Μπορεί να είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες, μπορεί να γνώριζαν όλοι ότι θα ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση πάταξης της φοροδιαφυγής που έχει υπάρξει μέχρι στιγμής και, παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση «Τρίαινα» έφερε στο φως σκανδαλώδεις παραβάσεις στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου, όπου η αφρόκρεμα του διεθνούς jet set φροντίζει και δίνει ανελλιπώς το «παρών» κάθε σεζόν εδώ και χρόνια. Σε αυτό το «όργιο» φέρεται να εμπλέκεται και η παγκοσμίως γνωστή φίρμα Louis Vuitton, εκπρόσωπος ενός επιχειρηματικού κολοσσού με θηριώδεις διαστάσεις και όχι κάποια μικροεπιχείρηση που δίνει αγώνα για να επιβιώσει, κάτι που δείχνει, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, το μέγεθος της αδιαφορίας απέναντι στους νόμους, στους κρατικούς μηχανισμούς, σε πάσης φύσης έλεγχο που επικρατεί σε αυτό το ιδιότυπο, χωρίς πρίγκιπα πριγκιπάτο, της Μυκόνου.
Το ανησυχητικό στην όλη υπόθεση δεν είναι μόνο η έκταση της παρανομίας, αλλά ότι παίρνουν μέρος σε αυτήν «ονόματα» υπεράνω πάσης υποψίας. Δεν περιορίζεται δηλαδή σε κάποιους μεμονωμένους επαγγελματίες του τουρισμού, όπως οι έμποροι τουριστικών ειδών και οι εστιάτορες, αλλά επεκτείνεται και σε οργανωμένους ομίλους. Ομίλους που οι περισσότεροι θεωρούμε πως είναι απολύτως νόμιμοι και δεν θα διακινδύνευαν με τίποτα τη φήμη και το κύρος του.
Τελικά η πραγματικότητα, και κυρίως οι εξαιρετικά αποτελεσματικοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ ήρθαν να διαψεύσουν και να καταρρίψουν μια ακόμη λανθασμένη άποψη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία: ότι η φοροδιαφυγή είναι «προνόμιο» των μικρών. Την ίδια ώρα, όμως, που όλοι αποδίδουμε τα εύσημα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη δουλειά τους (πράγμα σπάνιο για τη χώρα μας), ένα ερώτημα επανέρχεται στο προσκήνιο: μήπως οι ποινές που επιβάλλονται δεν είναι αρκετές; Μήπως ήρθε η ώρα η Πολιτεία να αναθεωρήσει το «οπλοστάσιο» των μέτρων που επιστρατεύει για την καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, η οποία στερεί κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ από τα Δημόσια Ταμεία;
Μέχρι στιγμής, το υπάρχον πλαίσιο ποινών δεν φαίνεται ικανό να αποτρέψει και να περιορίσει το φαινόμενο, το οποίο όπως εξελίσσεται και διευρύνει το αποτύπωμά του. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η συμπεριφορά των φοροφυγάδων, οι οποίοι φαίνεται να «αδιαφορούν» για τα πρόστιμα και επιδεικνύουν ακατανόητο θράσος, βγάζοντας επιδεικτικά… γλώσσα στην Πολιτεία.
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τη μέρα που εφοριακοί «σφράγισαν» για 48 ώρες το εστιατόριο του πασίγνωστου «Nammos» στη Μύκονο. Είναι προφανές ότι οι ποινές που επιβάλλονται δεν παραδειγματίζουν τους επίδοξους φοροφυγάδες. Είναι επίσης προφανές ότι μπορεί να κερδίζουν πολλά περισσότερα απ’ ό,τι καλούνται να πληρώσουν στην περίπτωση που εντοπισθούν.
Άρα κάτι πρέπει να αλλάξει. Το οργανωμένο Κράτος δεν μπορεί να μένει απαθές μπροστά στο έγκλημα που συντελείται. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δώσει λύση. Να βάλει στη θέση τους παραβάτες, τιμωρώντας τους ανάλογα (ίσως και με φυλάκιση). Δεν μπορεί να ματώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, οι οποίοι στην τελική δεν έχουν και τη δυνατότητα να φοροδιαφύγουν και κάποιοι επιχειρηματίες στην Μύκονο και σε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά να συνεχίζουν να έχουν αυτή την εγκληματική συμπεριφορά.
Ίσως ήρθε η ώρα να αναγάγουμε τη φοροδιαφυγή σε εθνική υπόθεση και όλοι μαζί πολίτες και πολιτικά κόμματα να εργαστούμε για να την καταπολεμήσουμε. Ακόμη και απέναντι σε μεγαθήρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου