ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ !!!

ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΜΑΜΟΥΘ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Που είναι τα λεφτά ;;; Ακόμη και σήμερα τα εμπλεκόμενα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν έχουν διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν !!!
Ενώ όσον αφορά τους καταδικασθέντες με πολυετείς καθείρξεις για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 17.900.000€ , τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, όλοι κυκλοφορούν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ !!!



Νέα εισαγγελική έρευνα για τους υπευθύνους των ασφαλιστικών ταμείων που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης ζήτησε να γίνει η αντιεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη.Στην πρότασή της στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι υπεύθυνοι των Ταμείων επειδή ποτέ δεν ενημέρωσαν ότι ο δήμος οφείλει χρήματα με συνέπεια τα ποσά αυτά να υπεξαιρούνται επί χρόνια, η εισαγγελέας αποκάλυψε πως από το 2010, αφού έγινε γνωστό το σκάνδαλο «δεν ζήτησαν ποτέ τα χρήματα που οφείλονται. Δεν καταβλήθηκαν ποτέ στα ταμεία αυτά τα λεφτά», είπε.

Η δίκη με κατηγορούμενους 13 υπευθύνους τριών Ταμείων την περίοδο της υπεξαίρεσης, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ, βρίσκεται στο τέλος της και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια ν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο από το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκαν εισφορές του δήμου προς τα συγκεκριμένα ταμεία, αυτά έχασαν το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα 5,1 εκ. ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ, 1,7 εκ. ευρώ το ΤΑΔΚΥ και 240.000 ευρώ το ΤΥΔΚΥ.

Η εισαγγελέας της έδρας του Κακουργιοδικείου στην πρότασή της ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι πέντε εκ των 13 κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απιστίας σε βάρος των Ταμείων σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου. Ζήτησε ακόμη την αθώωση των υπολοίπων οκτώ υπαλλήλων με το σκεπτικό ότι δεν είχαν δόλο. Συγκεκριμένα πρότεινε να καταδικαστούν ο διευθυντής του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και ο προϊστάμενος του Ταμείου στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του ΤΑΔΚΥ, ο διευθυντής του ΤΥΔΚΥ και ο προϊστάμενος του ίδιου Ταμείου στη Θεσσαλονίκη. «Αν τα εισέπρατταν πιο έγκαιρα ενδεχομένως να είχε ανακοπεί η πορεία του Σαξώνη και δεν θα χρειαζόταν να ανακαλύπτουμε σκελετούς στις ντουλάπες των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου», είπε η κυρία Χρυσογιάννη. Σημείωσε ότι ποτέ οι υπεύθυνοι των Ταμείων δεν ερεύνησαν για ποιόν λόγο δεν καταβάλλονταν τα χρήματα από τον δεύτερο σε μέγεθος δήμο της χώρας, ενώ είχαν την υποχρέωση ελέγχου ανά τρίμηνο, ανέφερε. Η εισαγγελέας στην πρότασή της υποστήριξε ότι δεν στέκονται οι ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ότι ο δήμος δεν τους ενημέρωσε ότι χρωστούσε χρήματα. Πρόσθεσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης όταν ζήτησε ρύθμιση δανείου έστειλε έγγραφο στα Ταμεία ζητώντας να πληροφορηθεί πόσα χρήματα οφείλει και τα Ταμεία απάντησαν ότι ο δήμος πρέπει να ενημερώσει πόσα χρωστάει. Συμπλήρωσε πως το έγγραφο που προσκομίστηκε στην ανάκριση σύμφωνα με το οποίο δεν υπάρχουν οφειλές, δεν συνοδεύεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο περί αυτού.

Τα χρήματα των ασφαλιστικών Ταμείων αποτελούν μία από τις δύο μεγάλες «πηγές» από τις οποίες είχε βρει την ευκαιρία ο πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης να υπεξαιρεί, καταθέτοντας στις υπηρεσίες πλαστά παραστατικά και καταθετήρια ότι τα ποσά, που αποτελούσαν κρατήσεις από τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, έφταναν κανονικά στον προορισμό τους.

Πού είναι τα λεφτά;

Οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν εάν ο δήμος χρωστούσε και πότε καταβάλλονταν χρήματα υπέρ των Ταμείων. Άφησαν να εννοηθεί ότι ευθύνες είχε ένας πρώην προϊστάμενος Ταμείου στη Θεσσαλονίκη, που έχει πεθάνει, επειδή είχε στενές σχέσεις με τον πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη και έτσι μεθοδεύτηκε η υπεξαίρεση.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι υπεύθυνοι των ασφαλιστικών Ταμείων, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν διεκδικήσει τα χρήματα που χάθηκαν από τις εισφορές των εργαζομένων προς τα Ταμεία. Το έγγραφο που επικαλέστηκαν, από την ανάκριση ακόμη, κατηγορούμενοι, ότι δεν οφείλεται τίποτε στα Ταμεία, δεν επιβεβαιώνεται από καμία καταβολή που έγινε από την πλευρά του δήμου που παραμένει οφειλέτης. Αυτός ήταν ο λόγος που η κυρία Χρυσογιάννη στην πρότασή της προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ζήτησε να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα για να ερευνηθεί για ποιόν λόγο οι διοικήσεις των ίδιων Ταμείων από το 2010 και μετά δεν έχουν κάνει καμία κίνηση για τη διεκδίκηση των ποσών αυτών, που παραμένουν στον αέρα. «Ενώ φαίνεται ότι τα χρήματα αυτά δεν καταβλήθηκαν ποτέ, οι ανώτεροι υπάλληλοι, διευθυντές και προϊστάμενοι δεν έκαναν καμία ενέργεια να διεκδικήσουν τα χρήματα και πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες που έχουν και αυτοί, μετά το 2010», είπε χαρακτηριστικά στην πρότασή της η κυρία Χρυσογιάννη.

Για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των ταμείων του δήμου έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα, καθώς απορρίφτηκε η αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σε κάθειρξη 12 ετών, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας σε κάθειρξη 13 ετών και 5μηνών και ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης σε κάθειρξη 20 ετών και 6 μηνών. Όλοι τους έχουν αποφυλακιστεί.


Από το fonaklas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου