ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΙΜΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ !!!

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΗΚΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΣΥΝΑΦΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ(ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΝΤΙΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΡΙΑΣ) ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ
Ανέβαλε το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου τη συζήτηση της πρώτης συλλογικής αγωγής δανειοληπτών ελβετικού φράγκου, η οποία φθάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο.




Οι δικαστές επικαλέσθηκαν το γεγονός ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για συναφή υπόθεση, γεγονός που δεν επιτρέπει, δικονομικά, σε τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου να προχωρήσει τη συζήτηση της αίτησης αναίρεσης.

Σημειώνεται ότι η συλλογική αγωγή κατά της Eurobank έχει περάσει από... σαράντα κύματα: σε πρώτο βαθμό, δικαιώθηκαν οι καταναλωτές, ενώ το Εφετείο ανέτρεψε την αρχική απόφαση και τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Άρειος Πάγος.

Η άλλη, συναφής υπόθεση, που έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια, με εισήγηση υπέρ της δανειολήπτριας από τον αντεισαγγελέα, Γιάννη Αγγελή, φαίνεται τελικά ότι θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη των δανειοληπτών.

Ο αντεισεγγελέας του Αρείου Πάγου είχε εισηγηθεί να γίνει δεκτή αίτηση αναίρεσης κατά αποφάσεως του Εφετείου Θεσσαλονίκης, που ήταν αρνητική για την ενάγουσα δανειολήπτρια.

Η δανειολήπτρια έχει ζητήσει να κριθεί άκυρος ως καταχρηστικός, ο όρος της δανειακής συμβάσεως σε ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο) με ρήτρα αποπληρωμής είτε στο ξένο νόμισμα είτε σε ευρώ, με βάση την ισοτιμία αυτού προς το ξένο νόμισμα κατά τον χρόνο πληρωμής, και να αναγνωρισθεί, ως μόνη ισχύουσα ρήτρα μετατροπής σε ευρώ του οφειλομένου στο ξένο νόμισμα ποσού, η συναλλαγματική ισοτιμία των δύο νομισμάτων, που ίσχυε κατά τον χρόνο εκταμιεύσεως του ποσού που χορηγήθηκε από την τράπεζα.

Ο κ. Αγγελής επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις και σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος μίας σοβαρής υποτίμησης του εγχώριου έναντι του ξένου νομίσματος.


ΠΗΓΗ: economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου