ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΤΑ FUNDS ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟ ΚΟΛΠΟ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΑ FUNDS ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ...ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!
https://www.kinima-ypervasi.gr/2019/07/funds_17.html



Κύπρος: Οι τράπεζες πουλούν τα κόκκινα δάνεια σε...κατ'ουσίαν θυγατρικές τους

Της Αλεξίας Καφετζή

Ένα νέο τραπεζικό σκάνδαλο ολκής αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα μας. Έχει να κάνει με την πώληση μη εξυπηρετουμένων δανείων σε ξένα Funds. Όπως προκύπτει από έρευνά μας βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή απάτη που η αποκάλυψή της θα προκαλέσει τριγμούς στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα του τόπου.

Πληροφορίες της εφημερίδας μας, που επιβεβαιώνονται και από σχετική έρευνα που έχουμε κάνει, αποκαλύπτουν ότι τα λεγόμενα ξένα Funds που δήθεν ήρθαν στην Κύπρο για να αγοράσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην ουσία δεν είναι παρά θυγατρικές εταιρείες των ίδιων των τραπεζών. Οι τράπεζες χρησιμοποιώντας απλώς τα ονόματα διεθνών εταιρειών δημιούργησαν τις δικές τους θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από εξαντλητικές έρευνες στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών αλλά και σε άλλα γραφεία και υπηρεσίες κρατικές και μη, για την άντληση στοιχείων γύρω από τις εταιρείες που αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις κυπριακές τράπεζες, αντλήσαμε τα ακόλουθα ενδιαφέροντα αλλά και εκπληκτικά στοιχεία:

-Στο Γραφείο Εφόρου Εταιρειών δεν αναφέρονται ονόματα μετόχων των εταιρειών που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

-Υπάλληλοι των πιο πάνω εταιρειών είναι υπάλληλοι των τραπεζών που έχουν αποσπασθεί σε μια νέα υπηρεσία.

-Οι υπάλληλοι αυτοί συνεχίζουν να πληρώνονται από τις ίδιες τις τράπεζες.

-Οι εταιρείες έχουν γραφεία και εδρεύουν σε υποστατικά που ανήκουν στις τράπεζες.

Από τα πιο πάνω εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τη διαδικασία στο θέμα της πώλησης των μη εξυπηρετουμένων δανείων, δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Στην ουσία οι τράπεζες σε συμπαιγνία προφανώς με κάποιους ξένους παράγοντες, έχουν στήσει ένα νέο μηχανισμό για εξαπάτηση δανειοληπτών-πελατών τους και για την αποκόμιση ακόμα περισσότερων κερδών.

Η μόνη επιφύλαξη που μπορεί να υπάρξει, είναι η πιο πάνω εκδοχή να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη. Δηλαδή η πλεκτάνη να μην έχει στηθεί από τους επίσημους μηχανισμούς των τραπεζών, αλλά οι εταιρείες ή Funds να είναι έργο στελεχών των τραπεζών που ενεργούν για προσωπικό τους όφελος. Είτε το ένα όμως συμβαίνει είτε το άλλο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή συμπαιγνία που σκοπό έχει την εξαπάτηση, όχι μόνο των δανειοληπτών αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας. Οι τράπεζες οφείλουν, χωρίς καθυστέρηση να βγουν δημοσίως και ευθαρσώς να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τα συγκεκριμένα ταμεία. Από τη στιγμή που υπάρχουν έστω και απλές υπόνοιες για υπόγειες σχέσεις, πρέπει να πάρουν θέση. Να μας εξηγήσουν πώς δικοί τους υπάλληλοι εργάζονται για ταFunds και ποιο είναι το καθεστώς τους. Να μας εξηγήσουν πώς και γιατί οι εταιρείες αυτές «φιλοξενούνται» σε γραφεία των ίδιων των τραπεζών.

Εξηγήσεις όμως οφείλουν και άλλοι, όπως είναι η Κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η Κεντρική Τράπεζα. Πρέπει να απαντήσουν αν γνωρίζουν τη σχέση των τραπεζών με τις εταιρείες που αγοράζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Κι αν το γνώριζαν τι έκαναν; Συμφωνούν με αυτό; Αν δεν το γνώριζαν τώρα που έρχεται σε γνώση τους τι προτίθενται να κάνουν;

Πάντως ανεξάρτητα από το πώς θα ενεργήσουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας μας θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανατροπές στο όλο θέμα των μη εξυπηρετουμένων δανείων. Μάλιστα νομικοί κύκλοι ενώπιον των οποίων θέσαμε κάποια στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά μας δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Όμως το θέμα πρέπει να εξετασθεί με το σύνολο των στοιχείων για να υπάρξει τελική εκτίμηση.

Όπως είναι γνωστό το θέμα αφορά τεράστια ποσά που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα αποφέρουν κέρδη ανάλογου ύψους. Είναι γνωστό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγοράζονται μόνο στο δέκα και είκοσι τοις εκατόν της αξίας τους, γεγονός που αποφέρει στις εταιρείες τεράστια κέρδη.

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται οι ακόλουθες τέσσερις εταιρείες που συνεργάζονται με τις τράπεζες για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων: Altamira, APS, Κ.Ε.ΔΙ.ΠΕ.Σ και Apollo.

Για το μείζον αυτό θέμα, μιλήσαμε με τον δικηγόρο Γιάννη Ιωάννου, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας, ανέφερε: «Είναι η απάτη του αιώνα. Οι εταιρίες ανάκτησης χρεών δεν είναι παρά θυγατρικές εταιρίες των τραπεζών. Οι τράπεζες πωλούν τα δάνεια στις συγκεκριμένες εταιρίες, αυτές με την σειρά τους τα εκποιούν και το κέρδος καταλήγει στους μετόχους οι οποίοι… είναι άγνωστο ποιοι είναι, αφού στον Έφορο Εταιριών δεν αναφέρεται κανένας μέτοχος».


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου