ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ: ΟΙ ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΩΝ "ΡΙΧΑΡΔΩΝ" ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !!!

ΧΡΥΣΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΑΙΜΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Από το 2010 και κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών τα... golden καταστήματα αυξήθηκαν από 300 σε περισσότερα από 4.000, νόμιμα και παράνομα.



“Ο χρυσός είναι το καλύτερο μέσο απόκρυψης πλούτου, νόμιμου και παράνομου, έχει ανεξίτηλη αξία στο χρόνο, χωρίς να κινδυνεύει από πληθωρισμό και υποτιμήσεις”. Αυτός είναι ο χρυσός κανόνας όσων ασχολούνται με το εμπόριο του χρυσού. Και ειδικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα ενεχυροδανειστήρια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, κάνουν χρυσές δουλειές. Κοσμήματα, ασημικά, τιμαλφή, ακόμη και χρυσά δόντια και βέρες αφήνονται ενέχυρο για μερικά ευρώ και συνήθως δεν παίρνονται πίσω, αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν έγκαιρα το ποσό που δανείστηκαν μαζί φυσικά με τους θηριώδεις τόκους. Από το 2010 και κατά τη διάρκεια των μνημονιακών ετών τα golden καταστήματα αυξήθηκαν από 300 σε περισσότερα από 4.000, νόμιμα και παράνομα. 

Το ΣΔΟΕ εκπόνησε τότε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας η οποία άγγιζε το 60% επί των διεξαγόμενων ελέγχων, που ήταν περισσότεροι από 200. Οι ιδιοκτήτες των ενεχυροδανειστηρίων έλιωναν το χρυσό και το ασήμι και τα εξήγαγαν στο εξωτερικό σε ράβδους. Συνήθεις προορισμοί ήταν η Γερμανία και η Τουρκία. Κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες σάρωσαν τα αεροδρόμια της χώρας και εντόπισαν λαβράκια.

Τον Απρίλιο του 2013 ένας 31χρονος Γερμανός επιχείρησε να εξάγει στη Γερμανία 470 κιλά ασήμι και 8,5 κιλά χρυσό σε ράβδους, ενώ είχε στην κατοχή του 300.000 ευρώ σε μετρητά, που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει, με αποτέλεσμα ο ίδιος να συλληφθεί και να κατασχεθεί το φορτίο και τα χρήματα. Το ΣΔΟΕ διαπίστωσε ότι ο Γερμανός συνεργαζόταν με δύο αδέλφια από την Κρήτη που έμεναν μόνιμα στη Γερμανία και είχαν γραφεία στην Κρήτη και την Αθήνα, ενώ τα κεντρικά της επιχείρησης εμφανίζονταν στην Κάλυμνο.

15 εκατ. ευρώ πρόστιμα

Σε άλλη υπόθεση, ένας Ελληνοαυστριακός υπήκοος από τη Θεσσαλονίκη διατηρούσε παράνομο ενεχυροδανειστήριο. Οι “ράμπο” του υπουργείου Οικονομικών έκαναν έφοδο και κατάσχεσαν κοσμήματα αξίας 80.000 ευρώ και 26.000 ευρώ μετρητά. Στο κέντρο της Αθήνας κατασχέθηκαν σε αδήλωτη αποθήκη ενεχυροδανειστηριου 35 κιλά κοσμήματα.
Σε καμία από τις πιο πάνω περιπτώσεις δεν αμφισβητήθηκαν οι ενέργειες του ΣΔΟΕ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιοκτήτες παράνομων ενεχυροδανειστηρίων. Οι κύριες παραβάσεις ήταν η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων και η ανακριβής περιγραφή των αγοραζομένων από τους πελάτες ποσοτήτων χρυσών και αργυρών κοσμημάτων συνήθως.

Η “βασίλισσα του χρυσού” και τα “μανιτάρια”


Το Νοέμβριο του 2013 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε μία πολύ μεγάλη επιχείρηση κατά την οποία συνελήφθη ακόμη και ένας “ράμπο” της υπηρεσίας. Πρωταγωνίστρια ήταν μια 40χρονη νοικοκυρά που της αποδόθηκε το προσωνυμιο της “βασίλισσας του χρυσού”, καθώς κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να κάνει τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αγοράζοντας κοσμήματα από τα ενεχυροδανειστήρια και κλείνοντας συμφωνίες με πολυεθνικές ανακύκλωσης πολύτιμων μετάλλων. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι δύο δικηγόροι των Αθηνών και ο τότε προϊστάμενος της Γ' Υποδιεύθυνσης Τελωνειακών Ελέγχων του ΣΔΟΕ την εκβίαζαν να τους καταβάλλει 400.000 ευρώ προκειμένου να της επιστραφούν 16 κιλά χρυσού που είχαν κατασχεθεί και να πάψει κάθε φορολογική έρευνα γύρω από αυτήν και την επιχείρησή της με την επωνυμία “ΑΓΩ”

Ο έλεγχος διενεργήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο δικηγόρος έστειλε μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο της επιχειρηματία που έγραφε τα εξής: «Ξέρω ότι έχεις επισκέψεις, όπως σου είπα. Να ξέρεις ότι εγώ και οι φίλοι μου είμαστε εδώ για να το λύσουμε». Δύο ημέρες μετά ο δικηγόρος επικοινώνησε με την επιχειρηματία και την πληροφόρησε ότι ήρθαν σε επαφή μαζί του υπάλληλοι του ΣΔΟΕ και ότι μπορούσε να τακτοποιηθεί το ζήτημα. Θα τους κατέβαλλε 500.000 ευρώ και εκείνοι θα έκλειναν τον έλεγχο επιβάλλοντάς της πρόστιμο μόλις 700 ευρώ, θα της επέστρεφαν το χρυσό και θα διακόπτονταν οι έρευνες. Εκείνη αντέτεινε ότι μπορεί να δώσει 150.000 και τελικά έκλεισαν στα 400.000 ευρώ. Μία εβδομάδα μετά τον έλεγχο οι εμπλεκόμενοι συναντήθηκαν στα κεντρικά του ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δικηγόρος της είπε ότι σε περίπτωση που ο τότε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ πει τις λέξεις «μανιτάρια» και «δύο ημέρες», σημαίνει ότι συμφωνεί στο να προχωρήσει η συμφωνία, κάτι που συνέβη.

Στις 28 Νοεμβρίου ένας εκ των δικηγόρων μετέβη στα γραφεία της “βασίλισσας του χρυσού”, όπου παρέλαβε ένα μεγάλο λευκό φάκελο που περιείχε 400.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και των 200 ευρώ. Απ΄εξω επιτηρούσε το χώρο ένας αστυνομικός που συνόδευε το δικηγόρο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο δικηγορικό του γραφείο, όπου και συνελήφθησαν. Ο δικηγόρος είχε κρύψει τον φάκελο με τα χρήματα μέσα σε ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, τον οποίο αποκάλυψε ο ίδιος και τον παρέδωσε στους αστυνομικούς. Στη συνέχεια πέρασαν χειροπέδες στο διευθυντή του ΣΔΟΕ και στον έτερο δικηγόρο, ο οποίος εμφανιζόταν να συμμετείχε εν γνώσει του στις παράνομες συνεννοήσεις.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε τον πρώην «Ράμπο» του ΣΔΟΕ σε κάθειρξη 8 ετών για παθητική δωροδοκία, τον πρώτο δικηγόρο σε κάθειρξη 8 ετών για απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών και τον δεύτερο δικηγόρο, που συμμετείχε στις παράνομες συνεννοήσεις, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, απλή συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης με την απειλή βλάβης επιχείρησης άλλου, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Οι ποινές για τους δύο πρώτους είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση και αναμένουν το εφετείο, ενώ στον τρίτο κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη. Οι κατηγορούμενοι επέμειναν στην αθωότητά τους, ωστόσο στο τέλος ίσως και να άκουσαν με ανακούφιση την απόφαση του δικαστηρίου, αφού απειλούνταν ακόμη και με ισόβια εξαιτίας του μεγάλου ύψους οικονομικού εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνταν.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου