ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ATTICA BANK: ΓΙΑΤΙ Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΕΔΕΙΡΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗ !!! ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ !!!

ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΦΕΛΗΣ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΕΡΣΙΟΝ ΟΤΙ - ΔΗΘΕΝ - ΤΟ ΞΥΛΟ ΕΠΕΣΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΨΩΡΟΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 100.000€
Και, ακόμη, η επισήμως διακινούμενη, ανεπίσημη βερσιόν, αυτή της δήθεν γκομενοδουλειάς, δεν αντέχει στην κοινή λογική, με δεδομένη την προχωρημένη ηλικία των δυο ανδρών. Έτσι, δια της εις άτοπον επαγωγής, το μόνο σενάριο που αντέχει στην κοινή λογική είναι αυτό που ψιθυρίζουν οι εργαζόμενοι της τράπεζας, από τους κλητήρες, μέχρι τα μεγαλοστελέχη ψηλά στην διοίκηση, ότι δηλαδή είναι πολλά τα λεφτά και ακόμη περισσότερα τα συμφέροντα, ελληνικά και ξένα (κρατήστε καλά τα ελληνικά), που κρύβονται πίσω από το dirty dancing των κόκκινων δανείων !!!     



Οι σχέσεις των δύο ανδρών έφτασαν για πρώτη φορά στα άκρα όταν, ο υπόδικος σήμερα για τα δάνεια των κομμάτων, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, "κατ' επαγγελμα τραπεζίτης ειδκών αποστολών", Θ. Πανταλάκης, πούλησε σε ξένο fund, κυριολεκτικά μέσα στη νύχτα, χωρίς καμία προηγούμενη συννενόηση με τον πρόεδρο Π. Ρουμελιώτη, τα κόκκινα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να εξυπηρετήσει - κατά πάσα πιθανότητα με την ανοχή Στουρνάρα - τα παλιά αφεντικά του, ώστε να μπορέσουν, έτσι, να τα κουρέψουν και, ίσως ακόμη, να τα διαγράψουν.

Το βρώμικο παρασκήνιο ξεκίνησε να αποκαλύπτεται από τον ανεξάρτητο βουλευτή και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ !!!

Με σχετική ερώτηση που κατέθεσε τότε 
στον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, για τα κόκκινα δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ, που πούλησε η Attica Bank σε funds, ανάμεσα στα οποία είχαν κρυφτεί και τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο ανεξάρτητος Βουλευτής και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, επεσήμαινε τα εξής :

Πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, με βασικό θέμα ημερησίας διάταξης το ενδιαφέρον επενδυτών, που ενδεχομένως να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και για τις τρεις προσφορές που κυμαίνονται από 60-75 εκατ. ευρώ, για την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των λεγόμενων NPEs, ύψους 700 εκατ. ευρώ, από τις εταιρείες Aldridge, που ανέλαβε να διαχειριστεί και το προηγούμενο χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ της τράπεζας, την Duet και, τέλος, από την κοινοπραξία Pimco, Qualco και Oaktree.

Η τράπεζα και ο σύμβουλος θα αξιολογήσουν τις τρεις προσφορές, ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη και, μέχρι το τέλος του μήνα, να έχουν υπογραφεί οι απαραίτητες συμβάσεις εκχώρησης και διαχείρισης.

Ήδη, με την υπ’ αριθμ α.π. 6311/30-05-2018 ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, φέραμε στη Βουλή και στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα, με την οποία, αφ’ ενός μεν ερωτούσαμε αν οι σχετικές πράξεις των υπό δικαστική διερεύνηση διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνιστά καταδολίευση και, αφετέρου και ειδικότερα, αν η πώληση ή/και η πάσης φύσης εκχώρηση και μεταβίβαση των θαλασσοδανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε ξένα funds έχει την έγκριση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Δραγασάκη.

Λέγεται μάλιστα ότι, σε ότι αφορά την Attica Bank, ο πρόεδρος της τράπεζας, κος Π. Ρουμελιώτης, όχι μόνο δεν έχει εγκρίνει, αλλά, ακόμη χειρότερα, δεν γνωρίζει ότι, η διοίκηση Πανταλάκη, επιχειρεί άρον- άρον να πωλήσει τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κρύβοντάς τα επιμελώς μέσα στο ανωτέρω πακέτο των 700 εκατ. ευρώ.

Λέγεται ακόμη, ότι, με το πρωτοφανές στα παγκόσμια πολιτικά και τραπεζικά χρονικά αυτό κόλπο, επιχειρείται το «ξέπλυμα» των ποινικών ευθυνών για το σκάνδαλο των παράνομων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων των κομμάτων, αφού, ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Ι. Δραγάτσης, συνεχίζει να διερευνά «στοϊκά» την σχετική δικογραφία, μεταθέτοντας έτσι επιμελώς στο μέλλον τις αντίστοιχες ποινικές διώξεις, αντί να έχει ήδη συντάξει τα σχετικά κατηγορητήρια, καθώς επίσης και το «ξαλάφρωμα» των πολιτικών ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την εξόφληση των ανεγγύων θαλασσοδανείων τους, που σήμερα, μαζί με τους τόκους και τα έξοδα, ξεπερνούν τα 520 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε προκύπτει από τον οικονομικό απολογισμό της ΝΔ για το έτος 2017, που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα «kinima-ypervasi.gr» και στον διαδικτυακό σύνδεσμο «https://www.kinima-ypervasi.gr/2018/06/blog-post_70.html», με τίτλο «ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ !!! ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ Η ΝΔ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ !!!»

Eιδικότερα, στο ανωτέρω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, το υπόλοιπο των δανείων της ΝΔ για το 2016 ήταν άνω των 225.000.000 ευρώ και, το ίδιο αυτό υπόλοιπο, το 2017, διαμορφώθηκε άνω των 250.000.000 ευρώ, δηλαδή, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε κατά 25.000.000 ευρώ, χωρίς εν των μεταξύ να έχει μεσολαβήσει νέος δανεισμός κατά το έτος 2017 και, έτσι, κατά τα ανωτέρω, το υπόλοιπο αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς, κατά τουλάχιστον 25-30 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, αφού, έναντι ετήσιων υποχρεώσεων μόνο για τόκους και έξοδα τραπεζών, συνολικού ποσού 27.000.000 ευρώ, το σύνολο ολόκληρης της κρατικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΝΔ ξεπερνά με το ζόρι τα 5.000.000 ευρώ και, έτσι, ακόμη και αν αυτή ήταν ανεκχώρητη στο 100%, δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να καλύψει ούτε ακόμη το 20% των τόκων. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος, όπως επισημαίνεται εν κατακλείδι στο ανωτέρω δημοσίευμα, που, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή, όχι μόνο για το κεφάλαιο, αλλά ούτε ακόμη και για τους τόκους των δανείων τους και, έτσι, δεν τολμούν να αναρτήσουν τους οικονομικούς απολογισμούς τους στις ιστοσελίδες τους.

Επειδή, δυστυχώς, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός με την προηγούμενη ερώτησή μας, επανερχόμαστε και σήμερα και σας ρωτούμε ευθέως:

  1. Τελούν σε γνώση των συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης οι πωλήσεις των θαλασσοδανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Attica Bank και έχουν την συναίνεση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης που είναι και Υπουργός Οικονομίας;
  2. Γιατί, ενώ ενημερωθήκατε, δεν πράττετε εσείς οι Υπουργοί ότι έχετε καθήκον και υποχρέωση, ώστε να αποτρέψετε την σκανδαλώδη και καταδολιευτική αυτή πράξη;
  3. Γνωρίζετε αν, αντιστοίχως, συμβαίνει το ίδιο και με τις άλλες δανείστριες τράπεζες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
  4. Τα funds που φέρονται να αγοράζουν, έχουν ενημερωθεί ότι, η τυχόν μεταβίβαση ή/και η πάσης φύσης εκχώρηση, μέρους ή ακόμη και του συνόλου των τουλάχιστον 520 εκατ. ευρώ των θαλασσοδανείων των κομμάτων του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά, ενδεχομένως να συνιστά συνέργεια σε κακουργηματική πράξη, καθόσον συντελείται στην «ύποπτη» χρονική στιγμή που η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς διερευνά τις ποινικές ευθύνες των χορηγήσεων, των αναχρηματοδοτήσεων και της «σιωπηρώς συμφωνηθείσας» μη εξυπηρέτησής τους;
  5. Πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα αυτό από τον SSM και την ΕΚΤ; Οι πιέσεις τους, καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, για μαζικές πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, αφορούσαν και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ;
  6. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της καταγγελλόμενης μεθόδευσης ως προς την τρέχουσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATTICA BANK; Μήπως η πώληση ακόμη και των θαλασσοδανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποτελεί μια ακόμη αλχημεία της δημιουργικής λογιστικής, προκειμένου, έτσι, να καλυφθεί η αποτυχία του εγχειρήματος;
  7. Και αν ναι, ποιος είναι τελικά ο στόχος; Να καλυφθούν λογιστικά οι μαύρες τρύπες της τράπεζας με το μακιγιάζ από το «άσπρισμα» που θα προκύψει με την καταγγελλόμενη μεθόδευση στις μαύρες τρύπες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ; Είναι δυνατόν, ακόμη και μετά από τόσες ανακεφαλαιοποιήσεις, με χρήματα του δημοσίου και, εν προκειμένω, των ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή και πάλι του ελληνικού λαού, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να συνεχίζει να λειτουργεί μέσα από τις «χρηματοοικονομικές πυραμίδες» και τα «καρουζέλ» της δημιουργικής λογιστικής;
  8. Και, τέλος, κε Υπουργέ, σας ρωτώ ευθέως: Τι έχετε να πείτε σχετικά στους δύστυχους δανειολήπτες, στους κοινούς εκείνους θνητούς που δεν έχουν την τύχη και τις «άκρες» των κκ Μητσοτάκη και Γεννηματά και, έτσι, χάνουν καθημερινά στα συμβολαιογραφεία, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ακόμη και τις πρώτες κατοικίες τους, για λίγες χιλιάδες ευρώ; Θα συνεχίσετε να τους αποκαλείτε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», με τους κκ Μητσοτάκη και Γεννηματά να σας χειροκροτούν από τα έδρανα της Βουλής, αφού οι πλειστηριασμοί των σπιτιών του κοσμάκη θα χρηματοδοτήσουν τις κατά τα ανωτέρω επιχειρούμενες διαγραφές στα δικά τους δάνεια; Μήπως τελικά αυτός ήταν ο λόγος που, η κυβέρνησή σας, δεν βρήκε ούτε μια αντίσταση από την αντιπολίτευση, όταν ψήφιζε τον νέο ΚΠολΔ και τα κατάπτυστα για τους δανειολήπτες νομοθετήματα Σταθάκη;
Συγνώμη Λάθος (!!!) απάντησε η ATTICA BANK και ο Θ. Πανταλάκης μετά την ερώτηση Νικολόπουλου !!!

«Συγνώμη, λάθος», απάντησε η διοίκηση της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτω δήθεν για αβλεψία των αρμοδίων στελεχών της, που ενέταξαν τα κομματικά δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο χαρτοφυλάκιο των προς πώληση.

Όμως, ο πρόεδρος της Attica Bank Π. Ρουμελιώτης, μη πειθόμενος από το "συγνώμη λάθος", έδωσε τότε αμέσως εντολή να αφαιρεθούν αυτά τα δάνεια από το προς πώληση πακέτο απαιτήσεων 700 εκατ. ευρώ και διέταξε εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσει αν πρόκειτω πράγματι για αβλεψία ή αν υπήρχαν ευθύνες, με πρώτες και καλύτερες εκείνες του συνήθους υπόπτου, Θ. Πανταλάκη.


Και όλα αυτά, ενώ 12 funds διεκδικούσαν ήδη από την άνοιξη του 2018 κόκκινα δάνεια 700.000.000€ της Attica Bank !!!

Όπως έγραφε τότε η Καθημερινή (Μάρτιος 2018), δώδεκα επενδυτικά σχήματα είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ, που προωθεί η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής. Η ανάδειξη του αναδόχου ορίστηκε για τα τέλη Απριλίου, ενώ στις αρχές Μαΐου προγραμματίστηκε το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας έως του ποσού των 198 εκατ. ευρώ υπέρ των παλαιών μετόχων.

Η δεύτερη τιτλοποίηση της τράπεζας προωθήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ποσοστό κάτω από το 20% και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%. Με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 37% (από 55,4% το 2016), ενώ η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τις συνολικές προβλέψεις απομείωσης για δάνεια και απαιτήσεις ανήλθε σε 40% (από 49,9% το 2016) χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της διαδικασίας των virtual data rooms για την τιτλοποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας είχαν τότε συμμετάσχει δώδεκα επενδυτικά σχήματα και οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονταν στα μέσα Απριλίου. Πρόκειτω για τη δεύτερη μεγάλη τιτλοποίηση που πραγματοποοίησε η τράπεζα – έχει προηγηθεί το 2017 η μεταβίβαση 1,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό είχε ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία ABS METEXELIXIS S.A., η οποία εξέδωσε και μεταβίβασε στην τράπεζα:
• Ενα ομόλογο Σειράς Α, υψηλής εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 343,25 εκατ. ευρώ (Senior Note).
• Ενα ομόλογο Σειράς Β, μειωμένης εξασφάλισης, ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ (Junior Note).


Και ενώ οι μνηστήρες ήταν 12 και οι προσφορές που κατατέθηκαν 3, η Attica Bank αποφάσισε να συνεργαστεί με την Pimco σε ότι αφορά τη διαχείριση του δεύτερου πακέτου των κόκκινων δανείων της !!!

Τον Ιούλιο του 2018, η Ναυτεμπορική δημοσίευε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση επενδυτών για την ανάληψη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Μιλάνο, με τη συμβολή του Διεθνούς Συμβούλου Rothschild, ο Πρόεδρος της ATTICA BANK επεσήμανε προς τη σημερινή Γ.Σ. των Μετόχων της Τράπεζας την συνεργασία με έναν χρηματοπιστωτικό οίκο του βεληνεκούς της PIMCO, που εγκρίθηκε ως προτιμώμενος επενδυτής της ανάληψης της διαχείρισης της δεύτερης τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστώσεων της Τράπεζας, αποτελεί ένα νέο και αποφασιστικό βήμα για την θωράκιση της Τράπεζας και διανοίγει προοπτικές για ευρύτερες στο μέλλον συνέργειες. Με την ολοκλήρωση και της σημερινής Γ.Σ. η Τράπεζα εξασφάλισε το σύνολο των προβλεπομένων κεφαλαίων της, τα οποία συμποσούνται σε 140 εκατ. ευρώ περίπου μετρητά και 100 εκατ. ευρώ επιπλέον από την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου με έκδοση ισόποσου ομολογιακού δανείου.
Επιτυγχάνεται ο στόχος που είχε θέσει η Τράπεζα για υπερκάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής της επάρκειας (Core Equity TIER I 15% και Core TIER II 18%).
Μειώνονται αποφασιστικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Τράπεζας από 37% στο 20% περίπου. Με τον τρόπο αυτόν η Τράπεζα, απερίσπαστα πλέον, θα επικεντρωθεί στο κύριο έργο της και συγκεκριμένα στην πλήρη ψηφιοποίησή της, στην παροχή υψηλών προδιαγραφών ψηφιοποιημένων υπηρεσιών στους πελάτες της και στους καταθέτες της, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Τέλος, με την μεταβίβαση μέρους των μετοχών του ΕΦΚΑ στο ΤΜΕΔΕ, το οποίο αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας και για την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ενισχύσει τη τεχνογνωσία και τις πρακτικές που απαιτεί στο σύγχρονο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.


3 οι προσφορές για τα κόκκινα δάνεια των 700.000.000€ της Attica Bank !!!

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, οι προσφορές κυμάνθηκαν μεταξύ 60 και 75 εκατ. ευρώ.

Η Aldridge EDC, ο όμιλος Duet και η κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Pimco, Qualco και Oaktree κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs ύψους 700,5 εκατ. της Attica Bank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές κυμαίνονται μεταξύ 60 και 75 εκατ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Attica Bank, οι τρεις προσφορές αξιολογήθηκαν από τον σύμβουλο και την τράπεζα, προκειμένου να επιλεγεί το πλέον κατάλληλο επενδυτικό σχήμα. Στόχος ήταν τα απαραίτητα συμβατικά κείμενα να έχουν υπογραφεί έως τα τέλη Ιουνίου. Η τιτλοποίηση υλοποιήθηκε παράλληλα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως του ποσού των 197,7 εκατ., που προώθησε η διοίκηση της Attica Bank. Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην αύξηση κρίθηκε παράλληλα με την τιτλοποίηση, καθώς ήταν πιθανό ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να συμμετάσχει ταυτόχρονα στις δύο διαδικασίες, επιτυγχάνοντας τον διπλό στόχο της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας και της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων
.

Pimco, Qualco και Oaktree έδωσαν 50.000.000€ για την ΑΜΚ της Attica bank και ανέλαβαν την αξιοποίηση 700.000.000€ κόκκινων δανείων !!!

Έγραφε τον Ιούλιο του 2018 το bankingnews.gr ότι, το βασικό θέμα, εάν τελικώς έχει βρεθεί το σχήμα που θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank, δηλαδή αν θα δώσει 70 εκατ για να πάρει 700 εκατ προβληματικά δάνεια και με στόχο να αντλήσει 140 εκατ. 
Το σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree είναι ο βασικός υποψήφιος.
Ας δούμε όμως με ποιες μορφές μπορεί να συμμετάσχει.
1)Με αύξηση κεφαλαίου αποκλείεται.
Με την χρηματιστηριακή αξία της Attica bank στα 0,2190 ευρώ ή κεφαλαιοποίηση 99 εκατ η μετοχή κινείται 27% χαμηλότερα από την ονομαστική αξία στα 0,30 ευρώ και το ερώτημα είναι μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ποιος θα επενδύσει στα 0,30 ευρώ όταν η μετοχή είναι χαμηλότερα;
2)Η δεύτερη λύση είναι ομολογιακό…κλασική πεπατημένη λύση.
Πρόσφατα είχαμε αναλύσει ότι ίσως η Attica bank δεν θα πρέπει να προχωρήσει στην διάθεση διαχείρισης NPEs 700 εκατ ευρώ.
Πηγή την οποία θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε πολύ έμπειρη μας ανέφερε ορισμένες παραμέτρους τις οποίες παρουσιάζουμε υπό την μορφή ερωτημάτων.
1)Γιατί έχει ανάγκη η Attica bank να διαθέσει την διαχείριση 700 εκατ που στο τέλος θα γίνουν 1 δισεκ. σε funds;
2)Υπάρχει όντως σχέδιο να προστεθούν επιπλέον 300 εκατ προβληματικά δάνεια ως εξασφάλιση στον επενδυτή;
3)Το deal περιλαμβάνει ο επενδυτής να εισφέρει 70-75 εκατ κεφάλαια ώστε να πάρει 140 εκατ ευρώ με έμφαση στα 140 εκατ ευρώ;
4)Η Attica bank διαθέτει κεφάλαια δεν μπορεί να μετατρέψει τις προνομιούχες σε ομολογιακό tier 2 100 εκατ και να κλείσει ντο σκέλος των βραχυπρόθεσμων κεφαλαιακών αναγκών;
5)Υπάρχει κίνδυνος με αυτό το deal και επίσης είναι αληθές ότι το σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree θα…πάρουν τελικά την αξιοποίηση των 700 εκατ ευρώ;
6)Μήπως η Attica bank παίρνει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο – και νομικό – από αυτό που δυνητικά μπορεί να επωμιστεί;

Η Qualco είναι η εταιρεία στην οποία επικεφαλής είναι ο εξάδελφος του ΥΠΟΙΚ, Ορέστης Τσακαλώτος, που συμμετέχει  στη διαχείριση προβληματικών δανείων πολλών ελληνικών τραπεζών, ενώ έχει ταυτόχρονα αναλάβει και την είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ !!!

Υπενθυμίζεται ότι οι Aldridge, Duet και το κοινοπρακτικό σχήμα Pimco, Qualco, Oaktree υπέβαλαν προσφορές μεταξύ 60 και 75 εκατ. για 700 εκατ. NPLs της Attica Bank.

Να σημειωθεί ότι η Aldridge ήταν αυτή η οποία είχε αγοράσει το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης προβληματικών δανείων της Attica Bank, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Το Duet έχει συμμετάσχει σε διάφορα ελληνικά project.

Η Qualco είναι η εταιρεία, στην οποία επικεφαλής είναι ο εξάδελφος του υπ. Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και η οποία έχει συμμετάσχει στη διαχείριση προβληματικών δανείων σε πολλές τράπεζες.

Η Oaktree, παρακολουθεί την αγορά, ενώ έχει εκφράσει και ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στη MIG χωρίς αποτέλεσμα.


Τον Μάιο του 2017 η πρώτη μεταβίβαση κόκκινων δανείων από την Attica Bank !!!

Όπως δημοσίευε τότε το capital.gr, τις μεταβιβάσεις κόκκινων δανείων σε funds εγκαινίασε το Μάιο του 2017 η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, η οποία ενέκρινε την πώληση χαρτοφυλακίου 1,3 δισ. ευρώ της τράπεζας στον χρηματοοικονομικό όμιλο Aldridge EDC.

Η απόφαση για την πώληση του μη εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου της Attica Bank εντάχθηκε στο πλαίσιο της υποχρέωσης κάλυψης κεφαλαιακών αναγκών 70 εκατ. ευρώ που έμεναν ακάλυπτες από την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, προκρίθηκε τελικώς ο βρετανικός όμιλος Aldridge, ο οποίος θα μπήκε ως νέος επενδυτής στην Attica Bank, αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων της.

H Aldridge διαθέτει ήδη από το 2007 μία επιτυχημένη πλατφόρμα διαχείρισης δανείων στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο 2,3 εκατ. πελατών και απαιτήσεων ονομαστικής αξίας 2 δις. ευρώ. Ο βρετανικός όμιλος κατέχει το 48,81% των μετοχών της ελβετικής εισηγμένης εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, DDM Holding AG.

Η είσοδος της Aldidge στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank με ταυτόχρονη ανάληψη προς διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου δανειακού της χαρτοφυλακίου, έγινε μέσω των εξής βημάτων:

1) Η Τράπεζα τιτλοποίησε τα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και τα μετέφερε σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), κατ΄ εφαρμογή του ν. 3156/2003.

2) Με κάλυμμα το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εταιρία ειδικού σκοπού εξέδωσε δύο ομόλογα: ένα υψηλής εξασφάλισης (senior note), ονομαστικής αξίας 525,2 εκατ. ευρώ και ένα μειωμένης εξασφάλισης (junior note), ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.

3) Η εταιρία ειδικού σκοπού σύναψε σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων, 7ετούς τουλάχιστον διάρκειας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου "κόκκινων" δανείων, με την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων του νόμου 4354/2015, "Θεά Άρτεμις" την οποία ίδρυσε η Attica Bank.

4) Η Aldridge απόκτησε το 80% της εταιρίας διαχείρισης, καταβάλλοντας ποσό αντίστοιχο της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής της στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαχείρισης δανείων.

5) Η Attica Bank πούλησε στην Aldridge το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έναντι του ποσού των 70 εκατ. ευρώ. Αναγνωρίζοντας έτσι ισόποσο κέρδος, η Τράπεζα κάλυψε τις εναπομείνασες κεφαλαιακές τις ανάγκες, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον βασικό μέτοχο, ΕΦΚΑ, από απομείωση της συμμετοχής του στην Τράπεζα.


Η αθέτατη όμως πλευρά του deal ήταν ότι, τελικά, ξεπουλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια της τράπεζας στο 8,68% !!!  

Αυτή ήταν η είδηση που θάφτηκε μέσα σε ποταμούς κειμένων και ανακοινώσεων με τεχνικούς όρους, όπου ελάχιστοι κατάλαβαν τι κρύβεται: Η Attica Bank πούλησε ένα μεγάλο πακέτο κόκκινων δανείων της (806,4 εκ. ευρώ) στο 8,68% του ονομαστικού ποσού. Πήρε δηλαδή μόλις 8,68 ευρώ για κάθε 100 ευρώ ληξιπρόθεσμης απαίτησης. Η τράπεζα ήταν βέβαια στριμωγμένη και έπρεπε να βρει φρέσκο – μη δανειακό ή καταθετικό – χρήμα 70 εκατ. ευρώ, για να κλείσει μέχρι τον Ιούνιο την κεφαλαιακή τρύπα που εμφάνιζε σύμφωνα με τα τελευταία stress test, αφού η διοίκηση της αποδείχθηκε παντελώς ανίκανη να βρει φρέσκο χρήμα από την αύξηση κεφαλαίου.


Κάπως έτσι ανακάλυψαμε και στην Ελλάδα την "ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ", την κυνηγό των δανειοληπτών !!!

Δημοσιεύαμε τότε στην "ΥΠΕΡΒΑΣΗ" ότι, η επικεφαλής της Θεάς Άρτεμις, κα Δήμητρα Πανταζή, είναι η collection manager στη γνωστή δικηγορική-εισπρακτική Χαρακτινιώτη και έχει πλούσιο βιογραφικό στον κλάδο των εισπρακτικών εταιρειών !!!



Artemis Securitisation SA, Rue de Bitbourg 19, 1273 Luxembourg
Recueil Electronique des Sociétés et Associations Numéro RCS : B214339
Référence de publication : RESA_2018_008.396
Publié au RESA N° RESA_2018_008 le 09/01/2018
Déposé et enregistré le 09/01/2018
Artemis Securitisation SA has its registered office in Luxembourg, Luxembourg. Its current status is listed as active. The company is registered at the Registre de commerce et des sociétés at the local court of Luxembourg with the legal form of Société Anonyme (number B 214.339). The company has one location. The company report was last updated on May 7, 2017.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
MARK BECKETT - 2-4, rue du Palais de Justice, L-1841 Luxembourg
JAMES BODY – 16, rue Erasme, L-1468, Luxembourg
CHRISTIAN TAILLEUR – 16, rue Erasme, L-1468, Luxembourg


Και ρωτούσαμε τι θα γίνει στην περίπτωση που οι εισπράξεις από ρυθμίσεις, πωλήσεις και εκποιήσεις ενεχύρων των δανείων που τιτλοποιήθηκαν είναι χαμηλότερες από τα senior bonds, καθόσον είναι πολλά τα ερωτήματα που εγείρει ο λογιστικός χειρισμός από την Attica Bank της τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου δανείων σε οριστική καθυστέρηση, αξίας 1,33 δις ευρώ καθώς, πέραν του έκτακτου κέρδους των 70 εκατ. ευρώ, η τράπεζα προχώρησε σε από-αναγνώριση δανείων 525 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της.





Έγραφε τότε το bankingnews.gr ότι η Attica Bank δεν έλαβε κανένα αντίτιμο για τη μεταβίβαση, ενώ, όπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν η διοίκησή της, η Artemis Securitisation δεν ελέγχεται από την τράπεζα, ούτε έχει παρασχεθεί κάποια εγγύηση. Παράλληλα, δεν ελέγχεται ούτε από την Aldridge.
Η «ορφανή» εταιρεία ειδικού σκοπού εξέδωσε δύο ομόλογα, επταετούς διάρκειας, με ενέχυρο το χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση ύψους 1,33 δισ., το οποίο της μεταβίβασε η Attica Bank.
Το ένα έχει ονομαστική αξία 525,2 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην ανακτήσιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, αξία των τιτλοποιούμενων προβληματικών δανείων.
Το εν λόγω ομόλογο έχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του ( senior note).
Το δεύτερο ομόλογο, ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί στο μέρος των δανείων, που θεωρούνται μη ανακτήσιμα και είναι πλήρως καλυμμένο με προβλέψεις απομείωσης.
Θα αρχίσει, δε, να αποπληρώνεται, ως junior τίτλος, μετά από ενδεχόμενη πλήρη εξόφληση του senior ομολόγου.
Και τα δύο ομόλογα δόθηκαν στην Attica Bank, η οποία μεταβίβασε, εν συνεχεία, στην Aldridge EDC τον junior τίτλο, έναντι 70 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας ισόποσο, έκτακτο, κεφαλαιακό κέρδος.
Παρ ότι οι ομολογίες του senior τίτλου παραμένουν στην κατοχή της τράπεζας, η Attica Bank προχώρησε στην απο-αναγνώριση του συνόλου των δανείων (1,33 δις), που μεταβίβασε στο SPV, στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.
Η εξήγηση της τράπεζας για τον παραπάνω λογιστικό χειρισμό είναι η εξής: σύμφωνα με τα συμβατικά έγγραφα, έχει απωλέσει κάθε νομικό δικαίωμα στις απαιτήσεις και στις εξασφαλίσεις του δανειακού χαρτοφυλακίου που μεταβίβασε, καθώς και τον έλεγχο επί του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου. Αυτά αναφέρονται στην λογιστική κατάσταση 9μήνου.
Ο κίνδυνος το ύψος της ανάκτησης να είναι χαμηλότερο από το senior bond
Στην πράξη, όμως, κατέχοντας τις ομολογίες του senior τίτλου φέρει τον κίνδυνο τα έσοδα του SPV να μην είναι αρκετά σε βάθος επτά ετών, ώστε να αποπληρωθεί το ομόλογο. Σε αυτή την περίπτωση η τράπεζα θα πρέπει να σχηματίσει πρόβλεψη για τις ομολογίες του senior bond.
Άλλωστε, η εταιρεία ειδικού σκοπού, θα πρέπει να πληρώνει, πριν από οποιονδήποτε άλλον, την Aldridge, η οποία μέσω της κατά 80% θυγατρικής της «Θεά Άρτεμις» ανέλαβε να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο των 1,33 δις ευρώ, που είναι σε οριστική καθυστέρηση.
Το ύψος της σταθερής προμήθειας, με την οποία χρεώνει η «Θεά Άρτεμις» το SPV δεν έχει γίνει γνωστό.
Αν ανέρχεται σε 1% ετησίως, η «Θεά Άρτεμις» θα εισπράττει, «βρέξει- χιονίσει» 13,3 εκατ. ευρώ το χρόνο και το 80% της κερδοφορίας της θα πηγαίνει στην Aldridge. Με 1% ετήσιες προμήθειες και χωρίς προμήθειες υπεραπόδοσης, στην επταετία το SPV θα καταβάλει στην εταιρεία Θεά Άρτεμις 93,1 εκατ. ευρώ.
Με το παραπάνω σχήμα η Aldridge δεν έχει καμία σχέση με την Attica Bank.
Έτσι, ακόμη και στο ακραία δυσμενές σενάριο για την τράπεζα, το fund διαθέτει «αλεξικέραυνο» καθώς αφενός το SPV δεν έχει καμία μετοχική σχέση με την τράπεζα, αφετέρου θα πληρώνεται κατά προτεραιότητα, σε σχέση την κάτοχο του senior bond.
Από την από-αναγνώριση του πιστωτικού κινδύνου, που αντιστοιχεί σε δάνεια αξίας 525 εκατ. ευρώ, η Attica Bank μείωσε ισόποσα το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της, γεγονός που επίδρασε θετικά στα ίδια κεφάλαιά της.
Το ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ και ο SSM θα έδιναν τη δυνατότητα στις συστημικές τράπεζες, που έχουν υπό την εποπτεία τους, να προχωρήσουν σε τιτλοποίηση με αντίστοιχα χαρακτηριστικά.
Αν το έπρατταν, το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί γρήγορα, με αβέβαιες, όμως, επιπτώσεις σε βάθος μερικών ετών, λόγω των «αλμυρών» προμηθειών, τις οποίες θα χρέωναν οι επενδυτές, ως διαχειριστές του χαρτοφυλακίου.
Με την ίδια τακτική η κάλυψη μέρους της ΑΜΚ
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Attica Bank συνεχίζει την ίδια πρακτική.
Στα τέλη του 2017 προχώρησε σε νέα τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 700,5 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) με την επωνυμία ABS Metexelixis SA που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Η Metexelixis εξέδωσε δύο ομόλογα:
ένα υψηλής εξασφάλισης (senior bond) ονομαστικής αξίας 343,25 εκατ. ευρώ και ένα μειωμένης εξασφάλισης ονομαστικής αξίας 357,25 εκατ. ευρώ.
Αμφότερα μεταβιβάστηκαν στην τράπεζα.
Η νέα τιτλοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank με αύξηση κεφαλαίου εώς 198 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, η τιτλοποίηση θα χρησιμοποιηθεί ως «δέλεαρ» για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα βάλει λεφτά στην ΑΜΚ.
Τα λεφτά που θα βάλει στην ΑΜΚ θα τα πάρει πίσω από τις αμοιβές διαχείρισης του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 700,5 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα είναι, όπως προαναφέρθηκε, τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ύψος των εισπράξεων από ρύθμιση, πώληση ή ρευστοποίηση εξασφαλίσεων των παραπάνω δανείων δεν αρκεί για να εξοφληθεί το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΤΑΖΗ:

Experienced Collections & Litigation Manager with 20 years’ experience in the field, having worked both in Call Centers and in Financial Institutions. Extensive knowledge of collections operations, applied to all financial sectors, with specialization in banking. Skilled in Cash Flow, Business Planning, Internal Audit, Analytical Skills, Team management, Coaching. Strong accounting professional graduated from private institution.















Experience




Και, τέλος, την 26/10/2018, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την πώληση του ομολόγου και των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Attica Bank και καταβλήθηκε το τίμημα από τον επενδυτή !!!

Την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου NPE ‘s στον επενδυτή (TOCU Europe II, S.a.r.l.) καθώς και της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρεία συμφερόντων του ως άνω Επενδυτή, η οποία έχει λάβει την απαιτούμενη έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανακοίνωσε η Attica Bank.

Στο πλαίσιο αυτό ο Επενδυτής κατέβαλε σήμερα το σύνoλο του ποσού για την ολοκλήρωση της Συναλλαγής. Ειδικότερα:

α) η εταιρεία TOCU Europe II, S.a.r.l. με έδρα το Λουξεμβούργο, συμφερόντων της διεθνούς Επενδυτικής Εταιρείας PIMCO, κατέβαλε το ποσό των 47 εκατομμυρίων ευρώ για τη μεταβίβαση του ομολόγου Junior Note που εκδόθηκε στο πλαίσιο τιτλοποίησης των δανείων της Συναλλαγής,

β) η εταιρεία συμφερόντων του Επενδυτή με την επωνυμία QQUANT MASTER SERVICER S.A. ανέλαβε με σχετική σύμβαση τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικού ποσού 700,5 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και με την προϋπόθεση της παροχής σχετικής έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές, η Τράπεζα μπορεί να προβεί σε αποαναγνώριση (derecognition) του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί στο πλαίσιο της Συναλλαγής και να αναγνωρίσει κέρδος 47 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που, μέσω των αποτελεσμάτων χρήσης, θα προσμετρηθεί ως κεφάλαιο Tier I στα κεφάλαιά της. Για την εν λόγω συναλλαγή η Τράπεζα, συνεργάστηκε με την εταιρεία Rothschild ως Σύμβουλο και τις δικηγορικές εταιρείες Milbank και Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι ως Νομικούς Συμβούλους.

Μετά από αυτό το παρασκήνιο, υπάρχουν ακόμη αφελείς που πιστεύουν ότι το ξύλο έπεσε για ένα ψωροδάνειο των 100.000€ ή για τα μάτια κάποιας γραμματέως ;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου