ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ !!! ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ 1,8 ΔΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ !!!

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΩΝ 37 ΔΙΣ...
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως οι «καθαρές» καταπτώσεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να πληρωθούν από το Δημόσιο, δεν ξεπερνούν τα 600-700 εκατ. ευρώ !!!

Ανάλυση που έγινε από το ΥΠΟΙΚ έδειξε πως μόλις το 10% των επιχειρηματικών δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς  για το υπόλοιπο 90% η ευθύνη της μη είσπραξης βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες. Ενώ για τα δάνεια προς φυσικά πρόσωπα που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου το ποσοστό της αποζημίωσης των τραπεζών κινείται κοντά στο 25% !!!




Ως «διάλογος κωφών» περιγράφεται από κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη η συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο και λόγω της μη αποπληρωμής τους η εγγύηση έχει καταπέσει.

Το θέμα εξετάστηκε χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους τραπεζίτες, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάποια λύση, καθώς τράπεζες και κυβέρνηση προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετικές αφετηρίες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες ζητούν να αποκατασταθούν για καταπτώσεις εγγυήσεων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του θεωρεί πως οι «καθαρές» καταπτώσεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες πράγματι πληρούνται οι προϋποθέσεις για να πληρωθούν από το Δημόσιο, δεν ξεπερνούν τα 600- 700 εκατ. ευρώ!

Ανάλυση που έγινε στις αρχές του 2019 από το υπουργείο έδειξε πως μόλις το 10% των επιχειρηματικών δανείων που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς για το υπόλοιπο 90% η ευθύνη της μη είσπραξης βαρύνει αποκλειστικά τις τράπεζες. Στα δάνεια προς φυσικά πρόσωπα που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου το ποσοστό της αποζημίωσης των τραπεζών κινείται κοντά στο 25%.

Τα παραπάνω ποσοστά αναγνώρισης δεν ικανοποιούν τις τράπεζες που δέχονται πιέσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM προκειμένου να εγγράψουν προβλέψεις για τις καταπτώσεις των εγγυήσεων που δεν θα πληρωθούν από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι σχετικές προβλέψεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν και τα 750 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, από την πλευρά του το Δημόσιο δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και να θυσιάσει το δημοσιονομικό χώρο που με κόπο έχει εξασφαλίσει, προκειμένου να πληρώσει τις τράπεζες. «Γιατί να πληρώσουμε τις τράπεζες, όταν με τα χρήματα αυτά μπορούμε να επιταχύνουμε τις μειώσεις φόρων», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο insider.gr για το θέμα.

Στη βάση αυτή έχει κατατεθεί πρόταση στις τράπεζες που προβλέπει την αποπληρωμή σε βάθος 5-10 ετών, των ποσών που αναλογούν σε καταπτώσεις εγγυήσεων ύψους 600- 700 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η ετήσια δημοσιονομική επιβάρυνση θα ήταν κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες όμως αντιδρούν σε αυτή την πρόταση και επιθυμούν την άμεση εξόφληση των εγγυήσεων. Μάλιστα, στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών φέρονται να έχουν προτείνει να καταβληθεί το ποσό από το ταμειακό «μαξιλάρι ασφαλείας» και σε συνεννόηση με τους θεσμούς να εξαιρεθεί το ποσό αυτό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Ωστόσο, οι θεσμοί έχουν απορρίψει κάθετα αυτό το ενδεχόμενο, καθώς θεωρούν πως θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο.

Πλέον τα περιθώρια στενεύουν για τις τράπεζες, καθώς θα πρέπει να εγγράψουν τις προβλέψεις για τις καταπτώσεις των εγγυήσεων που δεν θα πληρωθούν από το Δημόσιο πριν από τα stress test του 2020.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου