ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

HEDGING, ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ & Η ΚΑΜΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !!!




Του Γιώργου Αδαλή

Για την υπόθεση με τους δανειολήπτες και το Ελβετικό Φράγκο έχω εκφραστεί παλιότερα και σε μια εκπομπή μου στο "TV Εγνατία", είχα πει ότι οι Έλληνες Δικαστές θα δικαιώσουν τις Τράπεζες γιατί θα διοριστούν άσχετοι των ασχέτων να αποφασίσουν για την υπόθεση αυτή. Όπερ και εγένετο. Ως οικονομολόγος, θα σας εξηγήσω σήμερα την εξόφθαλμη απάτη που έκαναν οι τράπεζες στην Ελλάδα, που πολύ φοβάμαι ότι δεν την πήραν είδηση ούτε καν οι δικηγόροι της χώρας.

Στην σύγχρονη οικονομία, δεν υπάρχει άνθρωπος της Αγοράς, που να μην γνωρίζει τον όρο «Αντιστάθμιση Κινδύνου», γνωστός περισσότερο ως «Hedging». Πρόκειται για μια τεχνική κάλυψης απέναντι στις απώλειες κεφαλαίων που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα απρόσμενων κινήσεων της αγοράς, με χαρακτηριστικότερη την προστασία έναντι του συναλλαγματικού (currency risk), του επιτοκιακού (interest rate risk) ή του συστημικού κινδύνου (market risk).

Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με την αγορά χρηματοπιστωτικών εργαλείων τα οποία δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα από μια επενδυτική κίνηση όπως είναι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) και τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης (options), ώστε να μετριαστούν οι απώλειες.

Σε ότι αφορά στις συναλλαγές που αφορούν σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, η «αντιστάθμιση κινδύνου», δηλαδή το Hedging είναι και η προθεσμιακή πώληση ενός νομίσματος για να μειωθεί ο συναλλαγματικός κίνδυνος που φέρει η κατοχή ενός περιουσιακού στοιχείου που εκφράζεται στο νόμισμα αυτό και στην περίπτωση χρηματοπιστωτικών προϊόντων που προκύπτουν από τραπεζικές δανειακές συμβάσεις, μπορεί να προβλεφτούν και να «ασφαλιστούν» ακόμα και για 30 χρόνια με ειδικά «εργαλεία».

Στην περίπτωση λοιπόν των «δανείων σε Ελβετικό Φράγκο» οι Τράπεζες κυνηγούσαν τους πελάτες στους δρόμους προκειμένου να τους πουλήσουν δάνεια σε Ελβετικό αντί σε ευρώ. Και ανεξάρτητα αν ο πελάτης γνώριζε τους κινδύνους ή δεν τους γνώριζε, το ζήτημα και η απάτη είναι αλλού. Δεν είναι εκεί που οι δικαστές έστρεψαν την προσοχή τους! Κι εξηγούμαι:

Οι τράπεζες που πούλησαν τέτοια δάνεια, είναι ήδη κερδισμένες και εξασφαλισμένες ακόμα κι αν οι πελάτες τους δεν τους δώσουν …φράγκο. Πολύ απλά, διότι κεντρικά, όσα κεφάλαια επένδυσαν χορηγώντας δάνεια σε Ελβετικό, τα είχαν αντασφαλίσει σε Hedging και πουλούσαν με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ρίσκο, αφού με ένα πολύ συγκεκριμένο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, έχουν κάνει ήδη συναλλαγές σε put options, από την μέρα που έκανε ην πρώτη «κατρακύλα» το Ελβετικό νόμισμα απέναντι σε δολάριο και ευρώ.

Και ναι μεν δεν κέρδισαν αυτά που ήθελαν, αλλά δεν έχασαν ούτε φράγκο από το επενδυμένο τους κεφάλαιο. Όλα αυτά μάλιστα έχουν καταγραφεί ακόμα και λογιστικά στις κινήσεις τους αλλά κεκαλυμμένα σε ειδικούς λογαριασμούς του Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου!

Συνεπώς, εφόσον αυτοί καλύφθηκαν με Hedgings, γιατί έρχονται οι Δικαστές στην Ελλάδα και απαιτούν από τους δανειολήπτες να ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ στις τράπεζες, κάτι για το οποίο οι τράπεζες έχουν ήδη πληρωθεί από Ασφαλιστικές(securities) που αντασφαλίζουν τραπεζικά προϊόντα;

Δηλαδή οι Ελληνες Δικαστές αποφάσισαν, ότι οι τράπεζες που ΔΕΝ έχασαν το κεφάλαιό τους, θα πρέπει να το ξαναλάβουν δεύτερη φορά πίσω καθώς και να τους πληρώσει ο πελάτης και το κέρδος που … προσδοκούσαν;

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ;


YΓ1.
Αν γεράσατε και δεν έχετε μυρουδιά ή δεν καταλάβατε «γρι» απ ότι σας καταγγέλλω σήμερα, τότε φωνάξτε με να σας δείξω ΠΟΥ είναι γραμμένα όλα αυτά τα ποσά, στο Αναλυτικό Καθολικό τεταρτοβαθμίων των τραπεζών καθώς και στους ισολογισμούς τους. Γιατί οι συνάδελφοί σας σε όλον τον πλανήτη κάλυψαν τους ατυχήσαντες δανειολήπτες. Μόνο εσείς τους καταδικάσατε… Προς το παρόν δεν λέω άλλο τίποτα και … ανημένω όπως λέμε και στην Κρήτη.

ΥΓ2.
Αγαπητοί μου δικαστές, μην μπείτε στον κόπο να ψάχνετε άδικα. Δεν έχω απολύτως κανένα δάνειο σε τράπεζες. Μηδέν. Ούτε κάποιος συγγενής μου ή έστω φίλος έχει δάνεια σε Ελβετικό. Απλά μ’αρέσει να βγάζω τα άπλυτα της χώρας στη φόρα. 30 χρόνια τώρα…


Αυτά…


ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. καλα να παθουν ας μην επαιρναν απο ελβετια και ας μην πιστευαν τισ τραπεζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή