Ανοιξε τη συζήτηση για την κατάργηση του πενθημέρου, παρά την εργασιακή «ζούγκλα» που υφίσταται στην Ελλάδα !!!
Εκτός εργασιακής και κοινωνικής πραγματικότητας μοιάζει να βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού, μετά τις παλαιότερες απαξιωτικές αναφορές του για το 8ωρο, άνοιξε και τη συζήτηση για την κατάργηση του πενθημέρου και την επαναφορά της επταήμερης εργασιακής εβδομάδας! Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έριξε μια νέα αντεργατική βόμβα μεγατόνων στη συνέντευξη Τύπου για τις ευρωεκλογές, ζητώντας ένα νέο πλαίσιο «συμφωνίας» εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ, προσπαθώντας να υπεραμυνθεί όσων κατά καιρούς έχει διακηρύξει, τόνισε ότι «οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι στο παρελθόν».
«Μερικές φορές, το να δώσεις σε μια γυναίκα τη δυνατότητα να δουλεύει από το σπίτι της είναι καλό, δεν είναι κακό. Μπορεί να πηγαίνει κόντρα στην παραδοσιακή οκτάωρη εργασία, πέντε ημέρες την εβδομάδα, αλλά είναι καλό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε εμφατικά: «Οταν μια επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζομένους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα»!
«Σαχλαμάρες»
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» την κριτική που δέχεται και υποστήριξε ότι διαστρεβλώνονται οι θέσεις του, καθώς «η Ελλάδα της δεκαετίας του '80 τελείωσε».
Μάλιστα και το θέμα της επταήμερης εργάσιμης εβδομάδας ο πρόεδρος της Ν.Δ. το παρουσίασε με ωραίο «περιτύλιγμα», αναφέροντας τους καλύτερους μισθούς, ενώ επανέλαβε τη θέση του για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Τέλος, μίλησε για κίνητρα προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να... διανέμουν πιο δίκαια τον πλούτο τους σε εργαζομένους και μετόχους.
Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη, καθώς στη χώρα επικρατεί, ελέω Μνημονίου, πρωτόγνωρη εργασιακή ζούγκλα, όπου καταγράφονται εργοδότες να πιστώνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων τους το δώρο των εορτών για να γλιτώσουν το Αυτόφωρο και εν συνεχεία να το υφαρπάζουν εκβιαστικά!
«Παραιτήσου»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τα άλλα, σήκωσε το «γάντι» και ζήτησε την παραίτηση Τσίπρα το βράδυ των ευρωεκλογών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός ήταν αυτός που έθεσε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης στις ευρωεκλογές, όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί να πράξει ο κ. Τσίπρας κάτι που δεν έπραξαν το 2009 ο κ. Καραμανλής και το 2014 ο κ. Σαμαράς. Ωστόσο, απέφυγε επιμελώς να θέσει αριθμητικό πήχη για τη νίκη του κόμματός του. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρέωσε το σύνθημα «Ή με την ελίτ ή με τους πολλούς» στην Ακροδεξιά και τη Μαρίν Λεπέν, τονίζοντας ότι «εγώ δεν είμαι με τους λίγους, ούτε με τους πολλούς. Είμαι με όλους» και συμπλήρωσε ότι ο κ. Τσίπρας «ήρθε στην καρότσα ενός αγροτικού και φεύγει από την εξουσία καπνίζοντας πούρα σε πολυτελή σκάφη».
Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε αμετακίνητος για όσα είπε για τον πατέρα του πρωθυπουργού, λέγοντας «δεν είπα τίποτα που να είναι ανακριβές και δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν». Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως είχε συνομιλήσει κατ' ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα για το πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους εν όψει των εκλογών και άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός αθέτησε τον λόγο του για ένα πολιτισμένο επίπεδο αντιπαράθεσης.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε 1.500 προσλήψεις αστυνομικών και δεσμεύτηκε για αγορά νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για τους αστυνομικούς και 1.000 νέων περιπολικών.
Μαξίμου: Δεσμεύεται για επιστροφή στον 18ο αιώνα
Σάλο αντιδράσεων από την κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για μετάβαση από το εργασιακό πενθήμερο στο επταήμερο. Μάλιστα, Ν.Δ. και Μαξίμου κονταροχτυπιούνται για την ερμηνεία της συγκεκριμένης αναφοράς. Το γραφείο του πρωθυπουργού τονίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης πάει ένα βήμα παρακάτω από την ανατριχιαστική του θέση για το ξεπερασμένο 8ωρο και δεσμεύεται για επταήμερη εργασία, δεσμεύτηκε δηλαδή ότι θα γυρίσει τους εργαζομένους στον 18ο αιώνα, ενώ αρνείται να εγγυηθεί τη 13η σύνταξη.
Για fake news και μηχανισμό λάσπης κάνει λόγο η Ν.Δ. σε απάντησή της στο Μαξίμου και υποστηρίζει ότι το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη για μια επιχειρησιακή σύμβαση που ενέκρινε το υπουργείο της κυρίας Αχτσιόγλου (!), η οποία προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρίας “Παπαστράτος” και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της». «Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή με οκτάωρη εργασία» απάντησε το υπουργείο Εργασίας, ενώ το Μαξίμου εγκάλεσε τη Ν.Δ. για λαθροχειρίες προκειμένου να μαζέψει τη δήλωση Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι δέσμιος των πιο ακραίων συντηρητικών πολιτικών» τονίζει το ΚΙΝ.ΑΛ.
Θα ψηφίσει τη 13η σύνταξη, αλλά άνοιξε παράθυρο να την καταργήσει
Ανοιχτό άφησε το ζήτημα της κατάργησης της επαναφοράς της 13ης σύνταξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει το «ξεδιάντροπο προεκλογικό επίδομα» το οποίο «ο κ. Τσίπρας βαφτίζει 13η σύνταξη».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι πρόκειται αποκλειστικά για προεκλογικό επίδομα και χαρακτήρισε το μέτρο «απονενοημένο βήμα» του πρωθυπουργού για να αφήσει καμένη γη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υποτιμάει τη σπουδαιότητα των 500 ευρώ για έναν συνταξιούχο.
Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε ότι με μέτρα πολιτικής στήριξης και επιδοματικού χαρακτήρα, όπως αυτά της κυβέρνησης, δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων, δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα εφαρμόσει τη μείωση του αφορολογήτου και ανέφερε ότι θα ενσωματωθούν και οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ακόμα ένα «δώρο» στην κυβέρνηση
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε χθες ακόμα μία δήλωση που προκάλεσε απορίες και σίγουρα χρήζει διευκρινίσεων. Μίλησε για επιχειρησιακές συμβάσεις που θα προβλέπουν επτά ημέρες δουλειάς με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών - εργαζομένων, απευθυνόμενος σε μια κοινωνία τσακισμένη από τα Μνημόνια και με τις εργασιακές συνθήκες να θυμίζουν ζούγκλα.
Οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή χρειάζονται περισσότερο από ποτέ προστασία και δικαιοσύνη. Οχι οικονομικά πειράματα. Με τις συλλογικές συμβάσεις να έχουν γίνει κουρελόχαρτα και την εργοδοτική ασυδοσία να θεριεύει, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη συγκεκριμένη αναφορά δείχνει εκτός πραγματικότητας. Δεν γνωρίζει ότι εργαζόμενοι εκβιάζονται με απόλυση για να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις; Κανείς δεν του το έχει πει;
Δεν γνωρίζει ότι εργοδότες παίρνουν εκβιαστικά πίσω ακόμα και τα δώρα; Ποιος λοιπόν θα διασφαλίσει ότι μια επιχειρησιακή σύμβαση για επταήμερη εργασία δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού του ισχυρού, δηλαδή του εργοδότη; Ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες, αναρωτιέμαι, ο υπάλληλος και ο εργάτης, αν δουλεύουν επτά ημέρες, πότε θα ξεκουράζονται και πότε θα βλέπουν την οικογένειά τους; Τέτοια κοινωνία σκλαβιάς ονειρευόμαστε;
Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έσπευσε να διορθώσει το λάθος υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος μιλούσε για επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων. Η δικαιολογία πάντως δεν ήταν αρκετά πειστική. Επταήμερη λειτουργία επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και χρόνια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου