ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΖΑΡΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: 12 FUNDS ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ, ΕΝΩ ΑΚΟΜΗ 10 ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ !!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
Το Κίνημα ΥΠΕΡΒΑΣΗ είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2016/10/blog-post_49.html




Συνωστισμό για τη διαχείριση των ελληνικών NPLs και "χοντρό παζάρι" από τα funds, δημιουργεί ο "μονόδρομος" της επιτάχυνσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την ολοκλήρωση των stress tests και ενόψει της προοπτικής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, 8 – 10 εταιρίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ουρά προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαχείρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ήδη 12 έχουν λάβει άδεια. Την ίδια στιγμή και ενώ το project Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς βάζει σε τροχιά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφαλίσεις, τα funds πιέζουν προκλητικά για ευνοϊκούς όρους αγοράς κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα funds έχουν ζητήσει από τις τράπεζες ακόμη και προκαθορισμένη χαμηλή τιμή αγοράς, με το επιχείρημα ότι έτσι θα μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τον προϋπολογισμό τους για τις κινήσεις τους στην ελληνική αγορά όπου η μείωση των NPLs χρειάζεται την έξωθεν τεχνογνωσία. Αν και το "παζάρι" των funds κάνει λόγο για τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις τιμές που "σηκώνει" τώρα η αγορά, το "deal" που προτείνουν τα funds αποκρούεται από τις τράπεζες.


Επιπλέον, τα funds θέλουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στα collaterals των δανείων που θα αποκτήσουν. Καθώς το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στα δάνεια με εξασφαλίσεις και η συγκεκριμένη αγορά ανοίγει τώρα με το Amoeba και αναμένεται το Jupiter της Alpha Bank, τα funds θέλουν να έχουν τη δυνατότητα πώλησης των ακινήτων που συνοδεύουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς να χρειάζεται καν να ασχοληθούν με την τακτοποίηση των ακινήτων αυτών.

Πιο "ήπιες" σε σχέση με τα ανωτέρω είναι οι απαιτήσεις των funds που έχουν να κάνουν με τα χρονοδιαγράμματα του Κώδικα Δεοντολογίας, αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση των αγοραπωλησιών κόκκινων δανείων. Στην πρώτη περίπτωση, τα funds ζητούν ο χρόνος ειδοποίησης του οφειλέτη πριν από την πώληση του μη εξυπηρετούμενου δανείου του να μετρά αθροιστικά για τράπεζα και fund το οποίο θα αγοράσει τα NPLs. Ο Κώδικας Δεοντολογίας που ισχύει για τις τράπεζες και υιοθετείται και για τα funds από τον νόμο 4354/2015 για την μεταβίβαση και διαχείριση απαιτήσεων, προβλέπει ότι η τράπεζα (άρα και το fund) θα πρέπει να έχει ενημερώσει, μέσω ενός διαδικαστικού επιστολών, τον οφειλέτη 12 μήνες πριν από την πώληση του δανείου του. Τα funds θέλουν το δωδεκάμηνο να μετράει έχοντας συνυπολογίσει και τις ενέργειες της τράπεζας με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, άρα να συντομεύει η χρονική διάρκεια μετά την οποία το fund μπορεί να προβεί στην πώληση του δανείου.

Στη δεύτερη περίπτωση, το αίτημα ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης είναι πάγιο από τη στιγμή που τα funds έκαναν την είσοδό τους στην ελληνική αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν όταν αγοράζουν NPLs η συναλλαγή να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ και όταν πωλούν NPLs, ο φόρος να εκπίπτει.

Αιτήματα φορολογικά και σύντμησης χρόνου για την πώληση των δανείων, συν ζητούμενα όπως η παροχή νομικής ασυλίας και στα στελέχη των funds κατ΄ αντιστοιχία με τα στελέχη των τραπεζών, ακόμη και η κατάργηση όσων προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τέθηκαν στις τράπεζες και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα κατά τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των "θεσμών".

Τα αιτήματα των funds αποκρούονται μέχρι στιγμής καθολικά από τράπεζες και κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι επιζητείται το άνοιγμα της αγοράς NPLs, με την όσο το δυνατόν ταχύτερη είσοδο μεγάλων "παικτών".

Σε επίπεδο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, 8-10 servicers έχουν υποβάλει αίτηση αδειοδότησης στην ΤτΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Μέχρι στιγμής άδεια διαχείρισης έχουν λάβει 12 εταιρίες, με πιο πρόσφατες (έλαβαν άδεια στις 31/1/2018) την σουηδική Hoist και την Special Financial Solutions, η οποία συστάθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και συνοδεύει το project Amoeba (για την περίπτωση που ο αγοραστής του χαρτοφυλακίου των δανείων δεν θα έχει έτοιμο NPL servicer, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει αμέσως τη διαχείρισή τους). Οι άδειες διαχείρισης που έχουν προηγηθεί, με σειρά από τις πιο πρόσφατες, είναι στις εταιρίες QQUANT MASTER Servicer και DV01 Asset Management (14/11/2017), Independent Portfolio Management, B2Kapital, UCI Ελλάς και Resolute Asset Management (20/7/2017), Pillarstone (10/5/2017), Θεά Άρτεμις (25/4/2017), Eurobank FPS (17/3/2017), Cepal (Aktua Hellas, 2/12/2016).



ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου