Τι αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ
Την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-ουραγών της ΕΕ – 28, κατέχει η Ελλάδα (μαζί με τη Ρουμανία) στον ρυθμό ψηφιοποίησης της Οικονομίας. Ωστόσο, η ταχύτερη μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλό και διατηρήσιμο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης μεσομακροπρόθεσμα, όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ιδιαίτερα η ανάπτυξη του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) μπορεί να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως, μετασχηματίζοντας τον τραπεζικό τομέα με νέες ολοκληρωμένες πελατοκεντρικές υπηρεσίες, οι οποίες βελτιώνουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας έναν εναλλακτικό μηχανισμό χρηματοδότησης μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες χρηματοδότησης από το πλήθος (crowdfunding), μικροχρηματοδότησης (microfinance) και δανεισμού μεταξύ ιδιωτών (P2P lending).
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για το 2018, ο ρυθμός ψηφιοποίησης για την Ελλάδα, όπως μετριέται από τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index – DESI), παρέμεινε αργός μεταξύ 2015 και 2018 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι αξιοποιώντας το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει, η Ελλάδα μπορεί να καλύψει την απόσταση που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη από την ψηφιακή τεχνολογία, όπως: α) βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας μέσω της γνώσης, β) άνοδο της ανταγωνιστικότητας, αφού η διαφάνεια και η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων μειώνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, και γ) ενίσχυση της εξωστρέφειας με αλλαγή της σύνθεσης του συγκριτικού πλεονεκτήματος προς όφελος των καινοτόμων προϊόντων. Τελικό αποτέλεσμα είναι η επίτευξη υψηλού και διατηρήσιμου ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης μεσομακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, η μετάβαση στον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί και σημαντικές προκλήσεις, που σχετίζονται με αλλαγές στην αγορά εργασίας και τη σύνθεση της απασχόλησης, με έμφαση: α) στην υψηλή ζήτηση όχι μόνο εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων (digital skills), αλλά και κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων όπως είναι η επικοινωνία, η ομαδικότητα και η ενσυναίσθηση (soft skills), β) στην εκτίμηση της αξίας της διά βίου εκπαίδευσης και γ) στην αναγκαιότητα κοινωνικής μέριμνας για τους χαμηλής εξειδίκευσης και αμοιβής εργαζομένους.
Περισσότερα στο capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου