ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

ΕΠΙΑΣΑΝ 106.000.000€ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 5ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018 !!! 55 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ !!!

86 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Η Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος εντόπισε και δέσμευσε «μαύρο χρήμα» 106,5 εκατ. ευρώ.




Στενεύει ο κλοιός για τους κατόχους μαύρου χρήματος, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis και τους μεγαλοκαταθέτες εξωτερικού, καθώς οι φορολογικές αρχές "απλώνουν δίχτυα" σε άλλες 46 χώρες που εντάχθηκαν στην αυτόματη πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών, ενώ παράλληλα εντείνουν τους ελέγχους, αξιοποιώντας στοιχεία από τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών και των μέχρι πρόσφατα φορολογικών παραδείσων της Καραϊβικής.

Οι έλεγχοι αποδίδουν καρπούς - και θα αποφέρουν περισσότερους τους επόμενους μήνες, όταν θα ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις μεγάλου όγκου στοιχείων. Η Αρχή Καταπολέμησης μαύρου χρήματος είναι πλέον σε θέση να διερευνήσει σε βάθος πολλές "σκοτεινές" υποθέσεις διακίνησης παράνομου, αδήλωτου ή απλώς κρυμμένου πλούτου, καθώς μπορεί να ζητά και να παίρνει στοιχεία από τουλάχιστον 100 χώρες.

Αξιοποιώντας τέτοια στοιχεία και πληροφορίες, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους εντόπισε και δέσμευσε «μαύρο χρήμα» 106,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ζήτησε από ξένες τράπεζες στοιχεία για καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία 86 προσώπων, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είχαν αδήλωτα εισοδήματα ή ότι διακίνησαν κεφάλαια προερχόμενα από μίζες, λαθρεμπόριο, τράφικινγκ, ναρκωτικά κλπ.



Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A'» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή για εισοδήματα τα οποία δεν προκύπτουν από νόμιμες πηγές και φυσικά δεν έχουν φορολογηθεί.

Μεταξύ αυτών των προσώπων αυτών, βρίσκονται και εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σκανδάλων όπως της Novartis. Σημειώνεται ότι η κατηγορία για ξέπλυμα και διακίνηση «μαύρου χρήματος» δεν παραγράφεται ούτε για τα πολιτικά πρόσωπα, σε αντίθεση με άλλα αδικήματα που υπόκεινται στην παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
.
Τα στοιχεία ανά μήνα





Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Σin, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ήταν ιδιαίτερα παραγωγικής το πρώτο πεντάμηνο του 2018, καθώς όπως αποδεικνύεται κατά μήνα επιλήφθηκε των ακόλουθων υποθέσεων:



  • Τον Ιανουάριο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 14 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 31,3 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 7 υποθέσεις.
  • Τον Φεβρουάριο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 3 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 10,8 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 9 υποθέσεις.
  • Τον Μάρτιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 17 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 34,1 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν αιτήματα για την λήψη πρόσθετων στοιχείων από το εξωτερικό για 37 υποθέσεις.
  • Τον Απρίλιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 11 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκε η λήψη στοιχείων από το εξωτερικό για 8 υποθέσεις.
  • Τον Μάιο παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 10 υποθέσεις που αφορούσαν ποσό ύψους 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν σε αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού και σε τράπεζες, αιτήματα για την αποστολή στοιχείων για 25 υποθέσεις.

Συνολικά, παραπέμφθηκαν στις εισαγγελικές αρχές 55 υποθέσεις, που αφορούσαν σε ποσό 106,5 εκατ. ευρώ, το οποίο και δεσμεύτηκε, ενώ ζητήθηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για 86 υποθέσεις.


πηγη: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου