταθής φορολογική νομοθεσία και η γενικότερη αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ο αριθμός των οργανωμένων ιδιωτικών φοιτητικών εστιών στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ μικρός: Η HVS το 2016 μέτρησε μόλις 429 οργανωμένα φοιτητικά δωμάτια/διαμερίσματα σε όλη τη χώρα, τα 325 εκ των οποίων βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου