ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΤ ΚΡΑΤΑ ΚΡΥΦΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ;;;



Η ΕΚΤ παρ' ότι σε επίπεδο στοιχείων, είναι έτοιμη να αξιολογήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εν τούτοις δεν θα την ολοκληρώσει πριν από τις αρχές του φθινοπώρου και μόνο αφού γίνουν και οι τελευταίες εγκρίσεις των μέτρων της 22ας Ιουνίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Αρχές Οκτώβρη είναι μία πολύ πιθανή χρονική στιγμή για να περιμένει κανείς την ολοκλήρωση της Έκθεσης, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΚΤ.

Ακόμα και τότε όμως η Έκθεση αξιολόγησης δεν θα δημοσιοποιηθεί, αλλά θα γίνει γνωστή έμμεσα από την "στάση" της ΕΚΤ όσο αφορά την (μη) ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η θέση της ΕΚΤ φαίνεται να είναι περισσότερο κοντά στην εκτίμηση του ΔΝΤ όσο αφορά την βραχυμεσοπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα στην Φρανκφούρτη αναγνωρίζουν την βεβαιότητα της βιωσιμότητας του χρέους μέχρι και την περίοδο της νέας – επιπλέον της ήδη ισχύουσας - περιόδου χάριτος στην διαδικασία εξυπηρέτησης του χρέους, ήτοι το 2032, αλλά και για μερικά χρόνια μετά (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας).

Συμμερίζονται όμως την επιφύλαξη του ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη εικόνα του χρέους και την πολύ πιθανή υπέρβαση του 20% ως ποσοστού του ΑΕΠ των δαπανών ετήσιας εξυπηρέτησής του μακροπρόθεσμα.


Για τον λόγο αυτό άλλωστε, διαχέεται τις τελευταίες ημέρες ανεπίσημα μια "δυσφορία" για τις πρόσφατες ανακοινώσεις από πλευράς Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ και του ESM ταυτίζονται με εκείνες της Κομισιόν που αποκλίνουν σημαντικά από την πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ όσο αφορά ειδικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Βέβαια στην Φρανκφούρτη επισημαίνουν ότι αναγνωρίζουν την σημασία της δέσμευσης του Eurogroup για επανεξέταση της κατάστασης του ελληνικού χρέους το 2032 και την εκ νέου παρέμβαση για την διασφάλιση της βιωσιμότητάς του μακροπρόθεσμα. Επιμένουν όμως και αυτοί στο ίδιο σημείο με το ΔΝΤ, τις δυσκολίες για την ανάπτυξη λόγω των δεσμεύσεων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα...

Σε κάθε περίπτωση παρ' ότι η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την βραχυμεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, οι επιφυλάξεις της αποτυπώνονται στην κάθετα αρνητική στάση της απέναντι στο ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα επανεπένδυσης του QE, υπό τις τρέχουσες συνθήκες non investment grade διαβάθμισης των ομολόγων από τους Οίκους αξιολόγησης. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι θεωρείται δεδομένη υπό συνθήκες ολοκλήρωσης του προγράμματος, η αναβάθμιση έως και βαθμίδας ΒΒ- ή ΒΒ μέχρι το τέλος του έτους από έναν τουλάχιστον εκ των Οίκων αξιολόγησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου