ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ !!!

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ BREXIT
Γεωργικές ενισχύσεις που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μπορεί και να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ ενδέχεται να χάσει η Ελλάδα από την ανακατανομή των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και γενικά των κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης.




Oπως παραδέχτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η νέα ΚΑΠ υπόκειται σε μειώσεις, προκειμένου να «σηκώσει ένα μεγάλο μέρος του φορτίου που προκύπτει από το Brexit και τις νέες προτεραιότητες (Αμυνα, Μεταναστευτικό, φύλαξη συνόρων κ.λπ.) που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Εκτίμησε δε ότι οι μειώσεις των αγροτικών ενισχύσεων για την Ελλάδα δεν θα ξεπεράσουν το 3,9% για τις άμεσες ενισχύσεις των γεωργών και το 5% για την ΚΑΠ.

Σε σχέση με τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, η συρρίκνωση των κονδυλίων εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερη και να φτάσει ακόμη και το 6%, εκτός αν καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών, αυξάνοντας τα όρια της εθνικής συγχρηματοδότησης.



Βέβαια, οι συνολικές απώλειες μπορεί να είναι και μεγαλύτερες, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιέζουν για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις του προϋπολογισμού συνολικά. Γι' αυτό και κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τις συνολικές απώλειες για την Ελλάδα σε πάνω από 1 δισ. ευρώ!

Η αποχώρηση της Βρετανίας, η συνεισφορά της οποίας άθροιζε στον κοινοτικό προϋπολογισμό περί τα 100 δισ. ευρώ, αφήνει μια σημαντική τρύπα στο σύνολο της επταετίας και δημιουργεί τις συνθήκες για σημαντικές περικοπές στον τομέα της αγροτικής πολιτικής και λιγότερο της πολιτικής συνοχής.

Η ΚΑΠ, που είναι η βασική υποψήφια για περικοπή, αποτελεί τον εύκολο στόχο, αφού παραδοσιακά είναι στο επίκεντρο της κριτικής για την αποτελεσματικότητα των πόρων που απορροφά. Ετσι, τα σενάρια και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η μείωση των κονδυλίων που προορίζονται για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που απορροφά περί τα 408 δισ. ευρώ, θα κυμανθεί μεταξύ 60 έως και 120 δισ. ευρώ για το σύνολο της περιόδου, επηρεάζοντας ευθέως χώρες όπως η Ελλάδα, που αντλεί περί τα 25 δισ. ευρώ μέσω της ΚΑΠ.


πηγη: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου