ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ !!!



Οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος θα κρίνει το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες.

Μετά την θετική εισαγγελική πρόταση προ ημερών στην πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, το επόμενο σημαντικό ραντεβού των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο με την ελληνική Δικαιοσύνη έχει οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου 2018.Πρόκειται-ενδεχομένως-για την πιο κρίσιμη δίκη που αφορά τις επίμαχες δανειακές συμβάσεις καθώς αφορά 35.000 δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο από την τράπεζα Eurobank.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μετά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών το οποίο πριν από σχεδόν οκτώ μήνες εξαφάνισε την πρωτοβάθμια κρίση της ελληνικής δικαίωσης,η οποία είχε δικαιώσει πλήρως τους δανειολήπτες. Το Εφετείο Αθηνών-αντίθετα-έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της τράπεζας.

Ουσιαστικά, το κρίσιμο ζήτημα που εξετάζουν τα ελληνικά δικαστήρια είναι εάν τα επίμαχα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, την χρονική περίοδο της εκταμίευσης τους ή την τρέχουσα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η πρωτόδικη απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2016, μετά την συλλογική αγωγή που κατέθεσαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) και οι ενώσεις καταναλωτών Κρήτης και Αιτωλοακαρνανίας, είχε κρίνει καταχρηστικούς τρεις όρους των επίμαχων δανειακών συμβάσεων και είχε απαγορεύσει στο πιστωτικό ίδρυμα να αποκρούει την εκ μέρους των δανειοληπτών καταβολή των δόσεων τους σε ελβετικό φράγκο στο ισόποσο τους σε ευρώ βάσει της ισοτιμίας που υφίστατο κατά το χρόνο εκταμίευσης του δανείου.

Ωστόσο, η τράπεζα κατέθεσε έφεση και κατάφερε ενώπιον του Εφετείου να δικαιωθεί. Συγκεκριμένα, το Εφετείο της Αθήνας εξέδωσε την απόφαση του, κρίνοντας ότι τα δάνεια που έχει συναφθεί σε ελβετικό φράγκο πρέπει να εξοφλούνται με βάση την εκάστοτε ισοτιμία με το ευρώ και όχι με βάση την αρχική ισοτιμία εκταμίευσης, επικαλούμενο το άρθρο 291 του Αστικού Κώδικα.

Σε κάθε περίπτωση ο Άρειος Πάγος πρόκειται να κρίνει οριστικά το ζήτημα βάζοντας τέλος στη πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ήδη, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν φτάσει και υποθέσεις μεμονωμένων δανειοληπτών πέραν αυτής που αφορά τη συλλογική αγωγή όπως αυτή της δανειολήπτριας από τη Θεσσαλονίκη η οποία συζητήθηκε προχθές στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η δανειολήπτρια, έλαβε το 2007 δάνειο ύψους 243.225 ελβετικών φράγκων (150.000 ευρώ) κατόπιν προτροπής, όπως υποστηρίζει των υπαλλήλων της τράπεζας, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, το 2015 μετά τις αλλαγές στην ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου βρέθηκε να οφείλει 239.041 ευρώ.


“Παράθυρο” ελπίδας για τους δανειολήπτες

Η πρόταση του κ. Αγγελή ο οποίος επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες πρέπει να παρέχουν στους δανειολήπτες επαρκή ενημέρωση, ώστε να μπορούν να παίρνουν συνετές αποφάσεις, ιδίως όταν πρόκειται για δάνεια σε συνάλλαγμα, άνοιξε ένα “παράθυρο” ελπίδας για τους δανειολήπτες καθώς εάν υιοθετεί από τους αρεοπαγίτες θα αποτελέσει μία πρώτη νίκη η οποία θα λειτουργήσει ως νομολογιακό προηγούμενο για όλες τις αντίστοιχες υποθέσεις.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο υπολογίζεται περίπου στις 70.000. Η πλειοψηφία των επίμαχων δανειακών συμβάσεων καταρτίστηκε την περίοδο 2006-2008 και το συνολικό τους ύψος υπολογίζεται στα 13 δις ευρώ. Στα χρόνια που ακολούθησε η δραματική πτώση της ισοτιμίας ελβετικού φράγκου ευρώ, οδήγησε τους δανειολήπτες στην απόγνωση καθώς αν και πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους, αυτές αντί να μειώνονται αυξάνονταν.


ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου