ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ & ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΖΥΓΟΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ !!!


Μεταβίβαση ακινήτων: Αναστέλλεται εκ νέου η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας 15%


Αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας 15% που προκύπτει απ
ό την μεταβίβαση ακινήτων.Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ο φόρος υπεραξίας νομοθετήθηκε το 2014, χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση στην αγορά ακίνητων. Οι διατάξεις του νόμου που αναστέλλονται για ακόμη ένα έτος προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.


Ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων από το 2019


Διάταξη με βάση την οποία ρυθμίζεται και το θέμα της υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης των συζύγων περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019 που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη γίνεται εναρμόνιση με απόφαση του ΣτΕ, βάσει της οποίας αν δεν συντρέχει λόγος και μάλιστα προφανής λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την υποχρεωτική υποβολή κοινής δήλωσης φόρου εισοδήματος των συζύγων, οι σύζυγοι διατηρούν το δικαίωμα τους να υποβάλλουν αυτοτελώς δηλώσεις φόρου για τα εισοδήματά τους.

Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει το εξής:

Όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης θα μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Προϋπόθεση είναι να υποβάλει ο ένας σύζυγος σχετική δήλωση έως τις 28 Φεβρουαρίου στην εφορία. Στην περίπτωση χωριστής φορολογικής δήλωσης το τεκμήριο ατομικών δαπανών διαβίωσης ανέρχεται σε 3.000 ευρώ ανά σύζυγο αντί για 5.000 ευρώ ανά ζευγάρι. Ωστόσο, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων και τα τεκμήρια που αφορούν στα ανήλικα τέκνα προστίθενται και βαρύνουν τον σύζυγο με το μεγαλύτερο εισόδημα.


Πηγές: protothema.gr , enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου