ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ: ΕΩΣ 500.000€ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΚΡΥΨΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ !!!

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ
Παράταση για την υποβολή του Πόθεν Έσχες αλλά και τσουχτερά πρόστιμα για όσους αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία στη δήλωσης περιουσιακής κατάστασης προβλέπονται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.




Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου 2018 και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Θα αφορά τις ετήσιες δηλώσεις Πόθεν Έσχες 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017), ενώ όσοι για πρώτη φορά θα υποβάλλουν δήλωση θα έχουν προθεσμία 90 μέρες από όταν θα δημοσιευτεί ο νόμος.
Τσουχτερά πρόστιμα για όσους κρύψουν περιουσία

Τα πρόστιμα για όσους αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία είναι κυριολεκτικά τσουχτερά, καθώς μπορεί να φτάσουν και το μισό εκατομμύριο ευρώ!

Ειδικότερα, οι «ξεχασιάρηδες», που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν παράβολο, που θα ξεκινάει από 200 ευρώ, για καθυστέρηση έως 30 ημερών, και θα φτάνει τα 800 ευρώ για καθυστέρηση άνω των 60 ημερών.

Την ίδια ώρα, οι υπόχρεοι θα εντοπιστούν να έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 10.000 έως 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, η μη υποβολή καθίσταται αξιόποινη πράξη και, μάλιστα, από ένα ποσό και πάνω κακούργημα.
Αλλαγές στα χρήματα... κάτω από το στρώμα λόγω ΣτΕ

Μετά την ακύρωση της τελευταίας υπουργικής απόφασης, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική, η κυβέρνηση έκανε αλλαγές στα όρια των χρημάτων, για να εναρμονιστεί με το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως τονίζει η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη στο star.gr, στη νέα ρύθμιση αυξήθηκε το όριο των χρημάτων που πρέπει να δηλωθεί στα 30.000 ευρώ, αλλά και το ύψος των κινητών περιουσιακών στοιχείων στα 40.000 ευρώ.

«Συγκεκριμένα, οι υπόχρεοι υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες οφείλουν πλέον να αναγράφουν στις δηλώσεις αυτές και τα ποσά σε μετρητά άνω των 30.000 ευρώ, που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις (το όριο ήταν από 15.000 ευρώ) καθώς επίσης και κινητά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 40.000 ευρώ, που μπορεί να αφορούν αξία κάποιου πίνακα, ενδεχομένως κάποιων τιμαλφών κλπ, τα βέβαια οποία έχουν στην κατοχή τους οι υπόχρεοι φορολογούμενοι (το όριο εδώ ήταν 30.000 ευρώ)» επισημαίνει.
Αλλαγές και στις κατηγορίες των υπόχρεων

Στο «νέο» Πόθεν Έσχες έχουν επανακαθοριστεί οι κατηγορίες των υπόχρεων προσώπων.

«Στους “νέους” υπόχρεους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων, οι εκδότες διαδικτυακών και έντυπων ενημερωτικών μέσων, οι κατά νόμον αναπληρωτές των Προϊσταμένων των Δασαρχείων και των Δασονομείων, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη καθώς και οι εισηγητές των Επιτροπών Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων κ.λπ.» αναφέρει η κυρία Μακριδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις σχολικές επιτροπές πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση θα είναι μόνο οι πρόεδροι και οι διαχειριστές των τραπεζικών λογαριασμών των επιτροπών.
Τι γίνεται με όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης

Πλέον, υπόχρεοι για υποβολή Πόθεν Έσχες είναι και οι σύζυγοι που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

«Και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα καλούνται από το όργανο ελέγχου που θα δίνει προθεσμία υποβολής, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση και δεύτερης αναιτιολόγητης άρνησης» εξηγεί η κα Μακριδάκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου