Αποκαλυπτικό άρθρο της Le Monde για τις φοροαπαλλαγές από 60% έως και 90% (!!!) που κρύβονται πίσω από τις «δωρεές» εταιρειών και μεγιστάνων
Πολύς λόγος γίνεται μετά την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων για την… φιλευσπλαχνία των Κροίσων – δωρητών και των μπουρζουάδων – ευεργετών που σπεύδουν να δηλώσουν χορηγοί της αναστήλωσης του ναού εξασφαλίζοντας χειροκρότημα από πρόθυμους κλακαδόρους και ανέξοδη διαφήμιση σε παγκόσμιο επίπεδο για την.. ανιδιοτέλειά τους.
Για το τι κρύβεται, πάντως, πίσω από αυτή την έκρηξη φιλότεχνου… αλτρουισμού, έρχεται να μας πληροφορήσει ένα ενδιαφέρον άρθρο της Audrey Tonnelier που φιλοξενήθηκε χτες, 16/4/2019, στην (αλώβητη από κομμουνιστικά «μικρόβια») εφημερίδα «Le Monde» (εδώ).
Ο «Ημεροδρόμος» παραθέτει το άρθρο της «Le Monde» που δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο:«Δωρεές για την Παναγία των Παρισίων: “Ο δημόσιος τομέας θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους”» στο οποίο καταγράφεται ότι οι… «δωρεές» συνοδεύονται από τέτοιου ύψους«φορολογικές περικοπές που θα ωφελήσουν (τελικά) τους δωρητές…»:
«Δεν είχε πάψει να καπνίζει ο πέτρινος σκελετός της Παναγίας των Παρισίων, την Τρίτη 16 Απριλίου το πρωί, και ήδη είχε ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση. Οι δωρεές για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, κυρίως μεγάλων πλούσιων οικογενειών της Γαλλίας από τον κλάδο των επώνυμων ειδών πολυτελείας, θα πρέπει να εντάσσονται στο καθεστώς φορολογικής ελάφρυνσης ύψους 60%, στο πλαίσιο του νόμου περί υποστήριξης κοινωφελών δραστηριοτήτων.
Με άλλα λόγια, «ο δημόσιος τομέας θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος [του κόστους ανοικοδόμησης] όπως καταγγέλλει ο Gilles Carrez, βουλευτής του κόμματος Les Républicains (LR) (σσ: το κόμμα του Σαρκοζί) και ειδικός εισηγητής του προγράμματος πολιτιστικής κληρονομιάς της Επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Από τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα 180 θα δοθούν από το Κράτος, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020».
Την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς, πολλές πλούσιες οικογένειες ανακοίνωσαν πράγματι ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των αγαθών πολυτελείας, ο όμιλος LVMH (σσ: Λουί Βουιτόν) με επικεφαλής την οικογένεια Αρνό ανακοίνωσε ότι θα κάνει «δωρεά» 200 εκατομμυρίων ευρώ «στο ταμείο για την ανοικοδόμηση αυτού του αρχιτεκτονικού έργου που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας». Λίγο νωρίτερα, η οικογένεια του βιομηχανικού ομίλου Πινό είχε ανακοινώσει την δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της εταιρείας επενδύσεων Artemis.
«Οι δισεκατομμυριούχοι πρέπει να πληρώνουν φόρους (συμπεριλαμβανομένου του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), όχι κατά το δοκούν, επωφελούμενοι επί τη ευκαιρία τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων», ανέφερε με ένα tweet η οικονομολόγος Julia Cagé, η οποία συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Benoît Hamon το 2017.
Ομως, η παροχή χορηγίας εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις μείωση του φόρου τους κατά 60% (και παράλληλα μείωση κατά 66% του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα – ιδιώτες), με ανώτατο όριο το 0,5% του κύκλου εργασιών και δυνατότητα κατανομής του φορολογικού πλεονεκτήματος σε μια πενταετία.
Ο Carrez επισημαίνει: «Εδώ, δεν έχουμε άλλη επιλογή, είναι ευπρόσδεκτα τα χρήματα. Όμως από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από τους φόρους [που θα έπρεπε να πληρώσουν οι δωρητές], τα ποσά αυτά από κάπου άλλου θα πρέπει να βρεθούν. Αυτό είναι το πρόβλημα τέτοιου είδους ρυθμίσεων: Μπορεί να δημιουργήσουν δημοσιονομικό πρόβλημα».
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε «καλύτερη εποπτεία» των χορηγιών από τις επιχειρήσεις, οι οποίες δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαπενταετία.
Η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων έχει συχνά επικριθεί, καθώς, αν και στρατηγικής σημασίας για τους συγκεκριμένους τομείς (μουσεία, εκθέσεις, κληρονομιά), κοστίζει στο κράτος πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε το φθινόπωρο, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζήτησε να υπάρχει «καλύτερη εποπτεία» της εταιρικής χορηγίας, η οποία δεκαπλασιάστηκε μέσα σε δεκαπέντε χρόνια (…).
«Αν θέλουμε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη, η χορηγία των επιχειρήσεων δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αντιλαμβάνομαι τη συγκίνηση, αλλά άλλο η συγκίνηση και άλλο η λογική», λέει ο Joel Giraud, εισηγητής (LRM) για τον προϋπολογισμό, συντάκτης ο ίδιος έντονα επικριτικών εκθέσεων κατά του μέτρου.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζαν-Ζακ Aillagon, σήμερα γενικός διευθυντής της «Συλλογής Πινό», ζήτησε μέσω Twitter τη Δευτέρα, να ανακηρύξει το Κράτος γρήγορα την Παναγία των Παρισίων «εθνικό θησαυρό», που σημαίνει ότι τότε οι δωρεές που θα γίνουν για την ανοικοδόμησή της θα έχουν μείωση φόρου 90%, όπως προβλέπει ο επονομαζόμενος «νόμος Aillagon» για τις χορηγίες των επιχειρήσεων υπέρ «εθνικών θησαυρών».
«Θα δούμε με την κυβέρνηση ποιο ειδικό μηχανισμό θα εφαρμόσουμε, το Κράτος θα είναι στο πλευρό όλων των συμπατριωτών μας για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων» και « θα αναλάβει τις ευθύνες του», διαβεβαίωνε την Τρίτη σε ραδιοσταθμό ο σημερινός Υπουργός Franck Riester. «Εθνικοί θησαυροί» μπορούν να ανακηρυχθούν μόνον τα αγαθά που ενδέχεται να φύγουν από το γαλλικό έδαφος», διευκρίνιζαν την Τρίτη το πρωί πηγές από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οσο για παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζε με δυσαρέσκεια ότι οι Γάλλοι δεν χρειάζονται φορολογική ελάφρυνση για να κάνουν δωρεά υπέρ της Παναγίας των Παρισίων. Ακόμη και οι πιο πλούσιοι (…)
Το όλο θέμα τέθηκε την Τρίτη το πρωί κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο την επεξεργασία ενός «σχεδίου ανοικοδόμησης» της Παναγίας των Παρισίων, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού και Δημοσίων Λογαριασμών. «Οι Υπουργοί επεξεργάζονται προτάσεις για τον καθορισμό του φορολογικού καθεστώτος που θα εφαρμοστεί στις δωρεές. Την τελική απόφαση θα λάβει ο Πρόεδρος», σχολίαζαν μετά τη συνάντηση από το γραφείο του Υπουργού Δημοσίων Λογαριασμών».
Γαλλία: Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ των δωρεών προκαλεί αντιδράσεις
Μπροστά στον ιλιγγιώδη ρυθμό των δωρεών για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, φωνές καταγγέλλουν μια επιλεκτική γενναιοδωρία, σε μια Γαλλία που εδώ και μήνες συγκλονίζεται από την κρίση των «κίτρινων γιλέκων» και όπου οι δωρεές προς τους πιο στερημένους σημειώνουν πτώση.
«Αν είναι ικανοί να δώσουν δεκάδες εκατομμύρια για να ανοικοδομηθεί η Νοτρ-Νταμ, ας πάψουν να μας λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για να ικανοποιηθεί η επείγουσα κοινωνική ανάγκη», κατήγγειλε έτσι ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα.
Μεγάλες περιουσίες και όμιλοι σπεύδουν από τη Δευτέρα στο προσκέφαλο της Παναγίας των Παρισίων: Η οικογένεια Πινό υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ και ακολούθησαν ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό, η οποία έχει τη μεγαλύτερη περιουσία στη Γαλλία, που ανακοίνωσαν δωρεά 200 εκατομμυρίων, στη συνέχεια η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρς και ο όμιλος L'Oreal (200 εκατομμύρια). Η εταιρεία Total ανακοίνωσε πως προσφέρει 100 εκατομμύρια.
Η Ίνγκριντ Λεβασέρ, μια από τις προσωπικότητες των «κίτρινων γιλέκων» που από τον Νοέμβριο είναι οι πρωταγωνιστές μιας κοινωνικής κρίσης πρωτοφανούς στη Γαλλία, εξέφρασε την ευχή «να επιστρέψουμε στην πραγματικότητα» και κατήγγειλε «την αδράνεια των μεγάλων ομίλων μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση, την ώρα που αποδεικνύουν την ικανότητά τους να κινητοποιούν μέσα σε μόλις μία νύχτα 'τρελό χρήμα' για τη Νοτρ-Νταμ».
Η έκφραση «ξοδεύουμε τρελό χρήμα» είχε χρησιμοποιηθεί από τον πρόεδρο Μακρόν για να περιγράψει τα προνοιακά βοηθήματα, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις.
Τα «κίτρινα γιλέκα» διαδηλώνουν εδώ και μήνες στους δρόμους, στην αρχή για να διαμαρτυρηθούν εναντίον φόρων, αλλά η οργή τους μετατράπηκε σε πολλές διεκδικήσεις, θεσμικές και κοινωνικές. Την ημέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Νοτρ-Νταμ, ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να κάνει σειρά ανακοινώσεων για να απαντήσει σ' αυτή την κρίση. Η ομιλία του αυτή αναβλήθηκε επ' αόριστον.
«Ας δώσει η ολιγαρχία για τη Νοτρ-Νταμ, είναι καλά. Αν είχαν υποδειγματική φορολογική συμπεριφορά θα ήταν ακόμη καλύτερα. Οι δωρεές δεν κρύβουν τη φτώχεια και τη λιτότητα», κατήγγειλε στο Twitter ο Μπενζαμέν Κοσί, άλλο «κίτρινο γιλέκο».
Πράγματι, οι δωρητές γίνονται γενναιόδωροι εν μέρει με δημόσιο χρήμα, καθώς ένας νόμος του 2003 προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που επενδύουν στον πολιτισμό μπορούν να εκπίπτουν φορολογικά 60% των ποσών που δαπανούν για τον πολιτισμό.
Για να σταματήσει τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα φορολογική έκπτωση 75% για δωρεές ιδιωτών μέχρι 1.000 ευρώ (και 66% για μεγαλύτερα ποσά) για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.
Και μπροστά στην εντεινόμενη πολεμική, ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering, αποφάσισε να παραιτηθεί απ' αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα.
Πολυάριθμες φωνές υπογραμμίζουν επίσης πως αυτή η έκρηξη γενναιοδωρίας για τη Νοτρ-Νταμ σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ενώσεις μάχης κατά της φτώχειας αντιμετωπίζουν μείωση των δωρεών.
Στο Twitter, ο καθολικός δοκιμιογράφος Ερβάν Λε Μορεντέκ κάλεσε αυτούς που θα κρίνουν πως η δωρεά τους είναι «για γέλια» μπροστά στα χρήματα που δίνουν οι επιχειρήσεις για τον καθεδρικό ναό, να διαθέσουν τη δωρεά αυτή «προς όφελος ενώσεων που περιθάλπουν τους 'ζώντες ναούς' και προς τις οποίες οι δωρεές έχουν καταρρεύσει».
Η οικολόγος γερουσιαστής Εστέρ Μπενμπασά έγραψε επίσης στο Twitter πως ονειρεύεται «μια εξίσου αυθόρμητη και μαζική ανταπόκριση υπέρ ενώσεων και δομών που καταπολεμούν την ακραία φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους άστεγους».
«400 εκατομμύρια για τη Νοτρ-Νταμ, ευχαριστούμε Kering, Total και LVMH για τη γενναιοδωρία σας: είμαστε πολύ δεμένοι με τον τόπο της κηδείας του αββά Πιέρ», έγραψε στο Twitter το Ίδρυμα Αββάς Πιέρ. «Όμως είμαστε εξίσου πολύ δεμένοι με τη μάχη του. Αν θα μπορούσατε να υπερθεματίσετε 1% για τους πιο φτωχούς, θα είμασταν υπερικανοποιημένοι».
Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δέκα χρόνια, οι δωρεές προς τις ενώσεις μειώθηκαν το 2018 κατά 4,2%, σύμφωνα με μια έρευνα του οργανισμού FranceGenerosite (Γαλλία Γενναιοδωρία) σε 22 φιλανθρωπικές οργανώσεις. Η μείωση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό από τις μκο στην αύξηση μιας κοινωνικής συνεισφοράς η οποία έπληξε πολύ τους συνταξιούχους, που είναι παραδοσιακά γενναιόδωροι, καθώς και στην κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας, επειδή όσοι υπόκεινταν σ' αυτόν τον φόρο προτιμούσαν να κάνουν δωρεές για να μειώνουν το φορολογητέο εισόδημά τους.
Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, η κατάργηση του φόρου επί της περιουσίας είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα μέτρα του προέδρου Μακρόν.
ΠΗΓΕΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου