ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΧΡΥΣΗΣ ΒΙΖΑΣ !!!

ΦΡΕΝΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι και Αιγύπτιοι στις πρώτες θέσεις των χορηγήσεων.


Συνεχώς αυξανόμενη καταγράφεται η δυναμική του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» που αφορά στη χορήγηση αδειών παραμονής στους πολίτες της ΕΕ που επενδύουν στην απόκτηση ακινήτου αξίας τουλάχιστον 250.000 παρά τις ενστάσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στα αρμόδια γραφεία χορήγησης «μεταφράζεται» σε 423 άδειες το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα τουλάχιστον με τον οργανισμό Enterprise Greece, οι οποίες γίνονται 1.119 αν συνυπολογιστούν και τα συγγενικά πρόσωπα των αιτούντων.

Μόνο τον Ιούνιο φαίνεται πως δόθηκαν επιπλέον 187 «χρυσές βίζες» σε επενδυτές και 87 δόθηκαν εν μέσω θέρους τον Ιούλιο. Αποτέλεσμα είναι ο συνολικός αριθμός τους από την αρχή του προγράμματος στα μέσα του 2013 να φτάνει πλέον τις 2.968 (7.565 αν συνυπολογιστούν και τα συγγενικά πρόσωπα των αιτούντων).

Η τάση είναι ανοδική και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό ρυθμό αν σκεφτεί κανείς ότι από 443 άδειες του 2014, ο αριθμός ανήλθε σε 507 άδειες το 2015, 577 άδειες το 2016, προτού εκτοξευθεί πέρυσι με 931 άδειες, αριθμός που αναμένεται να επιτευχθεί και φέτος αν όχι να αυξηθεί. Κι αυτό την ώρα που αρκετοί ισχυρίζονται ότι αν η διαδικασία αποπεράτωσης των αιτημάτων ήταν συντομότερη ο αριθμός θα μπορούσε να ήταν ακόμα υψηλότερος.

Η «χρυσή» δεκάδα των επενδυτών

Όσο για τον κύριο όγκο των αιτούντων φαίνεται πως προέρχονται από τρεις χώρες, Κίνα την Ρωσία και την Τουρκία.

Συγκεκριμένα σε κινέζουν πολίτες δόθηκαν περί τις 1.395 χορηγήσεις ενώ 429 δόθηκαν σε Ρώσους και 308 σε Τούρκους, ξεπερνώντας του Αιγύπτιους που μέχρι πρόσφατα ήταν στην Τρίτη θέση.

Τη χρυσή πεντάδα των επενδυτών συμπληρώνουν η Αίγυπτος με 109 χορηγήσεις, ο Λίβανος επίσης με 109 χορηγήσεις και το Ιράκ με 84 χορηγήσεις. Ακολουθούν η Ουκρανία με 83 χροηγήσεις, η Συρία με 62 χοργήσεις, η Ιορδανία εξίσου με 62 χορηγήσεις, το Ιράν με 57 χορηγήσεις ενώ 266 χορηγήσεις βίζας έχουν δοθεί σε κατοίκους άλλων χωρών.

Αυτήν την περίοδο, τα αιτήματα χορήγησης άδειας αφορούν κατά κύριο λόγο συναλλαγές αγοράς ακινήτων που έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών ενώ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι περί το 10% της συνολικής αξίας των συναλλαγών του προγράμματος έχουν αξία που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιούνται από επενδυτές που αποσκοπούν στην μεταπώληση των ακινήτων σε όσους ενδιαφέρονται για την «χρυσή βίζα»

Πόλος έλξης η επέκταση του προγράμματος σε μετοχές και ομόλογα

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ήδη σταθερά ανοδική τάση αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς εάν το πρόγραμμα επεκταθεί και σε μετοχές και ομόλογα, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει και μάλιστα άμεσα το πρόγραμμα «Golden Visa» όχι μόνο σε όσους αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και σε όσους επενδύουν σε εταιρείες ή και ομόλογα.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr στόχος του υπουργείου είναι η επέκταση του προγράμματος να ψηφιστεί από τη Βουλή το συντομότερο δυνατό ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Ο βασικός προβληματισμός που επικρατούσε μέχρι χθες ήταν το πως θα διασφαλιστεί ότι τα χρήματα που θα επενδυθούν σε κινητές αξίες και χρηματοπιστωτικά προϊόντα από ξένους πολίτες θα παραμείνουν στη χώρα και μετά την παροχή της άδειας διαμονής. Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα -σε αντίθεση με τα ακίνητα- μπορούν να αλλάξουν χέρια εύκολα και γρήγορα.

Ωστόσο με βάση τα νέα που καταφθάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως απαιτηθεί η διαδικασία χορήγησης να εμπλουτιστεί με πρόσθετους ελέγχους που αφορούν στην προέλευση των χρημάτων.

Έρχονται «μέτρα» από την Ε.Ε.

Αν και η χώρα μας δεν παρέχει υπηκοότητα με την χορήγηση χρυσής βίζας, όπως για παράδειγμα ισχύει στην Κύπρο και στην Μάλτα όπου και στρέφεται άμεσα το ενδιαφέρον της ΕΕ, είναι πιθανό να θεσπιστούν συνολικότερες ρυθμίσεις σχετικά με την προέλευση των επενδυθέντων χρημάτων. Κι αυτό γιατί η ΕΕ εκφράζει πλέον ανοιχτά φόβους ότι μέσω των εν λόγω προγραμμάτων , ειδικά αυτών που προβλέπουν χορήγηση υπηκοότητας, το μαύρο χρήμα περνά στην Ευρώπη. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες δια στόματος της Επιτρόπου της ΕΕ για τη Δικαιοσύνη, κ. Βέρα Γιούροβα, διευκρινίστηκε πως τα προγράμματα «χρυσής βίζας» οκτώ κρατών μελών , μεταξύ αυτών και η Ελλάδα θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο από τις Βρυξέλλες σto πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά. Η κα Γιούροβα, επικέντρωσε ωστόσο τις ανησυχίες της ΕΕ στο πρόγραμμα που έχει σε λειτουργία η Μάλτα, το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί πολλοί Ρώσοι με αμφιβόλου προελεύσεως χρήματα. «Σε περιπτώσεις αμφιβολιών για την προέλευση των κεφαλαίων κάποιου που αιτείται υπηκοότητα αυτή δεν θα πρέπει να παραχωρείται» ανέφερε χαρrακτηριστικά η κ. Γιούροβα.

Έτσι ακόμα κι αν τα σχέδια του υπουργείου για επέκταση του προγράμματος σε όσους επενδύουν σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα αγοράζοντας μετοχές είτε εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ ή ακόμη και σε όσους αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα υλοποιηθεί σύντομα οι αποφάσεις της ΕΕ μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετες τροποποιήσεις του.



πηγη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου