ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Σε νέα αναθεώρηση πάνε οι στόχοι του 2019 για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ενώ ξεκινούν οι συζητήσεις για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τον Ιανουάριο του 2020.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και οι επικεφαλής του SSM (Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας), από τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν νέο γύρο συζητήσεων με επίκεντρο τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια και το SREP (Supervisory Review and Evaluation Process).

Οι συζητήσεις με τον επόπτη αφορούν τρεις άξονες.

Ο πρώτος, έχει να κάνει με τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης, το SREP που αποτελεί την «πυξίδα» για την πορεία – και τις ενέργειες – που πρέπει να ακολουθεί κάθε τράπεζα, προκειμένου να είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά. Το ζητούμενο του συγκεκριμένου ελέγχου -που εστιάζει σε θέματα πιστωτικού κινδύνου, ρευστότητας, λειτουργικού κινδύνου και εταιρικής διακυβέρνησης-, είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο το πιστωτικό ίδρυμα είναι υγιές ή χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.

Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσουν σε κινήσεις για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μείζονα πρόκληση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αναθεώρηση των στόχων μείωσης των ΜΕΑ που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι τα τέλη του 2019.


Το ενδεχόμενο ο στόχος των 64,6 δισ. ευρώ να μειωθεί κάτω από τα 62 δισ. ευρώ, είναι πολύ πιθανό. Εξάλλου ο αρχικός στόχος που ήθελε το ύψος των ΜΕΑ να διαμορφώνεται στα 67 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, αναθεωρήθηκε πέρυσι το Σεπτέμβρη στα 64,6 δισ. ευρώ.

Ανάλογη αναθεώρηση που θα αφορά τον τελικό στόχο του 2019 αναμένεται να έχει «κλειδώσει» μέχρι το τέλος του 2018.

Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, το εύρος της μείωσης θα εξαρτηθεί από τέσσερις κρίσιμους παράγοντες: την ανταπόκριση που θα έχουν οι νέου τύπου ρυθμίσεις με «κούρεμα» που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ο αριθμός τους αυξάνεται μήνα με το μήνα, τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών, αλλά και την εξέλιξη των πωλήσεων προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Και ο τρίτος άξονας των συζητήσεων με τον SSM αφορά την επόμενη μέρα. Τα «κόκκινα» δάνεια δηλαδή που θα μείνουν «κάβα» στις τράπεζες μετά το 2019.

Οι Έλληνες τραπεζίτες παραδέχονται πως «και μετά την επίτευξη των στόχων στον τομέα αυτό το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κυμαίνονται σε επίπεδα γύρω στο 27%».

Μάλιστα ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, πρόσφατα δήλωσε στο Bloomerg πως το 27% είναι υψηλό ποσοστό και για το λόγο αυτό οι τράπεζες βάζουν στόχο μείωσης και για τα επόμενα χρόνια, σε συμφωνία με την ΕΚΤ.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής CEO της Eurobank και επικεφαλής διαχείρισης προβληματικών χαρτοφυλακίων, ανέφερε στο Economist πως οι τράπεζες εκπονούν νέα σχέδια, ώστε τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα να προσεγγίσουν περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Που σημειωτέον βρίσκεται στο 7%.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, μπορούμε να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όμως «δεν θα είναι εύκολο».

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως και στα κράτη μέλη της ευρωζώνης υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα ΜΕΑ. Μπορεί ο μέσος όρος να είναι στο 7%, όμως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ιταλίας είναι στο 11% και της Ισπανίας πάνω από το 8%, ενώ σε κάποιες χώρες ο συγκεκριμένος δείκτης είναι στο 3%.



ΠΗΓΗ: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου