ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
Σε μια συμφωνία πολλών ισορροπιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας που δημιουργεί κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες κατέληξαν τράπεζες και κυβέρνηση μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για συμφωνία η οποία σαφώς υπαγορεύτηκε από τις προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και χτίστηκε πάνω σε υποχρεωτικά αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γι’ αυτό καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη.
Αφενός τα συνδυαστικά κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, δηλαδή το ύψος του συνολικού δανεισμού να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ και το ύψος της αντικειμενικής αξίας τις 250.000 ευρώ, και αφετέρου η ένταξη στο νέο πλαίσιο πρώτων κατοικιών από επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια υπολογίζεται ότι δίνουν δικαίωμα σε 182.000 δανειολήπτες να αναζητήσουν ομπρέλα προστασίας. Αν τελικά εγκριθεί η ένταξη αυτών στο νέο πλαίσιο, τότε θα προστεθούν στους περίπου 200.000 που έχουν ήδη προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Η συμφωνία, δυνητικά, επιτρέπει την ένταξη στο νέο καθεστώς επιπλέον 10 δισ. δανείων όλων των κατηγοριών με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Αυτά τα δάνεια θα προστεθούν στα 16-17 δισ. του νόμου Κατσέλη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη διατήρηση του πήχη προστασίας στις 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι μπαίνει τάξη στο καθεστώς αδράνειας που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη και περιορίζεται η δυνατότητα κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που θα τύχουν προστασίας αφορά σπίτια κάτω των 100.000 ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αγγίξουν για κοινωνικούς λόγους. Επιπλέον μετρούν από αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών το ετήσιο έσοδο των 200 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις των δόσεων, ελπίζοντας κυρίως ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την πληρωμή δανείων τα οποία θεωρούσαν χαμένα.
Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί δεν θα αντιδράσουν στη συμφωνία. Το πιο δύσκολο σημείο για να δοθεί το πράσινο φως από ΕΚΤ και SSM είναι το υπόλοιπο των 130.000 ευρώ, καθώς οι δανειστές ήδη θεωρούσαν υψηλό το όριο των 100.000 και έκαναν λόγο για 75.000 ευρώ. Οι εκτιμήσεις, όμως, συγκλίνουν ότι από τη στιγμή που επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, οι θεσμοί θα συναινέσουν. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, ακόμη και μικρές αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου που επιδιώκεται να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα μπορεί να μεταβάλουν τη γενική εικόνα.
Προϋποθέσεις και διαδικασίες
Eφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και του υπολοίπου του δανείου ή των δανείων του ίδιου προσώπου έως τις 130.000 ευρώ, πρέπει να ικανοποιούνται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Για ένα άτομο το ετήσιο εισόδημα προσδιορίζεται στις 12.500 ευρώ, για ένα ζευγάρι στις 21.000 ευρώ και προστίθενται 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Τα εισοδηματικά κριτήρια φτάνουν έως τις 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
Τα δάνεια θα κουρεύονται όχι οριζόντια όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, αλλά μόνο εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως αν το ακίνητο υποθηκεύτηκε για επιχειρηματικό, επαγγελματικό ή άλλο δάνειο. Αυτή η ρύθμιση δίνει στην κυβέρνηση ένα προεκλογικό πλεονέκτημα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει άδικη, καθώς επιφυλάσσει ίση μεταχείριση σε έναν υπάλληλο που αγόρασε ένα σπίτι για την οικογένειά του και σε έναν πολίτη που ανέλαβε επιχειρηματικό κίνδυνο.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες δεν θα είναι ένας εύκολος περίπατος για τους δανειολήπτες, καθώς υπάρχει σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη. Το νέο σύστημα μεταθέτει το βάρος από τους δικηγόρους στους λογιστές. Και αυτό επειδή δεν εκκινεί με τον καθορισμό μιας δικάσιμου, αλλά με την υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα κατά το πρότυπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο δανειολήπτης, φορτώνοντας στην πλατφόρμα τα στοιχεία της περίπτωσής του, γνωρίζει αν είναι επιλέξιμος ή όχι. Αν η πλατφόρμα δέχεται την αίτηση, τότε παίρνει προσωρινή προστασία για έξι μήνες και όχι μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης όπως στον νόμο Κατσέλη.
Στο διάστημα των έξι μηνών, η τράπεζα στην οποία έχει τη μεγαλύτερη οφειλή τον προσεγγίζει για λογαριασμό και των υπολοίπων τραπεζών όπου μπορεί να χρωστά κάρτες καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και του καταθέτει εξωδικαστική πρόταση. Η πρόταση θα προβλέπει κούρεμα του δανείου έως το 120% της αξίας του ακινήτου, επιμήκυνση της διάρκειας και καταβολή της δόσης προσαρμοσμένης στις οικονομικές δυνατότητές του. Αν ο δανειολήπτης δεχθεί την πρόταση, τότε υπογράφει νέα σύμβαση με την τράπεζα και το δάνειο από κόκκινο γίνεται πράσινο. Αν αρνηθεί την πρόταση της τράπεζας, τότε καλείται να πληρώνει το 30% της προτεινόμενης δόσης μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Εως τότε φυσικά δεν θα γίνονται αιτήσεις για το νέο πλαίσιο, αλλά οι δανειολήπτες σε αυτό το διάστημα δεν χάνουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση. Οσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν πάρει δικαστικές αποφάσεις με τον νόμο Κατσέλη, διατηρούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το παλιό καθεστώς. Οσοι δεν έχουν δικαστικές αποφάσεις, με τη λήξη ισχύος του νόμου Κατσέλη μπορούν να αναζητήσουν προστασία στο νέο πλαίσιο.
Το κράτος θα επιδοτήσει συνολικά με 200 εκατ. τον χρόνο τις δόσεις των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, καταβάλλοντας μέχρι το 1/3 της δόσης. Οι τράπεζες ελπίζουν ότι το κίνητρο της πληρωμής του 1/3 της δόσης θα ενεργοποιήσει δανειολήπτες που σήμερα θεωρούνται για τις τράπεζες «βαθιά κόκκινοι», δηλαδή δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους επί σειρά ετών, ώστε να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Η πληρωμή του 1/3 της δόσης είναι το καρότο, γιατί το μαστίγιο είναι τα όσα ακολουθούν αν κάποιος που έχει πάρει την επιδότηση αφήσει να περάσουν τρεις μήνες χωρίς να πληρώσει. Σε αυτήν την περίπτωση, διακόπτεται η επιδότηση, το Δημόσιο χρεώνει το ΑΦΜ του δανειολήπτη και διεκδικεί τις επιδοτήσεις που έδωσε, ενώ οι τράπεζες εκπλειστηριάζουν την κατοικία.
Τα πάντα τώρα θα κριθούν από τη στάση των θεσμών. Το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη αποτελεί κεντρικό σημείο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι θεσμοί θα πρέπει να το αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 27 Φεβρουαρίου πρέπει να εκδοθεί η έκθεση της Κομισιόν.
Κορκίδης: Το ερώτημα είναι εάν τα νέα όρια για την πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας τους αδύναμους
Τον προβληματισμό του για το εάν τα νέα όρια για τη πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως "κόφτες" σε όσους τη δικαιούνται εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία Βασίλης Κορκίδης.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ επισημαίνει τα εξής:
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τις παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν ανέλθει στα 104,37 δις ευρώ, έχοντας προστεθεί 4,44 δις ευρώ σε ένα χρόνο. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν εντός του 2018 έφτασαν τα 10,94 δις ευρώ, ενώ έμειναν απλήρωτα τα 9,15 δις ευρώ, αλλά με τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα, αυξημένες στα 5,55 δις ευρώ από 5,1 δις ευρώ το 2017. Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών από 4,2 εκ. σε 4,06 εκ. κυρίως λόγω ένταξης σε διάφορες ρυθμίσεις, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις σε 1,16 εκ. Το θεωρητικά «εισπράξιμο ποσό» των 86,26 δις ευρώ που περιλαμβάνει χρέη ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων, η Α.Α.Δ.Ε. θα επιχειρήσει να το εισπράξει από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, αλλιώς θα το προσθέσει στη δεξαμενή των 18,11 δις ευρώ «ανεπίδεκτων είσπραξης». Το 2019 αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας βρίσκονται επιπλέον 674.190 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, που χάνουν κάθε μήνα τη μάχη πληρωμής φόρων. Το αποτέλεσμα της υπερφορολογησης είναι 9 στα 10 φυσικά πρόσωπα να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ και 6 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν βαρύ φορτίο οφειλών.
Η νέα ρύθμιση που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να δώσει οικονομική ανάσα σε περίπου 4 εκ. ΑΦΜ, που χρωστούν στην εφορία. Η πλειονότητα των οφειλετών, περίπου 3,85 εκ. έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έως 10.000 ευρώ και χρωστούν συνολικά 3,31 δις ευρώ εκ των οποίων σε ρύθμιση βρίσκονται περίπου 873,8 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από 5.000 έως 10.000 ευρώ οφείλονται από 1,4 εκ. φορολογούμενοι με τα χρέη να ανέρχεται σε 1,18 δις ευρώ και σε ρύθμιση να βρίσκονται τα 320 εκ. ευρώ. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι έως 3.000 ευρώ φόρο εισοδήματος οφείλουν 1,19 εκ., με το χρέος στα 503 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα 147,9 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των 104,4 δις ευρώ, ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία το 2018, σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί τα 3,6 δις ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,4%, επιβεβαιώνοντας πως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μηνιαία καταβολή των δόσεων με αποτέλεσμα να χάνουν τις ρυθμίσεις χρεών.
Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο ορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου, υπό τη προϋπόθεση, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου να υπερβαίνει το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά δάνεια που προσκρούουν σε εγγυήσεις πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες είναι για ένα άτομο ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ, για ζευγάρι 21.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, θα υποβάλλονται σε μια πλατφόρμα, που με αντικειμενικά κριτήρια θα αποφασίζει την υπαγωγή ή όχι κάποιου στο νέο πλαίσιο, ενώ θα είναι δυνατή και η παρακολούθηση του συνολικού δανεισμού σε όλες τις τράπεζες. Οι τράπεζες επιθυμούν την αναδρομική ισχύ του νέου νόμου για εκκρεμείς περιπτώσεις, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο νέο πλάισιο.
Οι αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έφτασαν συνολικά τις 220.000 εκ των οποίων οι 135.000 προσφυγές, εκκρεμούν. Από τις 85.000 που εκδικάστηκαν, οι 52.433 ολοκληρώθηκαν με 42.000 δημοσιευμένες αποφάσεις και οι υπόλοιπες έχουν ματαιωθεί ή συμβιβαστεί. Οι νέες αιτήσεις ανέρχονται σε 12.500 και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, αφού από τα 62,1 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια τα 27,4 δις ευρώ είναι «κόκκινα». Από αυτά, τα 11,9 δις ευρώ ή το 43% έχουν ήδη καταγγελθεί και βρίσκονται υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα 15,5 δις ευρώ ή το 57% είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Οι τράπεζες εξέτασαν όλα τα σενάρια και κατέληξαν πως τα νέα όρια είναι ανάλογα του προηγούμενου νόμου. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς για έγκριση, ώστε να νομοθετηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει: «...για άλλη μία φορά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το γεγονός, οι λίγοι να χρωστούν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, τόσο στην εφορία, όσο και στις τράπεζες. Το ερώτημα μας είναι εάν τα νέα όρια για τη πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως "κόφτες" σε όσους τη δικαιούνται. Οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων που δρομολογούνται, θα πρέπει να εστιάζουν στους αποδεδειγμένα, εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους οφειλέτες, προστατεύοντας παράλληλα και τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες...»
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html
Σε μια συμφωνία πολλών ισορροπιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας που δημιουργεί κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες κατέληξαν τράπεζες και κυβέρνηση μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για συμφωνία η οποία σαφώς υπαγορεύτηκε από τις προεκλογικές επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης και χτίστηκε πάνω σε υποχρεωτικά αμοιβαίες υποχωρήσεις. Γι’ αυτό καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη.
Αφενός τα συνδυαστικά κριτήρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο, δηλαδή το ύψος του συνολικού δανεισμού να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ και το ύψος της αντικειμενικής αξίας τις 250.000 ευρώ, και αφετέρου η ένταξη στο νέο πλαίσιο πρώτων κατοικιών από επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια υπολογίζεται ότι δίνουν δικαίωμα σε 182.000 δανειολήπτες να αναζητήσουν ομπρέλα προστασίας. Αν τελικά εγκριθεί η ένταξη αυτών στο νέο πλαίσιο, τότε θα προστεθούν στους περίπου 200.000 που έχουν ήδη προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Η συμφωνία, δυνητικά, επιτρέπει την ένταξη στο νέο καθεστώς επιπλέον 10 δισ. δανείων όλων των κατηγοριών με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Αυτά τα δάνεια θα προστεθούν στα 16-17 δισ. του νόμου Κατσέλη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη διατήρηση του πήχη προστασίας στις 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, εκτιμούν ότι μπαίνει τάξη στο καθεστώς αδράνειας που προσέφερε ο νόμος Κατσέλη και περιορίζεται η δυνατότητα κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Θεωρούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που θα τύχουν προστασίας αφορά σπίτια κάτω των 100.000 ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αγγίξουν για κοινωνικούς λόγους. Επιπλέον μετρούν από αυτές τις κατηγορίες δανειοληπτών το ετήσιο έσοδο των 200 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις των δόσεων, ελπίζοντας κυρίως ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την πληρωμή δανείων τα οποία θεωρούσαν χαμένα.
Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι θεσμοί δεν θα αντιδράσουν στη συμφωνία. Το πιο δύσκολο σημείο για να δοθεί το πράσινο φως από ΕΚΤ και SSM είναι το υπόλοιπο των 130.000 ευρώ, καθώς οι δανειστές ήδη θεωρούσαν υψηλό το όριο των 100.000 και έκαναν λόγο για 75.000 ευρώ. Οι εκτιμήσεις, όμως, συγκλίνουν ότι από τη στιγμή που επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, οι θεσμοί θα συναινέσουν. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, ακόμη και μικρές αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου που επιδιώκεται να ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα μπορεί να μεταβάλουν τη γενική εικόνα.
Προϋποθέσεις και διαδικασίες
Eφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ και του υπολοίπου του δανείου ή των δανείων του ίδιου προσώπου έως τις 130.000 ευρώ, πρέπει να ικανοποιούνται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Για ένα άτομο το ετήσιο εισόδημα προσδιορίζεται στις 12.500 ευρώ, για ένα ζευγάρι στις 21.000 ευρώ και προστίθενται 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Τα εισοδηματικά κριτήρια φτάνουν έως τις 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά.
Τα δάνεια θα κουρεύονται όχι οριζόντια όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση, αλλά μόνο εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως αν το ακίνητο υποθηκεύτηκε για επιχειρηματικό, επαγγελματικό ή άλλο δάνειο. Αυτή η ρύθμιση δίνει στην κυβέρνηση ένα προεκλογικό πλεονέκτημα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει άδικη, καθώς επιφυλάσσει ίση μεταχείριση σε έναν υπάλληλο που αγόρασε ένα σπίτι για την οικογένειά του και σε έναν πολίτη που ανέλαβε επιχειρηματικό κίνδυνο.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες δεν θα είναι ένας εύκολος περίπατος για τους δανειολήπτες, καθώς υπάρχει σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη. Το νέο σύστημα μεταθέτει το βάρος από τους δικηγόρους στους λογιστές. Και αυτό επειδή δεν εκκινεί με τον καθορισμό μιας δικάσιμου, αλλά με την υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα κατά το πρότυπο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ο δανειολήπτης, φορτώνοντας στην πλατφόρμα τα στοιχεία της περίπτωσής του, γνωρίζει αν είναι επιλέξιμος ή όχι. Αν η πλατφόρμα δέχεται την αίτηση, τότε παίρνει προσωρινή προστασία για έξι μήνες και όχι μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης όπως στον νόμο Κατσέλη.
Στο διάστημα των έξι μηνών, η τράπεζα στην οποία έχει τη μεγαλύτερη οφειλή τον προσεγγίζει για λογαριασμό και των υπολοίπων τραπεζών όπου μπορεί να χρωστά κάρτες καταναλωτικά και λοιπά δάνεια και του καταθέτει εξωδικαστική πρόταση. Η πρόταση θα προβλέπει κούρεμα του δανείου έως το 120% της αξίας του ακινήτου, επιμήκυνση της διάρκειας και καταβολή της δόσης προσαρμοσμένης στις οικονομικές δυνατότητές του. Αν ο δανειολήπτης δεχθεί την πρόταση, τότε υπογράφει νέα σύμβαση με την τράπεζα και το δάνειο από κόκκινο γίνεται πράσινο. Αν αρνηθεί την πρόταση της τράπεζας, τότε καλείται να πληρώνει το 30% της προτεινόμενης δόσης μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργήσει το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Εως τότε φυσικά δεν θα γίνονται αιτήσεις για το νέο πλαίσιο, αλλά οι δανειολήπτες σε αυτό το διάστημα δεν χάνουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση. Οσον αφορά τους δανειολήπτες που έχουν πάρει δικαστικές αποφάσεις με τον νόμο Κατσέλη, διατηρούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με το παλιό καθεστώς. Οσοι δεν έχουν δικαστικές αποφάσεις, με τη λήξη ισχύος του νόμου Κατσέλη μπορούν να αναζητήσουν προστασία στο νέο πλαίσιο.
Το κράτος θα επιδοτήσει συνολικά με 200 εκατ. τον χρόνο τις δόσεις των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, καταβάλλοντας μέχρι το 1/3 της δόσης. Οι τράπεζες ελπίζουν ότι το κίνητρο της πληρωμής του 1/3 της δόσης θα ενεργοποιήσει δανειολήπτες που σήμερα θεωρούνται για τις τράπεζες «βαθιά κόκκινοι», δηλαδή δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους επί σειρά ετών, ώστε να αρχίσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Η πληρωμή του 1/3 της δόσης είναι το καρότο, γιατί το μαστίγιο είναι τα όσα ακολουθούν αν κάποιος που έχει πάρει την επιδότηση αφήσει να περάσουν τρεις μήνες χωρίς να πληρώσει. Σε αυτήν την περίπτωση, διακόπτεται η επιδότηση, το Δημόσιο χρεώνει το ΑΦΜ του δανειολήπτη και διεκδικεί τις επιδοτήσεις που έδωσε, ενώ οι τράπεζες εκπλειστηριάζουν την κατοικία.
Τα πάντα τώρα θα κριθούν από τη στάση των θεσμών. Το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη αποτελεί κεντρικό σημείο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι θεσμοί θα πρέπει να το αξιολογήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 27 Φεβρουαρίου πρέπει να εκδοθεί η έκθεση της Κομισιόν.
Τον προβληματισμό του για το εάν τα νέα όρια για τη πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως "κόφτες" σε όσους τη δικαιούνται εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία Βασίλης Κορκίδης.
Σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ επισημαίνει τα εξής:
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν τις παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν ανέλθει στα 104,37 δις ευρώ, έχοντας προστεθεί 4,44 δις ευρώ σε ένα χρόνο. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν εντός του 2018 έφτασαν τα 10,94 δις ευρώ, ενώ έμειναν απλήρωτα τα 9,15 δις ευρώ, αλλά με τις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα, αυξημένες στα 5,55 δις ευρώ από 5,1 δις ευρώ το 2017. Παράλληλα τον Ιανουάριο του 2019 μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών από 4,2 εκ. σε 4,06 εκ. κυρίως λόγω ένταξης σε διάφορες ρυθμίσεις, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις σε 1,16 εκ. Το θεωρητικά «εισπράξιμο ποσό» των 86,26 δις ευρώ που περιλαμβάνει χρέη ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων, η Α.Α.Δ.Ε. θα επιχειρήσει να το εισπράξει από κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, αλλιώς θα το προσθέσει στη δεξαμενή των 18,11 δις ευρώ «ανεπίδεκτων είσπραξης». Το 2019 αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις της εφορίας βρίσκονται επιπλέον 674.190 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, που χάνουν κάθε μήνα τη μάχη πληρωμής φόρων. Το αποτέλεσμα της υπερφορολογησης είναι 9 στα 10 φυσικά πρόσωπα να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ και 6 στις 10 επιχειρήσεις να έχουν βαρύ φορτίο οφειλών.
Η νέα ρύθμιση που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να δώσει οικονομική ανάσα σε περίπου 4 εκ. ΑΦΜ, που χρωστούν στην εφορία. Η πλειονότητα των οφειλετών, περίπου 3,85 εκ. έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έως 10.000 ευρώ και χρωστούν συνολικά 3,31 δις ευρώ εκ των οποίων σε ρύθμιση βρίσκονται περίπου 873,8 εκ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία από 5.000 έως 10.000 ευρώ οφείλονται από 1,4 εκ. φορολογούμενοι με τα χρέη να ανέρχεται σε 1,18 δις ευρώ και σε ρύθμιση να βρίσκονται τα 320 εκ. ευρώ. Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι έως 3.000 ευρώ φόρο εισοδήματος οφείλουν 1,19 εκ., με το χρέος στα 503 εκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ρυθμιστεί τα 147,9 εκ. ευρώ. Από το σύνολο των 104,4 δις ευρώ, ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία το 2018, σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί τα 3,6 δις ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,4%, επιβεβαιώνοντας πως οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μηνιαία καταβολή των δόσεων με αποτέλεσμα να χάνουν τις ρυθμίσεις χρεών.
Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, οριστικοποιήθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζών. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει ότι το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ. Το όριο θα συνδυάζεται υποχρεωτικά και με το ύψος του δανεισμού, το οποίο ορίζεται σε 130.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται και «κούρεμα» του δανείου, υπό τη προϋπόθεση, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου να υπερβαίνει το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά δάνεια που προσκρούουν σε εγγυήσεις πρώτης κατοικίας. Τα εισοδηματικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες είναι για ένα άτομο ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ, για ζευγάρι 21.000 ευρώ και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Όλα τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη, θα υποβάλλονται σε μια πλατφόρμα, που με αντικειμενικά κριτήρια θα αποφασίζει την υπαγωγή ή όχι κάποιου στο νέο πλαίσιο, ενώ θα είναι δυνατή και η παρακολούθηση του συνολικού δανεισμού σε όλες τις τράπεζες. Οι τράπεζες επιθυμούν την αναδρομική ισχύ του νέου νόμου για εκκρεμείς περιπτώσεις, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορούν να μεταπηδήσουν στο νέο πλάισιο.
Οι αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έφτασαν συνολικά τις 220.000 εκ των οποίων οι 135.000 προσφυγές, εκκρεμούν. Από τις 85.000 που εκδικάστηκαν, οι 52.433 ολοκληρώθηκαν με 42.000 δημοσιευμένες αποφάσεις και οι υπόλοιπες έχουν ματαιωθεί ή συμβιβαστεί. Οι νέες αιτήσεις ανέρχονται σε 12.500 και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, αφού από τα 62,1 δις ευρώ στεγαστικά δάνεια τα 27,4 δις ευρώ είναι «κόκκινα». Από αυτά, τα 11,9 δις ευρώ ή το 43% έχουν ήδη καταγγελθεί και βρίσκονται υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα 15,5 δις ευρώ ή το 57% είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Οι τράπεζες εξέτασαν όλα τα σενάρια και κατέληξαν πως τα νέα όρια είναι ανάλογα του προηγούμενου νόμου. Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς για έγκριση, ώστε να νομοθετηθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει: «...για άλλη μία φορά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το γεγονός, οι λίγοι να χρωστούν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, τόσο στην εφορία, όσο και στις τράπεζες. Το ερώτημα μας είναι εάν τα νέα όρια για τη πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως "κόφτες" σε όσους τη δικαιούνται. Οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων που δρομολογούνται, θα πρέπει να εστιάζουν στους αποδεδειγμένα, εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους οφειλέτες, προστατεύοντας παράλληλα και τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες...»
Από το protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου