ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ SSM !!!



Τι γράφει tovima.gr :

Προ των πυλών ενός νέου κύκλου αλλαγών στα ανώτερα διοικητικά τους κλιμάκια, που θα έχει τη... σφραγίδα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες.

Η αιφνίδια, προ δεκαημέρου, παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κατέδειξε την ισχύ που διαθέτει πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις διαδικασίες ανάδειξης διοικήσεων στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.



Σενάρια από το πρώτο λεπτό...

Από την επομένη της αποχώρησής του, τα σενάρια για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής στον ιστορικότερο ελληνικό τραπεζικό όμιλο δίνουν και παίρνουν. Παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις, ρόλο στην απόφαση θέλει να παίξει και η κυβέρνηση. Ωστόσο, κοινοτικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι «τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο SSM. Ως εκ τούτου μην ψάχνετε ανάμεσα σε υποψηφίους για τους οποίους δεν έχει θετική άποψη ο επόπτης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιλογές του SSM είναι τα εξής:

Ο σημερινός αναπληρωτής CEO του ομίλου Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος θα ασκεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τουλάχιστον μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον προσεχή Ιούνιο, όπου θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα οι τελικές αποφάσεις.

Ο κ. Μυλωνάς χαίρει της εκτίμησης της αγοράς, καθώς θεωρείται τεχνοκράτης, με ειδίκευση στα μάκρο και εμπειρία στο risk management, ενώ γνωρίζει την τράπεζα λόγω της πολυετούς παρουσίας του σε διοικητικές θέσεις από το 2004.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την παραμονή του στο τιμόνι της Εθνικής, καθώς τον θεωρεί άνθρωπο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και πολιτικά προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος είναι επικεφαλής του συστημικού ομίλου αυτήν τη στιγμή στην εκτέλεση του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γνωρίζει όσο κανείς άλλος την εγχώρια τραπεζική αγορά, καθώς κατέχει διευθυντικές και ανώτερες διοικητικές θέσεις από το 1992.

Ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο οποίος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τον SSM, λόγω των συνεχών επαφών που έχει για λογαριασμό της τράπεζας με τα στελέχη του επόπτη. Διακρίνεται για τις τεχνοκρατικές και διοικητικές του ικανότητες.

Ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος είναι μία επιλογή που θα προέκρινε ο SSM καθώς είναι γνώστης των αγορών και έχει συνδέσει το όνομά του με την πρώτη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, την άνοιξη του 2014. Σήμερα εργάζεται στην JP Morgan.

Η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλη Τζάκου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον πρόεδρό της Κώστα Μιχαηλίδη όσο και με το μέλος του ΔΣ της τράπεζας Marianne Økland από τη Νορβηγία, που είναι τα μάτια και τα αφτιά του SSM στον ελληνικό όμιλο. Η κυρία Τζάκου έχει μακρόχρονη εμπειρία στον τραπεζικό κλάδο, όπου εργάζεται ανελλιπώς από το 1982. Στην Εθνική Τράπεζα είναι από το 2007 επικεφαλής σε γενικές διευθύνσεις, ενώ θεωρείται ειδική στην ανάπτυξη των εργασιών λιανικής τραπεζικής.

Ο γενικός διευθυντής της Eurobank Κώστας Βασιλείου, που θεωρείται ένα από τα πλέον ανερχόμενα τραπεζικά στελέχη. Στη Eurobank εργάζεται από το 2005, ενώ σήμερα είναι επικεφαλής της Τραπεζικής Επιχειρήσεων και της Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου.

Τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσε να καλύψει και ο σημερινός πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης. Οι γνώσεις του, η εμπειρία του, η φήμη του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και οι άριστες σχέσεις με τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα τον καταστούσαν φαβορί εφόσον αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα. Ωστόσο, μία τέτοια απόφαση θα τον έθετε κατά πάσα πιθανότητα εκτός της κούρσας διαδοχής του σημερινού διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η θητεία του οποίου λήγει το 2020, θέση που ενδεχομένως να τον ενδιέφερε.


Τα σενάρια διαδοχής στην Alpha Bank

Αλλαγή στο μάνατζμεντ της Alpha Bank θέλει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΧΣ, καθώς η διοίκησή του θεωρεί ότι ο κύκλος του Δημήτρη Μαντζούνη έχει κλείσει. Βέβαια, τα πράγματα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τόσο απλά. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, η διοίκηση της τράπεζας πέτυχε την καλύτερη επίδοση στα τελευταία stress tests.

Δεύτερον, η Alpha Bank έχει καταφέρει να ολοκληρώσει επιτυχώς, αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια, τις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις της, ενώ έχει αποπληρώσει πλήρως τη βοήθεια που είχε λάβει στο παρελθόν από κρατικά πακέτα για τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητάς της. Ως αποτέλεσμα το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει υποχωρήσει πλέον στο 11% από 83% το 2013.

«Πώς λοιπόν θα επιβάλεις την αλλαγή μιας τόσο επιτυχημένης διοίκησης» αναρωτιούνται αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι ο κ. Μαντζούνης θα αποχωρήσει όταν ο ίδιος το επιλέξει. Κατά μία εκδοχή, θα προτιμήσει να αποχωρήσει από τον τραπεζικό όμιλο μετά την επερχόμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του, στα τέλη της εφετινής χρονιάς.


Τα φαβορί για τη θέση

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι επικρατέστεροι για τη θέση του CEO της Alpha Bank, εφόσον κινηθούν οι διαδικασίες αποχώρησης του κ. Μαντζούνη, είναι οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι της τράπεζας Γιώργος Αρώνης και Σπύρος Φιλάρετος, αλλά και ο σημερινός CFO Βασίλης Ψάλτης, που «παίζει» και για τη θέση του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας. 

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, στο εσωτερικό του ομίλου η πλειονότητα των στελεχών έχει σαφή προτίμηση σε έναν εκ των δύο αναπληρωτών CEO της τράπεζας, που θεωρούνται ...παιδιά της. Σε αντίθεση με τον κ. Ψάλτη που προέρχεται από την Εμπορική Τράπεζα.

Ωστόσο ο κ. Ψάλτης, ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με τον SSM για λογαριασμό της Alpha Bank, στο πλαίσιο του τακτικού της ελέγχου από την ΕΚΤ, έχει άριστη συνεργασία με τα στελέχη του εποπτικού μηχανισμού τα τελευταία χρόνια και θεωρείται πολύ αξιόπιστος συνομιλητής, καθώς είναι ακριβής σε ό,τι λέει και αποτελεσματικός στη δουλειά του.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα... ντέρμπι, η τελική έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί από τον χρόνο αποχώρησης του κ. Μαντζούνη, τα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του CEO, τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ των βασικών μετόχων της τράπεζας και τη στάση που θα τηρήσει ο SSM.


Ο διαβασμένος Αυστριακός σχεδιάζει την επόμενη μέρα

Τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας στο «Βήμα» υπογραμμίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, ο Αυστριακός Martin Czurda, σε ανοιχτή γραμμή με τον SSM, θέλει να επιβάλει τη δική του στρατηγική στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, μέσω του ελέγχου των διοικητικών συμβουλίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, μέσα σε λίγους μήνες ο ισχυρός άνδρας του Ταμείου έχει εκπαιδευθεί στην εγχώρια τραπεζική πραγματικότητα και πλέον γνωρίζει πολύ καλά πώς... παίζεται το παιχνίδι.

«Είναι διαβασμένος, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και κάθε του κίνηση είναι επαρκώς προετοιμασμένη. Στόχος του να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ πολιτικού συστήματος και επιχειρηματικής ελίτ με τις διοικήσεις των τραπεζών. Και αυτό διότι θεωρεί πως οι σχέσεις που διαμορφώθηκαν τα χρόνια της χρηματοπιστωτικής... ευφορίας αποτελούν τροχοπέδη για την οριστική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών» τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Προσθέτουν δε πως «όσο πιο μεγάλο το ποσοστό του ΤΧΣ σε μια τράπεζα τόσο μεγαλύτερη και η δύναμη του κ. Czurda». Ως εκ τούτου οι παρεμβάσεις του σε Εθνική και Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ κατέχει ποσοστά 40% και 26% αντίστοιχα, είναι ισχυρότερες. Από την άλλη πλευρά, σε Alpha Bank και Eurobank η συμμετοχή του Ταμείου έχει πέσει σε 11% και 2,40% αντίστοιχα, και ως εκ τούτου οι... παρεμβολές του δεν μπορούν να είναι το ίδιο καθοριστικές...

Το σίγουρο είναι ότι ως και το τέλος του 2018 θα υπάρξουν ανακατατάξεις στις διοικήσεις των τραπεζών, με καταλύτη την απόφαση για τη θέση του CEO της Εθνικής, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε... καραμπόλες στους υπόλοιπους συστημικούς ομίλους. Πιθανή τους επόμενους μήνες άλλωστε είναι και η αλλαγή του μάνατζμεντ στην Alpha Bank, όπου το ΤΧΣ έχει ζητήσει τη βελούδινη διαδοχή του διευθύνοντος συμβούλου της Δημήτρη Μαντζούνη από κάποιο νεότερο στέλεχος, που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση του ομίλου στη νέα εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου