ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ & Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 20 ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η υπερφορολόγηση, τα χρέη & η γραφειοκρατία "πνίγουν" το επιχειρείν στην Ελλάδα !!!




Πάνω από 20 "λουκέτα" έχουν μπει σε μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, στα χρόνια της κρίσης, εξαιτίας της συρρίκνωσης της ελληνικής αγοράς αλλά και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το κλείσιμο μεγάλων παραγωγικών μονάδων συνεχίζεται, ενώ στον αντίποδα οι νέες ελληνικές επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης εξακολουθούν να προσανατολίζονται στο χώρο της εστίασης και του λιανεμπόριου τροφίμων.

Σημαντικό είναι και το κύμα φυγής από τους ξένους πολυεθνικούς Ομίλους οι οποίοι πλέον δεν επενδύουν παραγωγικά στην Ελλάδα λόγω της υψηλής φορολογίας, του ασφαλιστικού κόστους αλλά και της γραφειοκρατίας.

Ο περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας ελληνικών και ξένων Ομίλων και κατ' επέκταση τα λουκέτα στις μεγάλες βιομηχανίες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έχοντας πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις τόσο στην απώλεια θέσεων έργασίας όσο και στην συνεισφορά στο εγχώριο ΑΕΠ.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της Frigoglass στην Κάτω Αχαϊα είναι το πιο πρόσφατο που μετρά η αγορά την τελευταία 10 ετία.

Το εργοστάσιο στην Πάτρα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1979 και ήταν το πρώτο για τη Frigoglass, ενώ παρήγε εξειδικευμένους ψυκτικούς θαλάμους οικιακής χρήσης και ανταλλακτικά.

Το 2009 η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 120 εργαζόμενους, ενώ σήμερα απασχολούσε 80 εργαζόμενους.

Προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου γίνεται η παραγωγή του Γάλα Βλάχας Εβαπορέ.

Για την παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ, η ΔΕΛΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής γάλακτος εβαπορέ στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τους 80 εργαζόμενους και τα στελέχη του εργοστασίου στο Πλατύ Ημαθίας, η εταιρεία δηλώνει ότι έχει εκπονήσει προνομιακό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία και συμφωνία με τους εργαζομένους.

Απόφαση για μεταφορά της γραμμής παραγωγής μαργαρινών της Ελαϊς στην Πειραιώς στο εξωτερικό πήρε η Upfield, ενώ σε κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παγωτού στην Ελλάδα (στον Ταύρο), στο οποίο απασχολούνταν102 εργαζόμενοι, προχώρησε η Froneri Hellas, η οποία ιδρύθηκε με τη συμμετοχή της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου.

Τον Οκτώβριο του 2016 ανακοινώθηκε το κλείσιμο του εργοστασίου της Pepsico στα Οινόφυτα. Η εταιρεία έκανε λόγο για αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα των αναψυκτικών της στην Ελλάδα και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους της.

Είχε προηγηθεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού ΗΒΗ στο Λουτράκι το 2013.

Τον Αύγουστο του 2016 η Λεβεντέρης, προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου συρματουργίας στην περιοχή του Βόλου.
Η απόφαση της εταιρείας πάρθηκε λόγω της φθίνουσας παραγωγής του εργοστασίου, του ελλείμματος ανταγωνιστικότητάς του, των συσσωρευμένων ζημιών και της επιδεινούμενης κατάστασης.

Τον Μάϊο του 2015 έντονους τριγμούς στην αγορά προκάλεσε το πολύκροτο λουκέτο της Hellenic Steel, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χάλυβα στην Ελλάδα.

Η σταδιακή απαξίωσή της βιομηχανία άρχισε από το 2013, όταν ο βασικός της μέτοχος με ποσοστό 52%, η πολυεθνική ιταλική βιομηχανία χάλυβα ILVA, βρέθηκε σε σοβαρή κρίση που οδήγησε εν τέλει στην κρατικοποίησή της από το ιταλικό δημόσιο.

Ακόμη και σήμερα η συμφωνία με τον υποψήφιο επενδυτή δεν έχεθ προχωρήσει.

Το 2012 οδηγήθηκε σε πτώχευση, μετά από 50 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά η Φιλκεραμ Johnson, η οποία στο απόγειο της δόξας της έφτανε να απασχολεί 400 άτομα ενώ το 30% της παραγωγής της κατευθυνόταν σε 29 χώρες του εξωτερικού και συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων βιομηχανιών παραγωγής κεραμικών πλακιδίων της Ευρώπης.

Το 2013 μπήκε λουκέτο και στην ιστορική καπνοβιομηχανία Γεωργιάδη, γνωστή για τα τσιγάρα με το σήμα «22». Η αδυναμία της διοίκησης να καταβάλει στο υπουργείο Οικονομικών τον ειδικό φόρο που πληρώνουν οι καπνοβιομηχανίες τής έχει στερήσει τη δυνατότητα των εξαγωγών, που ήταν και η βασική πηγή των εσόδων της.

Στα τέλη του 2018 ο επιτηρητής του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, πήγε στις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα και διέκοψε την άρση εκπροσώπησης, κόβοντας οριστικά την ηλεκτροδότηση της εταιρείας.

Έτσι, έπεσε η αυλαία για την ιστορική βιομηχανία του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου (ιδρυθείσα το 1948), η οποία προστέθηκε στη λίστα των βιομηχανικών «λουκέτων» που μετρά η χώρα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής ύφεσης.

Τον Νοέμβριο του 2013 η Αλουμύλ προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ξάνθη, ενώ η δραστηριότητα της μεταφέρθηκε στο εργοστάσιο στο Κιλκίς, ενώ σε πτώχευση οοδηγήθηκε και η βιομηχανία ξυλείας Σέλμαν.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου