ΔΑΝΕΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΥΨΟΥΣ 87.000.000€
Συνολικά 12 κατηγορούμενοι, 8 υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΕ και 4 υψηλόβαθμα στελέχη της δανειολήπτριας εταιρείας !!!
Ποιοι είναι οι 12 κατηγορούμενοι
Το πρώτο δάνειο των 4 εκατ. ευρώ
Το πρώτο δάνειο, που κατά το κατηγορητήριο είναι επισφαλές, δόθηκε στην SEX FORM στις 19 Ιουνίου του 2002 για πιστοδοτικό όριο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα, η σύμβαση τροποποιήθηκε και το ποσό αυξήθηκε στα 5 εκατ. ευρώ.
Η σύμβαση καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2005, με υπόλοιπο αποπληρωμής τα 4.743.600 ευρώ.
Ο σκοπός της δανειοδότησης αφορούσε την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης της εταιρείας, για τραπεζικές εργασίες, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους για αυτό το σκοπό. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του δανείου φέρεται να δόθηκε στους 4 μεγαλομετόχους της εταιρείας.
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, από το δάνειο των 5 εκατομμυρίων, τα 3.450.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Το ποσό φέρεται να αναλήφθηκε στις 21-6-2002, να κατατέθηκε σε λογαριασμό της Eurobank και να επενδύθηκε σε repos.
Εν συνεχεία φέρεται να αναλήφθηκε από την τράπεζα ως εξής:
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το δάνειο πλέον έχει εξοφληθεί.
Το δεύτερο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ
Το 2002, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SEX FORM λαμβάνει προσωπικό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αγορά 1,8 εκατομμυρίου μετοχών της εταιρείας του αλλά και άλλης μίας εταιρείας,
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν τηρήθηκε ο όρος αγοράς μετοχών της δεύτερης εταιρείας. Το ποινικό ενδιαφέρον του ανακριτή εστιάζεται στην απουσία από το σχετικό φάκελο δανειοδότησης, της εισήγησης του τραπεζίτη για τη χορήγηση δανείου 20 εκατ. ευρώ αφού η εισήγηση της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών ήταν για δανειοδότηση 12,6 εκατ. Επιπλέον και από το σκεπτικό της απόφασης φέρεται να απουσιάζει ο λόγος που δόθηκε το επιπλέον ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο δάνειο των 6,5 εκατ. ευρώ
Τον Μάρτιο του 2002, η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στην κόρη του προέδρου της SEX FORM (και αντιπροέδρου στην εταιρεία) δάνειο 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά 10,7 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της, Η διάρκεια αποπληρωμής ήταν 20 ημέρες.
Η αγοραπωλησία των μετοχών έγινε στις 5-6-2002 αλλά ακυρώθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα γιατί η μεταβίβαση πακέτου μετοχών άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (η οποία δεν είχε συμπληρώσει δύο έτη από την εισαγωγή της στο ΧΑΑ) κρίθηκε αντίθετη στις διατάξεις του σχετικού νόμου.
Τελικά, το δάνειο εκταμιεύτηκε στις 15-10-2002 κατόπιν σύναψης νέας σύμβασης βραχυπρόθεσμου δανείου και όπως αναφέρεται στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, εξοφλήθηκε μετά από διαδοχικές παρατάσεις, λόγω «αλλαγής επιχειρηματικών σχεδίων», στις 13-1-2014.
Σύμφωνα, ωστόσο με το κατηγορητήριο «εφόσον σκοπός του δανείου ήταν η αγορά μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της δανειολήπτριας, επρόκειτο για καθαρά ενδοοικογενειακή συναλλαγή και η σκοπιμότητα της χρηματοδοτικής κάλυψης της από την τράπεζα δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη».
Το τέταρτο δάνειο των 15,5 εκατ. ευρώ
Στις 2-7-2002 στην εταιρεία δόθηκε νέο δάνειο, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της συμμετοχής της SEX FORM σε εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρεία.
Ωστόσο, η εταιρεία αυτή, της οποίας μετοχές θα αγοράζονταν, δεν προσδιορίζεται -κατά το κατηγορητήριο- στην απόφαση δανειοδότησης. Σε μεταγενέστερη εισήγηση (Δεκέμβρης 2002) αναφέρεται ότι επρόκειτο για την εταιρεία ΑΧΟΝ Συμμετοχών ΑΕ, συμφερόντων Θ.Λιακουνάκου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μία επισφαλής δανειοδότηση καθώς η επέκταση της SEX FORM σε νέους τομείς δραστηριοτήτων με μεγάλου ύψους δανειακή επιβάρυνση ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Κατά τον ανακριτή, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της ΑΤΕ όφειλαν να διερευνήσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας και αν ήταν ικανή να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις λόγω της υψηλής δανειακής σύμβασης με ένα νέο δάνειο, για να επεκταθεί, μάλιστα, σε εταιρεία που δεν κατονομάζεται εξαρχής.
Το πέμπτο δάνειο των 40 εκατ. ευρώ
Στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM δόθηκε το πέμπτο επίδικο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με το πρώτο δάνειο που είχε λάβει, εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών ύψους 58,7 εκατ. ευρώ.
Κατά το κατηγορητήριο, το δάνειο θα διασφαλιζόταν με μετοχές 3 εταιρειών, για τις οποίες ωστόσο δεν έγινε έρευνα για την αποτίμηση των μετοχών τους.
Οι 8 κατηγορούμενοι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, σύμφωνα με την κατηγορία τους, “εν γνώσει τους, ζημίωσαν, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, την περιουσία της τράπεζας κατά 66.400.584,49 ευρώ”.
Το κατηγορώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο αναφέρεται για τον πρόεδρο της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκο:
“Ενεργώντας κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής σου εξουσίας και εκτός του πλαισίου των χρηματοδοτήσεων και της χρηματοπιστωτικής πολιτικής που είχε οριστεί από την τράπεζα και αντίθετα με τη συνήθη τραπεζική πρακτική και κατά παρέκκλιση από τις σχετικές οδηγίες διαταγές και εγκυκλίους της τράπεζας, τόσο ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και την τεκμηρίωση των χορηγηθέντων ποσών, όσο και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες, ενέκρινες με συγκατηγορουμένους σου αποφάσεις για τη χορήγηση δανειοδοτήσεων τόσο στην εταιρεία με την επωνυμία SEX FORM ΑΕ, όσο και σε δύο μέλη του ΔΣ της εταιρείας.”
Οι 8 τραπεζίτες κατηγορούνται ότι “παρέλειψαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας ως όφειλαν”.
Τα κατηγορητήρια των 12 εμπλεκομένων φέρονται να περιγράφουν, κατά περίπτωση:
“Εισέρρεαν τα ποσά των δανείων σε λογαριασμούς της εταιρείας και των 2 κατηγορουμένων μελών του ΔΣ της εταιρείας, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους του τραπεζικού δανεισμού παρόλα αυτά συνεχίστηκε η σύναψη συμβάσεων και πρόσθετες πράξεις χορήγησης τραπεζικών δανείων καθώς και συμβάσεις παρατάσεων αυτών με επανειλημμένη υποβολή αιτήσεων δανειοδότησης, παρατάσεων και ρύθμισης… Οι επικεφαλής της εταιρείας διακινούσαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, εισέπρατταν αυτά ή διενεργούσαν διάφορες τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές και repos και εν γένει χρησιμοποιώντας τα κατά το δοκούν για σκοπούς άλλους από εκείνους για τον οποίο λαμβάνονταν.
Στην αντιπρόεδρο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM ενέκριναν δάνεια ή την ανανέωση ή την αύξηση πιστοδοτικού ορίου ή την παράταση των συμβάσεων ή τη ρύθμιση των οφειλών υπό όρους σαφώς επισφαλείς για την περιουσία της τράπεζας, έναντι ανεπαρκών εγγυήσεων, χωρίς να προβούν σε ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και λοιπών στοιχείων τους και των δεδομένων του κλάδου δραστηριότητας τους.”
Η έκθεση εσωτερικού ελέγχου
Οπως αναφέρεται στην από 10 Οκτωβρίου 2005 έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας από τον έλεγχο της αξιολόγησης προέκυψαν:
α) αυθαίρετα η εταιρεία κατατάσσεται στην κλίμακα Γ’ Τάξη, χωρίς να διερευνηθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις, ρυθμίσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στα υφιστάμενα δάνεια της σε άλλες τράπεζες.
Σύμφωνα ωστόσο με το ισοζύγιο αναλυτικού καθολικού της περιόδου 1/1/2001 – 30/9/2001, οι υφιστάμενες οφειλές της εταιρείας σε τράπεζες ήταν 8.442.023.465 δραχμές μακροπρόθεσμες και 3.191.888.083 δραχμές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Από τα στοιχεία των ισολογισμών 1998, 1999 και 2000 προκύπτει ότι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας σε δάνεια τραπεζών, αυξήθηκαν από 155 εκατ. δρχ το 1998, σε 3.401 εκατ. δρχ. το 1999 και σε 6.419 εκατ. δρχ το 2000, δηλαδή κατά 4,14%.
Επιπλέον, υπήρχε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 3.083 εκατ. δρχ.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το ετήσιο δελτίο χρήσεως 2000, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας μέχρι τα τέλη εκείνου του έτους ήταν 2.209 εκατ. δρχ και ήταν διάρκειας από 1 έως 6 μήνες.
Η εταιρεία το 2001 φέρεται να προέβη είτε σε ρύθμιση βραχυπρόθεσμων οφειλών είτε να χρησιμοποίησε μακροπρόθεσμα δάνεια για να εξοφλήσει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της με νέα βραχυπρόθεσμα δάνεια από άλλες τράπεζες.
β) προκύπτει υψηλή δανειακή επιβάρυνση της εταιρείας συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του κλάδου (4πλάσια για το 1998 και 3πλάσια για το 1999).
Στην εισήγηση για την πρώτη δανειοδότηση, γίνεται επίκληση εκπροσώπου της εταιρείας ότι δεν έχουν εγγραφεί υποθήκες σε ακίνητα της εταιρείας, πλην όμως στον ισολογισμό της εταιρείας υπάρχουν υποθήκες και προσημειώσεις ποσού 450 εκατομμυρίων δραχμών για εξασφάλιση τραπεζικών χορηγήσεων ποσού 230 εκατ. δρχ ενώ και στην ενοποιημένη συνοπτική οικονομική κατάσταση της 30ης Σεπτεμβρίου 2001 σημειώνεται ότι επί των ακινήτων των εταιρειών του ομίλου υπάρχουν υποθήκες και προσημειώσεις ποσού 1.200.000.000 δρχ για εξασφάλιση τραπεζικών χορηγήσεων ποσού 2,271,961.132 δρχ.
Δηλαδή, κατά την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, δεν είχε γίνει εμπεριστατωμένη χρηματοοικονομική ανάλυση της εταιρείας ενώ ακόμα και στην αναφορά για τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία των υπευθύνων της SEX FORM, ο εισηγητής του δανείου επικαλείται αυτές τις δηλώσεις, χωρίς να έχει τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία.
Συνολικά 12 κατηγορούμενοι, 8 υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΕ και 4 υψηλόβαθμα στελέχη της δανειολήπτριας εταιρείας !!!
Το κατηγορητήριο για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής: Εγιναν repos ή μετοχές που ακυρώθηκαν
Το πρώτο 8ήμερο του Μαρτίου, ο διοικητής και επτά υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας απολογούνται στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς για την «επισφαλή χορήγηση» πέντε δανείων, συνολικού ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ, σε μόνο μία εταιρεία. Την SEX FORM, που μόλις ένα χρόνο μετά την τελευταία της δανειοδότηση από την ΑΤΕ, έκανε παύση πληρωμών και δυο χρόνια αργότερα, κήρυξε πτώχευση και έβαλε οριστικό λουκέτο.
Τις ίδιες ημέρες με τους τραπεζίτες απολογούνται και οι μεγαλομέτοχοι της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας που κατασκεύαζε, εισήγαγε και εμπορευόταν γυναικεία εσώρουχα και παιδικά ρούχα. Φέρονται ως οι ηθικοί αυτουργοί της κακουργηματικής απιστίας των στελεχών της πρώην ΑΤΕ.
Το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν οι συνολικά 12 κατηγορούμενοι «αγγίζει» τις 100 σελίδες και τα κακουργήματα που θα απολογηθούν είναι δύο: για απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή συνέργεια σε αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Σωτήρης Τσουβαλάς περιγράφει σε αυτές τις σελίδες δάνεια που αφενός δόθηκαν χωρίς έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας και στα ακίνητα της κι εν συνεχεία, παρατάθηκε ή ρυθμίστηκε η αποπληρωμή τους και αφετέρου, για χρήση των ποσών των δανειοδοτήσεων όχι για εταιρικές εργασίες ή συγκεκριμένες αγορές μετοχών, αλλά για αγοραπωλησίες repos, διακίνηση τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγές άσχετες με αυτές του σκοπού των δανειοδοτήσεων.
Το πρώτο 8ήμερο του Μαρτίου, ο διοικητής και επτά υψηλόβαθμα στελέχη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας απολογούνται στον ανακριτή κατά της Διαφθοράς για την «επισφαλή χορήγηση» πέντε δανείων, συνολικού ύψους 87 εκατομμυρίων ευρώ, σε μόνο μία εταιρεία. Την SEX FORM, που μόλις ένα χρόνο μετά την τελευταία της δανειοδότηση από την ΑΤΕ, έκανε παύση πληρωμών και δυο χρόνια αργότερα, κήρυξε πτώχευση και έβαλε οριστικό λουκέτο.
Τις ίδιες ημέρες με τους τραπεζίτες απολογούνται και οι μεγαλομέτοχοι της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας που κατασκεύαζε, εισήγαγε και εμπορευόταν γυναικεία εσώρουχα και παιδικά ρούχα. Φέρονται ως οι ηθικοί αυτουργοί της κακουργηματικής απιστίας των στελεχών της πρώην ΑΤΕ.
Το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν οι συνολικά 12 κατηγορούμενοι «αγγίζει» τις 100 σελίδες και τα κακουργήματα που θα απολογηθούν είναι δύο: για απιστία ή ηθική αυτουργία σε αυτήν και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή συνέργεια σε αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mononews, ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς Σωτήρης Τσουβαλάς περιγράφει σε αυτές τις σελίδες δάνεια που αφενός δόθηκαν χωρίς έλεγχο στα οικονομικά της εταιρείας και στα ακίνητα της κι εν συνεχεία, παρατάθηκε ή ρυθμίστηκε η αποπληρωμή τους και αφετέρου, για χρήση των ποσών των δανειοδοτήσεων όχι για εταιρικές εργασίες ή συγκεκριμένες αγορές μετοχών, αλλά για αγοραπωλησίες repos, διακίνηση τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών και συναλλαγές άσχετες με αυτές του σκοπού των δανειοδοτήσεων.
Ποιοι είναι οι 12 κατηγορούμενοι
Ο διοικητής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Μηλιάκος είναι ο βασικός κατηγορούμενος για τις πέντε δανειοδοτήσεις της SEX FORM, της αντιπροέδρου της και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της, από τις 13 Ιουνίου 2002 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2005.
Συγκατηγορούμενοι του κ. Μηλιάκου είναι ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΕ, τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της τράπεζας αλλά και δύο υπάλληλοι.
Πρόκειται για τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Ιδιωτών – Αγροτών, της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών και της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης Χαρτ. Δανείων.
Για συνδρομή κατηγορούνται ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών και ο υπεύθυνος Λογαριασμού της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών.
Από τη δανειολήπτρια εταιρεία, κατηγορούνται ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος κόρη του, ο διευθύνων σύμβουλος και ο γιος του που είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου.
Συγκατηγορούμενοι του κ. Μηλιάκου είναι ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΤΕ, τέσσερα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της τράπεζας αλλά και δύο υπάλληλοι.
Πρόκειται για τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Ιδιωτών – Αγροτών, της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων, της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών και της Διεύθυνσης Αναδιάρθρωσης Χαρτ. Δανείων.
Για συνδρομή κατηγορούνται ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών και ο υπεύθυνος Λογαριασμού της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών.
Από τη δανειολήπτρια εταιρεία, κατηγορούνται ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος κόρη του, ο διευθύνων σύμβουλος και ο γιος του που είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου.
Το πρώτο δάνειο των 4 εκατ. ευρώ
Το πρώτο δάνειο, που κατά το κατηγορητήριο είναι επισφαλές, δόθηκε στην SEX FORM στις 19 Ιουνίου του 2002 για πιστοδοτικό όριο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ. Λίγο καιρό αργότερα, η σύμβαση τροποποιήθηκε και το ποσό αυξήθηκε στα 5 εκατ. ευρώ.
Η σύμβαση καταγγέλθηκε τον Αύγουστο του 2005, με υπόλοιπο αποπληρωμής τα 4.743.600 ευρώ.
Ο σκοπός της δανειοδότησης αφορούσε την εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης της εταιρείας, για τραπεζικές εργασίες, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο τους για αυτό το σκοπό. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του δανείου φέρεται να δόθηκε στους 4 μεγαλομετόχους της εταιρείας.
Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, από το δάνειο των 5 εκατομμυρίων, τα 3.450.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.
Το ποσό φέρεται να αναλήφθηκε στις 21-6-2002, να κατατέθηκε σε λογαριασμό της Eurobank και να επενδύθηκε σε repos.
Εν συνεχεία φέρεται να αναλήφθηκε από την τράπεζα ως εξής:
- 820.000 ευρώ στις 25-6-2002 με επιταγή στον πρόεδρο της εταιρείας την οποία εξόφλησε στην Alpha Bank και έκτοτε -κατά το κατηγορητήριο- διατηρεί στην αφάνεια το συγκεκριμένο ποσό “γνωρίζοντας ότι προέρχεται από παράνομη δραστηριότητα”
- 440.000 ευρώ φέρεται να διατέθηκε στις 25-5-2002 για την έκδοση τραπεζικής επιταγής και να αναλήφθηκε από τον γιο του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας
- 850.000 ευρώ φέρεται να διατέθηκε, στις 26-6-2002, σε κόρη και γιο προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου “με άγνωστο στην ανάκριση τρόπο”
- 1.054.913 ευρώ φέρεται να διατέθηκε στις 27-6-2002 με επιταγή που εισέπραξε ο διευθύνων σύμβουλος της SEX FORM
Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το δάνειο πλέον έχει εξοφληθεί.
Το δεύτερο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ
Το 2002, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της SEX FORM λαμβάνει προσωπικό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αγορά 1,8 εκατομμυρίου μετοχών της εταιρείας του αλλά και άλλης μίας εταιρείας,
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν τηρήθηκε ο όρος αγοράς μετοχών της δεύτερης εταιρείας. Το ποινικό ενδιαφέρον του ανακριτή εστιάζεται στην απουσία από το σχετικό φάκελο δανειοδότησης, της εισήγησης του τραπεζίτη για τη χορήγηση δανείου 20 εκατ. ευρώ αφού η εισήγηση της Διεύθυνσης Μεγάλων Πελατών ήταν για δανειοδότηση 12,6 εκατ. Επιπλέον και από το σκεπτικό της απόφασης φέρεται να απουσιάζει ο λόγος που δόθηκε το επιπλέον ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο δάνειο των 6,5 εκατ. ευρώ
Τον Μάρτιο του 2002, η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στην κόρη του προέδρου της SEX FORM (και αντιπροέδρου στην εταιρεία) δάνειο 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αγορά 10,7 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της, Η διάρκεια αποπληρωμής ήταν 20 ημέρες.
Η αγοραπωλησία των μετοχών έγινε στις 5-6-2002 αλλά ακυρώθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα γιατί η μεταβίβαση πακέτου μετοχών άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας (η οποία δεν είχε συμπληρώσει δύο έτη από την εισαγωγή της στο ΧΑΑ) κρίθηκε αντίθετη στις διατάξεις του σχετικού νόμου.
Τελικά, το δάνειο εκταμιεύτηκε στις 15-10-2002 κατόπιν σύναψης νέας σύμβασης βραχυπρόθεσμου δανείου και όπως αναφέρεται στην έκθεση εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, εξοφλήθηκε μετά από διαδοχικές παρατάσεις, λόγω «αλλαγής επιχειρηματικών σχεδίων», στις 13-1-2014.
Σύμφωνα, ωστόσο με το κατηγορητήριο «εφόσον σκοπός του δανείου ήταν η αγορά μετοχών της εταιρείας από τον πατέρα της δανειολήπτριας, επρόκειτο για καθαρά ενδοοικογενειακή συναλλαγή και η σκοπιμότητα της χρηματοδοτικής κάλυψης της από την τράπεζα δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη».
Το τέταρτο δάνειο των 15,5 εκατ. ευρώ
Στις 2-7-2002 στην εταιρεία δόθηκε νέο δάνειο, ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, για την αύξηση της συμμετοχής της SEX FORM σε εισηγμένη στο ΧΑΑ εταιρεία.
Ωστόσο, η εταιρεία αυτή, της οποίας μετοχές θα αγοράζονταν, δεν προσδιορίζεται -κατά το κατηγορητήριο- στην απόφαση δανειοδότησης. Σε μεταγενέστερη εισήγηση (Δεκέμβρης 2002) αναφέρεται ότι επρόκειτο για την εταιρεία ΑΧΟΝ Συμμετοχών ΑΕ, συμφερόντων Θ.Λιακουνάκου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν μία επισφαλής δανειοδότηση καθώς η επέκταση της SEX FORM σε νέους τομείς δραστηριοτήτων με μεγάλου ύψους δανειακή επιβάρυνση ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Κατά τον ανακριτή, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της ΑΤΕ όφειλαν να διερευνήσουν τη δραστηριότητα της εταιρείας και αν ήταν ικανή να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις λόγω της υψηλής δανειακής σύμβασης με ένα νέο δάνειο, για να επεκταθεί, μάλιστα, σε εταιρεία που δεν κατονομάζεται εξαρχής.
Το πέμπτο δάνειο των 40 εκατ. ευρώ
Στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM δόθηκε το πέμπτο επίδικο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με το πρώτο δάνειο που είχε λάβει, εντάχθηκαν σε ρύθμιση οφειλών ύψους 58,7 εκατ. ευρώ.
Κατά το κατηγορητήριο, το δάνειο θα διασφαλιζόταν με μετοχές 3 εταιρειών, για τις οποίες ωστόσο δεν έγινε έρευνα για την αποτίμηση των μετοχών τους.
Οι 8 κατηγορούμενοι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, σύμφωνα με την κατηγορία τους, “εν γνώσει τους, ζημίωσαν, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους, την περιουσία της τράπεζας κατά 66.400.584,49 ευρώ”.
Το κατηγορώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο αναφέρεται για τον πρόεδρο της ΑΤΕ Δημήτρη Μηλιάκο:
“Ενεργώντας κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής σου εξουσίας και εκτός του πλαισίου των χρηματοδοτήσεων και της χρηματοπιστωτικής πολιτικής που είχε οριστεί από την τράπεζα και αντίθετα με τη συνήθη τραπεζική πρακτική και κατά παρέκκλιση από τις σχετικές οδηγίες διαταγές και εγκυκλίους της τράπεζας, τόσο ως προς την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και την τεκμηρίωση των χορηγηθέντων ποσών, όσο και ως προς τις εγκριτικές και διαχειριστικές διαδικασίες, ενέκρινες με συγκατηγορουμένους σου αποφάσεις για τη χορήγηση δανειοδοτήσεων τόσο στην εταιρεία με την επωνυμία SEX FORM ΑΕ, όσο και σε δύο μέλη του ΔΣ της εταιρείας.”
Οι 8 τραπεζίτες κατηγορούνται ότι “παρέλειψαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας ως όφειλαν”.
Τα κατηγορητήρια των 12 εμπλεκομένων φέρονται να περιγράφουν, κατά περίπτωση:
“Εισέρρεαν τα ποσά των δανείων σε λογαριασμούς της εταιρείας και των 2 κατηγορουμένων μελών του ΔΣ της εταιρείας, των οποίων τα οικονομικά στοιχεία δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους του τραπεζικού δανεισμού παρόλα αυτά συνεχίστηκε η σύναψη συμβάσεων και πρόσθετες πράξεις χορήγησης τραπεζικών δανείων καθώς και συμβάσεις παρατάσεων αυτών με επανειλημμένη υποβολή αιτήσεων δανειοδότησης, παρατάσεων και ρύθμισης… Οι επικεφαλής της εταιρείας διακινούσαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών, εισέπρατταν αυτά ή διενεργούσαν διάφορες τραπεζικές και χρηματιστηριακές συναλλαγές, αγοράζοντας και πουλώντας μετοχές και repos και εν γένει χρησιμοποιώντας τα κατά το δοκούν για σκοπούς άλλους από εκείνους για τον οποίο λαμβάνονταν.
Στην αντιπρόεδρο και τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της SEX FORM ενέκριναν δάνεια ή την ανανέωση ή την αύξηση πιστοδοτικού ορίου ή την παράταση των συμβάσεων ή τη ρύθμιση των οφειλών υπό όρους σαφώς επισφαλείς για την περιουσία της τράπεζας, έναντι ανεπαρκών εγγυήσεων, χωρίς να προβούν σε ορθή και αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και λοιπών στοιχείων τους και των δεδομένων του κλάδου δραστηριότητας τους.”
Η έκθεση εσωτερικού ελέγχου
Οπως αναφέρεται στην από 10 Οκτωβρίου 2005 έκθεση εσωτερικού ελέγχου της Τράπεζας από τον έλεγχο της αξιολόγησης προέκυψαν:
α) αυθαίρετα η εταιρεία κατατάσσεται στην κλίμακα Γ’ Τάξη, χωρίς να διερευνηθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις, ρυθμίσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές στα υφιστάμενα δάνεια της σε άλλες τράπεζες.
Σύμφωνα ωστόσο με το ισοζύγιο αναλυτικού καθολικού της περιόδου 1/1/2001 – 30/9/2001, οι υφιστάμενες οφειλές της εταιρείας σε τράπεζες ήταν 8.442.023.465 δραχμές μακροπρόθεσμες και 3.191.888.083 δραχμές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Από τα στοιχεία των ισολογισμών 1998, 1999 και 2000 προκύπτει ότι οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας σε δάνεια τραπεζών, αυξήθηκαν από 155 εκατ. δρχ το 1998, σε 3.401 εκατ. δρχ. το 1999 και σε 6.419 εκατ. δρχ το 2000, δηλαδή κατά 4,14%.
Επιπλέον, υπήρχε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 3.083 εκατ. δρχ.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το ετήσιο δελτίο χρήσεως 2000, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας μέχρι τα τέλη εκείνου του έτους ήταν 2.209 εκατ. δρχ και ήταν διάρκειας από 1 έως 6 μήνες.
Η εταιρεία το 2001 φέρεται να προέβη είτε σε ρύθμιση βραχυπρόθεσμων οφειλών είτε να χρησιμοποίησε μακροπρόθεσμα δάνεια για να εξοφλήσει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της με νέα βραχυπρόθεσμα δάνεια από άλλες τράπεζες.
β) προκύπτει υψηλή δανειακή επιβάρυνση της εταιρείας συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του κλάδου (4πλάσια για το 1998 και 3πλάσια για το 1999).
Στην εισήγηση για την πρώτη δανειοδότηση, γίνεται επίκληση εκπροσώπου της εταιρείας ότι δεν έχουν εγγραφεί υποθήκες σε ακίνητα της εταιρείας, πλην όμως στον ισολογισμό της εταιρείας υπάρχουν υποθήκες και προσημειώσεις ποσού 450 εκατομμυρίων δραχμών για εξασφάλιση τραπεζικών χορηγήσεων ποσού 230 εκατ. δρχ ενώ και στην ενοποιημένη συνοπτική οικονομική κατάσταση της 30ης Σεπτεμβρίου 2001 σημειώνεται ότι επί των ακινήτων των εταιρειών του ομίλου υπάρχουν υποθήκες και προσημειώσεις ποσού 1.200.000.000 δρχ για εξασφάλιση τραπεζικών χορηγήσεων ποσού 2,271,961.132 δρχ.
Δηλαδή, κατά την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, δεν είχε γίνει εμπεριστατωμένη χρηματοοικονομική ανάλυση της εταιρείας ενώ ακόμα και στην αναφορά για τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία των υπευθύνων της SEX FORM, ο εισηγητής του δανείου επικαλείται αυτές τις δηλώσεις, χωρίς να έχει τα αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία.
Από το mononews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου