Παρά τις χιλιάδες καταγγελίες, συνεχίζεται η μπίζνα εκατομμυρίων στις πλάτες ανυποψίαστων καταναλωτών
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων μιας τηλεφωνικής απάτηςαπό πενταψήφια νούμερα που στέλνουν μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα χρηστών και τα χρεώνουν με μικρά ή μεγαλύτερα ποσά.
Πρόκειται για τις λεγόμενες υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, αλλά στοχοποιούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που, χωρίς να έχουν επισκεφθεί ποτέ την ιστοσελίδα των εν λόγω εταιρειών, λαμβάνουν από αυτές μηνύματα αυξημένης χρέωσης με περιεχόμενο σαν και αυτό:
«Καλωσήλθες στην υπηρεσία Χ! Πάροχος: Ψ, Τηλ. ..., Χρέωση: 2.08 € Χ 3 SMS = 6.24 €/εβδ. + Τυχόν τέλη κινητής, Διαγραφή: STOP ΣΤΟ 54444 Συνδρομητική υπηρεσία»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το SMS παρέχει και τηλέφωνο επικοινωνίας για την «εξυπηρέτηση πελατών».
Νομικές κινήσεις εναντίον της απάτης με τα πενταψήφια νούμερα ετοιμάζει ομάδα πολιτών, που συσπειρώθηκε μέσω Facebook.
Ειδικότερα, η ομάδα που αριθμεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15 πολίτες, αναμένεται να στραφεί εναντίον παρόχων κινητής τηλεφωνίας και των εταιρειών που στέλνουν τα μηνύματα που «φουσκώνουν» αυθαίρετα το λογαριασμό των πολιτών.
Τις περιπτώσεις των μικρών και μεγάλων χρεώσεων του καταναλωτικού κοινού,επιχειρεί να εντοπίσει ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
«Υπάρχουν περιστατικά χρεώσεων από 6 ευρώ έως και 400 ευρώ. Οι τελευταίες είναι πολύ λιγότερες από τις υπόλοιπες αλλά το πρόβλημα εκτιμούμε ότι αφορά χιλιάδες Έλληνες», τονίζει χαρακτηριστικά στο Sputnik.
Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, επισημαίνει ο κ. Βαθιώτης, «είναι ότι οι εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες πολυμεσικής ενημέρωσης, αξιοποιώντας το δίκτυο των παρόχων, ακολουθούν μια έξυπνη όσο και ύπουλη πρακτική: αποσπούν από τον καθένα ξεχωριστά μικροποσά, το άθροισμα των οποίων όμως φέρνει στα ταμεία τους πολύ μεγάλα κέρδη».
Τι συμβαίνει τελικά;
Σύμφωνα με τον δικηγόρο, υπάρχει η υπόθεση ότι «η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προσφέρει το δίκτυό της, στις τρίτες εταιρείες και αυτοί οι δύο βάσει συμβάσεως μοιράζονται τα χρήματα».
«Η ύπουλη συμπεριφορά τους βασίζεται στο ότι δεν εύκολο να θεμελιώσει κανείς το έγκλημα της απάτης», επισημαίνει και προσθέτει:
«Το σκανδαλώδες ερώτημα είναι για ποιο λόγο η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) δεν διευθετεί το ζήτημα, εμποδίζοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα των εταιρειών να μας στέλνουν μηνύματα, παρότι έχουν γίνει πάνω από 10.000 καταγγελίες. Με ποια λογική μπορεί να θεωρεί η Επιτροπή ότι είναι νόμιμη η ενέργεια της εκάστοτε τρίτης εταιρείας που προσφέρει τις υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης, από την στιγμή που η εταιρεία αυτή (να σημειωθεί ότι υπάρχουν περίπου 300 τέτοιες εταιρείες) στέλνει χρεωστικά μηνύματα για υπηρεσίες που ο πολίτης ποτέ δεν επέλεξε. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα χρεωστικά μηνύματα αποστέλλονται στον χρήστη, ακόμη και την ώρα που κοιμάται, χωρίς να μπορεί εκ των πραγμάτων να αξιοποιήσει τον κωδικό που του αποστέλλεται για να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της συνδρομητικής υπηρεσίας».
Με το ζήτημα της τηλεφωνικής απάτης έχει ασχοληθεί εκτενώς και ο μηχανικός συστημάτων Πληροφορικής Μιχάλης Κρανίδης, ο οποίος έχει δημιουργήσει και ειδική σελίδα στο Facebook, με σκοπό να βοηθήσει όσους έπεσαν θύματα, αλλά και να προστατέψει προληπτικά ανθρώπους από την εξαπάτηση.
«Μπίζνες εκατομμυρίων έχουν στηθεί στις πλάτες ανυποψίαστων πολιτών από αδυσώπητες εταιρείες. Ξεκίνησα τη σελίδα καθότι έπεσα και εγώ θύμα αυτής της απάτης» επισημαίνει στο Sputnik ο κ. Κρανίδης αναφερόμενος στις εταιρίες πολυμεσικής πληροφόρησης.
Ένα τεράστιο ερώτημα που προκύπτει «είναι τι θα γίνει με τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που πέφτουν θύματα αυτής της απάτης, δεν την αναγνωρίζουν και δεν γνωρίζουν πώς να την καταγγείλουν».
Όπως τονίζει, πρόκειται για εταιρείες που εκμεταλλεύονται την ασάφεια της νομοθεσίας. «Είναι τόσο πολύπλοκο πλέον το νομικό πλαίσιο που πρέπει να γίνει αρκετή σοβαρή δουλειά για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», υπογραμμίζει ο κ. Κρανίδης.
Ο κ. Βαθιώτης επιβεβαιώνει από νομικής πλευράς ότι ο αποτελεσματικός χειρισμός τέτοιων υποθέσεων υπό το πρίσμα της απάτης συναντά κάποια εμπόδια που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος κατήργησε την κατ’ επάγγελμα απάτη, ενώ μετέτρεψε ακόμη και την κακουργηματική απάτη σε κατ’ έγκλησιν διωκόμενο έγκλημα
«Ο ποινικός κώδικας πρέπει να αλλάξει: η απάτη όταν η βλάβη δεν είναι απλώς μικρής αξίας, πρέπει να γίνει αυτεπαγγέλτως διωκόμενη. Θα πρέπει να μπορεί ο εισαγγελέας να ψάξει μόνος του τι έχει γίνει. Με μια αναφορά και μόνο να καταλάβει ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχουν θύματα χιλιάδες Έλληνες πολίτες», τονίζει και προσθέτει:
«Ο πολίτης δεν έχει τρόπο να αμυνθεί απέναντι σε τέτοιες νέες ύπουλες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνδεθούν όλα τα περιστατικά για να φτιαχτεί μια ενισχυμένη ομαδική έγκληση.».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου