Αύξηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω αδυναμία πληρωμής των φόρων αλλά και ενδείξεις για μεγαλύτερο τσουνάμι κατασχέσεων λογαριασμών και ακινήτων για εκατομμύρια φορολογουμένους δείχνει η πορεία των εσόδων του Προϋπολογισμού.
Η 31η Ιουλίου θα αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη για τα φορολογικά έσοδα του 2018, λόγω της πληρωμής της α΄ δόσης του φόρου εισοδήματος. Το πραγματικό όμως «crash test» για την πορεία των εσόδων θα είναι το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, όπου θα «τρέχουν» παράλληλα οι δόσεις του φόρου εισοδήματος (2η) και του ΕΝΦΙΑ (3η). Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν εικόνα σοβαρής κόπωσης στα έσοδα που σχετίζονται με την άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, ενώ ικανοποιητική αύξηση παρουσιάζουν οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.). Η κόπωση που παρατηρείται στην άμεση φορολογία αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη φοροδοτική ικανότητα, από τη στιγμή μάλιστα που πρέπει να πληρωθούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, κατά το α΄ εξάμηνο εισπράχθηκαν 211 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα και μάλιστα σε συνθήκες υπερφορολόγησης και… ανάπτυξης. Συνολικά εισπράχθηκαν 3,276 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν εισπραχθεί 3,487 δισ. ευρώ. Μάλιστα, τα συνολικά έσοδα από άμεσους φόρους υποχώρησαν στα 6,518 δισ. ευρώ έναντι 6,803 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 285 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κόπωση αυτή εκτός από τη συμπίεση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών παραπέμπει και σε αύξηση των συναλλαγών εκτός επίσημης οικονομίας, για λόγους… επιβίωσης. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο α΄ εξάμηνο του έτους στα 19,312 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υστέρηση σε σχέση με την πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου κατά 25 εκατ. ευρώ.
Πάνε καλά οι… κατασχέσεις!
Σύμφωνα με τους λογιστές, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που συναλλάσσονται εκτός επίσημης οικονομίας, υπό τον φόβο των κατασχέσεων.
Τα στοιχεία του Προϋπολογισμού είναι εξόχως αποκαλυπτικά, καθώς φαίνεται ότι στο α΄ εξάμηνο του έτους τα έσοδα από κατασχέσεις και ρυθμίσεις παλαιότερων ετών ανήλθαν σε 1,983 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κατά 116 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η χρήση του «πλαστικού χρήματος» δείχνει να αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους καταναλωτές-φορολογουμένους, ώστε να συναλλάσσονται με τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση την προοπτική πιθανού κέρδους 1.000 ευρώ στις κληρώσεις της φορολοταρίας. Μάλιστα, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, οι έμμεσοι φόροι ανήλθαν στα 12,793 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπέρβαση σε σχέση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού κατά 259 εκατ. ευρώ. Καλή εμφανίζεται η εικόνα και στις εισπράξεις του ΦΠΑ, όπου σημειώθηκε υπέρβαση του σχετικού στόχου κατά 117 εκατ. ευρώ.
Η «ακτινογραφία» των στοιχείων του Προϋπολογισμού δείχνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας των πολύ μεγάλων φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και της συνεχιζόμενης φοροδοτικής αδυναμίας, θα υπάρξει μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό σημαίνει ότι, λόγω συνεχούς απορρόφησης ρευστότητας, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα βρεθούν με την… πλάτη στον τοίχο, καθώς η έλλειψη ρευστότητας θα τους καταστήσει ασυνεπείς ως προς τις ρυθμίσεις οφειλών, με κίνδυνο να χάσουν μέρος ή και ολόκληρη την ακίνητη περιουσία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου