ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η DG COMP ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp έδωσε το πράσινο φως για το APS !!!




Μετά από σχεδόν ένα έτος, από την στιγμή που κατέθεσαν την πρόταση η ελληνική κυβέρνηση το Καλοκαίρι του 2018, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η J P Morgan που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο…η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp έδωσε το πράσινο φως για το APS ή Ιταλικό μοντέλο.

Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες, επί της ουσίας εγκρίθηκε το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τις ελληνικές τράπεζες.

Θα πρέπει να υπάρξει ειδική μνεία για τον ρόλο της J P Morgan που ήταν πολύ σημαντικός και αποτελεσματικός.

Με βάση αυτό οι ελληνικές τράπεζες κάθε φορά που θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια και θα τα πουλούν σε επενδυτές, το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδίδουν οι τράπεζες χωρίς αυτό να θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.

Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων τα μεσαία ομόλογα ή mezzanine και τα junior ομόλογα τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας δεν θα έχουν καμία εγγύηση από το ελληνικό κράτος.
Η περίμετρος έχει αυξηθεί και θα μπορούν να ενταχθούν 25 με 35 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα και κατά το βασικό σενάριο 30 δισεκ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα πληρώνουν για τα senior bond π.χ. στα 30 δισεκ. NPEs υπολογίζονται σε τουλάχιστον 10 δισεκ. επιτόκιο 2% με κλιμάκωση λαμβάνοντας υπόψη ως βάση το CDS το Credit Default Swaps για 3 ή 5 χρόνια ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.
Σήμερα το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια έχει υποχωρήσει στις 198 μονάδες βάσης ή 1,98%.

Οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να τιτλοποιήσουν προβληματικά δάνεια, να εκδώσουν ομόλογα senior bond στα οποία το ελληνικό κράτος θα παράσχει εγγυήσεις.

Οι τράπεζες θεωρητικά θα καταβάλλουν ετησίως 200 εκατ ως τόκους στο ελληνικό κράτος ποσό που δεν θεωρείται εξωφρενικό…

Με χρηματιστηριακούς όρους το APS ή Ιταλικό μοντέλο (ονομάζεται ιταλικό μοντέλο ίσως λανθασμένα γιατί εφαρμόζεται στην Ιταλία, αλλά έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες π.χ. Ισπανία ή Πορτογαλία) έχει προεξοφληθεί σχεδόν 80%.

Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μια ξεκάθαρα υποβοηθητική ενέργεια στα σχέδια των τραπεζών να επιταχύνουν την μείωση των προβληματικών τους δανείων.

ΠΗΓΗ-ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου