ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΜΠΑΡΑΖ ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 2012 !!!

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ
Φωτιά έχει πάρει τις τελευταίες μέρες η ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ που ελέγχει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, αναζητώντας «μαύρο χρήμα», κατά το έτος 2012.



Πρόκειται για το έτος, το οποίο παραγράφεται φέτος και όποιος γλιτώσει τον έλεγχο, εξασφαλίζει φορολογική ασυλία, καθώς οι υποθέσεις του για το 2012 και των προηγούμενων ετών παραγράφονται.

Προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή σημαντικών φορολογικών υποθέσεων, η ΑΑΔΕ, με εντολή του Γιώργου Πιτσιλή έχει ζητήσει αφενός να επιταχυνθούν οι φορολογικοί έλεγχοι στις υπό παραγραφή υποθέσεις, αλλά και παράλληλα να ενταθούν οι έλεγχοι στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών του συγκεκριμένου έτους, μέσω του ειδικού λογισμικού που κατέχει η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.

Το σύστημα εντοπίζει και επεξεργάζεται μόνο τα στοιχεία πρωτογενών καταθέσεων, δηλαδή των ποσών που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατατεθειμένα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κάθε ελεγχόμενου, καθώς έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί από τα προς διασταύρωση στοιχεία μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό του ιδίου προσώπου, δάνεια και αντιλογισμούς. Μέσω αυτοματοποιημένων λογιστικών αλγορίθμων, το σύστημα μπορεί να συσχετίζει τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγη ώρα, οδηγώντας σε κάποιες πρώτες ενδείξεις πιθανής φοροδιαφυγής.

Μέσω του «Λογισμικού», αντλούνται:

  • Τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα της ημεδαπής και αφορούν στο σύνολο των χρηματοοικονομικών προϊόντων και των διενεργηθέντων σε αυτά αναλυτικών κινήσεων.
  • Τα δηλωθέντα εισοδήματα του εκάστοτε ελεγχόμενου.
  • Η αυτοματοποιημένη επεξεργασία των δεδομένων (τραπεζικών και φορολογικών), υπολογίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις, μέσω της χρήσης μηχανογραφικών ελεγκτικών εντολών, για κάθε φορολογικό έτος, καθώς και το άθροισμα του συνόλου των δηλωθέντων πραγματικών εισοδημάτων/εσόδων (φορολογητέων, αυτοτελώς φορολογημένων και αφορολόγητων) στα υπό έρευνα έτη.

Διευκρινίζεται πως, δεν υπολογίζονται ως πρωτογενείς καταθέσεις οι αντιλογισμοί, οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου, οι ανανεώσεις τραπεζικών και χρηματιστηριακών προϊόντων (Repos, αμοιβαία κεφάλαια, προθεσμιακές καταθέσεις), διάφορες συμψηφιστικές κινήσεις κ.α., καθώς δεν συνιστούν νεοεισερχόμενο χρήμα στους λογαριασμούς του.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει πάρει κυριολεκτικά «φωτιά» και ελέγχει διαρκώς τις κινήσεις χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να εντοπίσει αναντιστοιχίες μεταξύ τραπεζικών καταθέσεων ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, σε σχέση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις, ειδικά για το έτος 2012.

Οι φορολογικές υποθέσεις του 2012 παραγράφονται τον Δεκέμβριο του 2018 και η ΑΑΔΕ επιδιώκει να ελέγξει όσο γίνεται περισσότερες υποθέσεις.
Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθορίστηκε ότι ο χρόνος της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων είναι αυστηρά η πενταετία, πλην περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν «συμπληρωματικά» στοιχεία, για τις οποίες ο χρόνος παραγραφής εκτείνεται στη 10ετία και άλλες περιπτώσεις, μέχρι τη 15ετία.

Ειδικότερα τον Δεκέμβριο παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2012 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2017. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.

Στην ουσία είναι 5+1 έτη, δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από την εν λόγω φορολογική χρήση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2012, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2014 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Όποιος δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2012 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2018, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την 1-1-2019. Σημειώνεται επίσης ότι έχουν ήδη παραγραφεί οι υποθέσεις για το έτος 2011 και τα προγενέστερα, εκτός και αν υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία».

Επίσης παραγράφονται και άλλες υποθέσεις, ετών προγενέστερων του 2012, για διάφορες υποθέσεις, για τις οποίες έχουν δοθεί άλλες εντολές για την ολοκλήρωση των ελέγχων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου