Και χωρίς σοβαρές επενδύσεις, εγχώριες+ξένες, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη...
Οι ξένοι επενδυτές ανακαλύπτουν ότι για να λειτουργήσουν στην Ελλάδα έχουν ανάγκη ενός “τοπικού φύλαρχου” ενός “τοπικού παράγοντα με υψηλές διασυνδέσεις” ικανού να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις αυξημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες, την παγκοσμίου φήμης έλλειψη ευελιξίας, την πληθώρα πιστοποιητικών, τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, χρηματισμού κλπ.
Είναι μονότονο. Είναι πληκτικά οδυνηρό. Κάθε επενδυτικός όμιλος που διερευνά ευκαιρίες τοποθέτησης στην Ελληνική Οικονομία ξεκινά πάντα με τα ίδια ερωτήματα και οι απαντήσεις που δίνονται πάντα εμποδίζουν τη συνέχιση της συζήτησης.
Φόροι – Γραφειοκρατία – Δικαιοσύνη.
Τα τρία τέρατα που τρομάζουν κάθε επενδυτή στην Ελλάδα.
Στο θέμα των φόρων δεν είναι μόνο το ύψος και το πλήθος των συντελεστών. Είναι κυρίως η απουσία ενός ευνοϊκού κλίματος με σταθερούς κανόνες που θα επιτρέπουν το μακρόχρονο προγραμματισμό και την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Με τις πρώτες διερευνητικές επαφές κάθε επίδοξος επενδυτής διαπιστώνει την έλλειψη ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «πολυδαίδαλο» χαρακτήρα των συναλλαγών του επιχειρηματία με το Κράτος.
Δουλειές χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχουν. Επενδύσεις χωρίς εμπιστοσύνη δεν γίνονται. Εμπιστοσύνη χωρίς γρήγορη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν υφίσταται.
Κάθε φορά που ρωτάμε ένα υψηλό στέλεχος ξένου επενδυτικού ομίλου που λειτουργεί στην Ελλάδα τι λέει στους συναδέλφους του που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα αμέσως και χωρίς δισταγμό αναφέρονται:
“στην αναίτια, αιφνιδιαστική, χρονοβόρα και πολλές φορές με αυθαίρετους καταλογισμούς παρουσία και δράση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών που έχουν καθαρά εισπρακτικούς στόχους και δημιουργεί στην επιχείρηση, τους μετόχους και τους εργαζομένους αισθήματα ανασφάλειας, πικρίας, αδικίας και ασφυξίας, αποθαρρύνοντας κάθε επενδυτική ή αναπτυξιακή πρωτοβουλία”
Η Ελλάδα παγκοσμίως είναι γνωστή για τον φορολογικό συντελεστή 29% επί των κερδών, την 100%προκαταβολή φόρου, την άνω του 40% ασφαλιστική επιβάρυνση για κάθε εργαζόμενο, τον 15% φόρο στα μερίσματα που επιβαρύνεται επιπλέον και με ασφαλιστικές εισφορές.
Είναι πρόδηλο ότι όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Αμέσως, όχι σε ασαφή προεκλογικά χρονοδιαγράμματα αλλά με την αίσθηση του επείγοντος και της ορθής επιλογής...
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου