ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ !!! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΩΝ !!!

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ
Καταγγελίες για κακοδιαχείριση στα οικονομικά που οδήγησαν σε έρευνα του εισαγγελέα σε σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και για την Ομοσπονδία (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) για την οποία, μεταξύ άλλων, πόρισμα της ελεγκτικής της επιτροπής διατυπώνει σωρεία παρατυπιών στην αποτύπωση των εσόδων – εξόδων, όπως και ένα χρηματικό ποσό, διόλου ευκαταφρόνητο, «εις χείρας» του γραμματέα οικονομικού και όχι κατατεθημένο στην τράπεζα κατά παράβαση του καταστατικού, αλλά κυρίως κάθε λογικής χρηστής διοίκησης.




Ορκωτός Ελεγκτής

Τον Ιούνιο του 2017 στο συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ καταψηφίστηκε ο οικονομικός απολογισμός από όλες τις παρατάξεις πλην της ΑΚΕ, της παράταξης δηλαδή που ίδρυσε ο Μανώλης Αγγελάκης(αποχωρώντας από τη ΔΑΚΕ) η οποία είναι πλειοψηφία και αποφασίστηκε να μπει στην Ομοσπονδία ορκωτός ελεγκτής για να ελέγξει τα οικονομικά της στοιχεία, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελάκης διατηρεί τη θέση του μέλους Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

Πρόεδρος της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ είναι σήμερα ο Γιώργος Σινιώρης από την ΑΚΕ ο οποίος επί σειρά ετών όπως και ο κ. Αγγελάκης συμμετείχαν από διάφορες θέσεις στην διοίκηση του προαναφερόμενου σωματείου με την ονομασία «Ένωση Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ» το σημερινό προεδρείο του οποίου έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, αφού στην προσπάθειά του να αναλάβει τα οικονομικά βρέθηκε αντιμέτωπο με σωρεία παρατυπιών, καταλήγοντας να κάνει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.


Χαμηλοί τόνοι

Για το όλο θέμα, μέχρι στιγμής, όλες οι παρατάξεις τηρούν χαμηλούς τόνους, κάτι που προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Η λογική που επικρατεί σε ένα μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών και αυτό ανεξάρτητα από παρατάξεις είναι της συγκάλυψης με εξαίρεση ορισμένων που δηλώνουν ότι θα φθάσουν την υπόθεση έως το τέλος, προϊδεάζοντας για ακόμα μια προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Στο 19μελές ανώτατο όργανο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΑΚΕ 6 μέλη, από τη Συμμαχία (διάσπαση της ΠΑΣΚΕ) η οποία συμμαχεί με το ΣΥΡΙΖΑ 4, η ΔΑΚΕ έχει 4 μέλη, το ΣΕΚΕΣ (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, επιρροές από Λαφαζανη, Κωνσταντοπούλου και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 3 η ΕΣΚ η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ 1 και η ΠΑΣΚΕ επίσης 1.

Η Ομοσπονδία κατά πάγια τακτική χρηματοδοτείται από την ΕΥΔΑΠ κάθε χρόνο με ποσό της τάξεως των 80 χιλ. ευρώ, ενώ της αποδίδονται μηνιαίως και οι συνδρομές (αναλογικά με το μισθό) των περίπου 2.470 εργαζομένων.

Τι λέει ο Γιάννης Μπενίσης

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του δήλωσε πως δεν γνωρίζει τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους των ελεγκτικών επιτροπών της ΟΜΕ (δεν είναι άλλωστε δική του δουλειά το τι πράττουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις) ενώ πρόσθεσε πως θα επιδιώξει να ενημερωθεί, στο βαθμό που του επιτρέπεται, ενόψει και της φετινής εκταμίευσης της ετήσιας επιχορήγησης.Γιάννης Μπενίσης. CEO ΕΥΔΑΠ

Ο κ. Σινιώρης με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε θέτοντάς του υπόψη τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας (πορίσματα ελεγκτικής επιτροπής Ομοσπονδίας, μηνυτήρια αναφορά του σωματείου «Ένωση Υπαλλήλων») υπερασπίστηκε τον εαυτό του αποδίδοντας τις καταγγελίες στις «πικρίες» που δημιούργησε η διάσπαση της ΔΑΚΕ.

Στα ερωτήματα μας για πτυχές των υποθέσεων τόσο του σωματείου, όσο και της Ομοσπονδίας, από τις οποίες γίνεται φανερό ότι δεν τηρούνταν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ούτε ως προς την πιο απλή μορφή τους (καταγραφή εσόδων – εξόδων συγκέντρωση παραστατικών) επικαλέστηκε το γεγονός ότι είναι συνδικαλιστής και όχι λογιστής, για να καταλήξει ότι θα κάνει και ο ίδιος μηνύσεις σε όσους τον καταγγέλλουν γιατί «δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του στα οικονομικά».

Για το γεγονός ότι ενώ έχουν παρέλθει 9 μήνες από την καταψήφιση του οικονομικού απολογισμού της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και δεν έχει ανατεθεί σε ορκωτούς ο έλεγχος, μίλησε για αδυναμία της Ομοσπονδίας να πληρώσει την όλη διαδικασία λέγοντας πως έχει απευθυνθεί σε φοροτεχνικό γραφείο.

Τον οικονομικό απολογισμό για το 2016 καταψήφισαν τον περασμένο Ιούνιο όλες οι παρατάξεις εκτός της ΑΚΕ, ενώ έπειτα από δική της πρόταση διορίστηκαν στις θέσεις ευθύνης επί των οικονομικών τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη που είχαν την ευθύνη και για το διάστημα που τα στοιχεία αμφισβητούνται.

Ανάμεσα στα στοιχεία που προκαλούν ερωτηματικά είναι μεταξύ άλλων το πολύ μεγάλο κόστος για την κατασκευή της ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας και για την διενέργεια του συνεδρίου σε ξενοδοχείο η οποία τιμολογήθηκε από τρίτον φορέα και όχι απευθείας από το ίδιο το ξενοδοχείο.

Στο πρακτικό – έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής τον Ιούνιο του 2017 (υπογεγραμμένη από τους Νικόλαο Νανούρη και Νικόλαο Κοντουλάκη) που καταψηφίστηκε αναφέρεται ότι το υπόλοιπο ταμείου της Ομοσπονδίας σε μετρητά ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, το υπόλοιπο καταθέσεων την 31.12.2016 στο βιβλιάριο είναι 88,3 χιλ. ευρώ, αλλά και μεταξύ άλλων τα εξής:

– «Τον μήνα Οκτώβριο 2016 στο βιβλίο εσόδων εξόδων καταχωρήθηκε δαπάνη με απόδειξη είσπραξης της εταιρείας Ηλιάδης Άγγελος (εμπορία προγραμμάτων Η/Υ) ποσού 7.789 ευρώ. Το επίσημο παραστατικό – τιμολόγιο κατά δήλωση του οικονομικού γραμματέα εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2017…»

– «Στον μήνα Δεκέμβριο 2016 καταχωρήθηκε δαπάνη παροχής νομικών υπηρεσιών 5.200 ευρώ και επιδείχθηκε παραστατικό φωτοαντίγραφο τιμολογίου του δικηγόρου Επαμεινώντα Τσάντη (είναι ο επίσημος δικηγόρος της Ομοσπονδίας ο οποίος έχει αναλάβει σημαντικές υποθέσεις της όπως τις οικονομικές διεκδικήσεις εργαζομένων από την ΕΥΔΑΠ). Συστήθηκε η άμεση αντικατάστασή του με το πρωτότυπο τιμολόγιο, κάτι που με βάση το νεότερο πόρισμα ελεγκτικής επιτροπής (αναφορά στο ρεπορτάζ αμέσως μετά) ουδέποτε έγινε με την αιτιολογία της απώλειας.»

– «Στις τελικές παρατηρήσεις τονίστηκε από τους υπογράφοντες προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας και τον οικονομικό γραμματέα η ανάγκη ταύτισης των οικονομικών δεδομένων που απεικονίζονται στο βιβλίο εσόδων – εξόδων του ταμείου σε συνάρτηση με το ύψος των καταθέσεων του βιβλιαρίου, τους τόκους, το χρηματικό ποσό ει χείρας διαθέσιμο καθώς και τις τυχόν απαιτήσεις έναντι τρίτων.»

Στη συνέχεια και ενώ πλέον έχει γίνει ορατή η διάθεση ορισμένων εκ των συνδικαλιστών να «σκαλίσουν» την οικονομική διαχείριση στην Ομοσπονδία συντάσσεται νέο πρακτικό της ελεγκτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας (26 Μαρτίου 2018) με υπογράφοντες αυτή τη φορά τους Φίλιππο Λευκαδίτη, Δημήτριο Καλαρέμα και Δημήτρη Τούντα. Έχει προηγηθεί και η μηνυτήρια αναφορά του σωματείου.

Σε αυτό καταγράφονται επίσης σειρά από παραβάσεις του καταστατικού της ΟΜΕ ως προς την καταγραφή των οικονομικών δεδομένων (λανθασμένες καταγραφές ελλείψεις παραστατικών κ.λ.π.) ενώ καταλήγει ότι το ταμείο της Ομοσπονδίας έχει υπόλοιπο 100,7 χιλ. ευρώ, εκ του οποίου ποσό ύψους 29,8 χιλ. ευρώ είναι κατατεθειμένο στο λογαριασμό και το υπόλοιπο 70,8 χιλ. «εις χείρας» του γραμματέα οικονομικού της ΟΜΕ Άγγελου Παλάτσιου, σύμφωνα με δήλωσή του και κατά παράβαση του καταστατικού, όπως επίσης σημειώνεται.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πρώτα από όλα πως εν μέσω capital controlη Ομοσπονδία βρέθηκε με τόσα μετρητά εκτός τραπέζης (τα οποία σύμφωνα με τον προηγούμενο έλεγχο ήταν μόλις 3.000 ευρώ) θεωρώντας δεδομένο ότι η βασική πηγή χρηματοδότησή της (εισφορές εργαζομένων και επιδότηση από την ΕΥΔΑΠ) δεν μπορεί παρά να κατατίθεται στο λογαριασμό και όχι να δίδεται με μετρητά.

Η μηνυτήρια αναφορά της Ένωσης Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ

Η καταγγελία – μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πρωτοδικών μελών του προεδρείου της Ένωσης Υπαλλήλων ΕΥΔΑΠ με την οποία ζητείται να κινηθεί ποινική δίωξη κατατέθηκε στις 12.2.18. Είναι κατά παντός υπευθύνου και τα πιθανά αδικήματα που εξετάζονται είναι απάτη, απιστία και υπεξαίρεση. Πιθανότατα να προκύψει και απάτη κατά του δημοσίου για μη απόδοση φόρων, μη κατάθεση φορολογικών δηλώσεων και μη έκδοση θεωρημένων παραστατικών (παραβάσεις φορολογικού κώδικα).

Η εισαγγελέας αφού εξέτασε τη μηνυτήρια αναφορά και τα σχετικά στοιχεία που της κατατέθηκαν σε χρόνο ρεκόρ για τα δικαστικά δεδομένα ανέθεσε ήδη στην 4ηπταισματοδίκη την υπόθεση η οποία ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Με βάση την μηνυτήρια αναφορά (την οποία έχουμε στη διάθεσή μας) το νέο προεδρείο που ανέλαβε στις 11.10.2017 με επικεφαλής την Όλγα Τσιμιδάκη ως πρόεδρο, δεν έγινε δυνατόν να παραλάβει τα οικονομικά του σωματείου, αντιθέτως μεταξύ άλλων διαπίστωσε και κατήγγειλε φορολογικές παραβάσεις από το 2000 καθώς δεν είχε εκδοθεί ΑΦΜ στο όνομα του σωματείου όπως προβλέπει ο νόμος περί λειτουργίας των πρωτοβάθμιων σωματείων και επίσης μη τήρηση των προβλεπόμενων από το νόμο βιβλίων εσόδων εξόδων.

Επί σειρά ετών δεν υπήρχε τραπεζικός λογαριασμός με αποτέλεσμα όλες οι συναλλαγές να γίνονται μετρητής και κατά συνέπεια με αδιαφάνεια χωρίς να γνωρίζει κανείς που κατέληγαν οι εισφορές των μελών τις οποίες εισέπραττε το σωματείο με επιταγή από την ΕΥΔΑΠ. Τραπεζικός λογαριασμός ανοίχθηκε το 2016 άγνωστο με ποια διαδικασία καθώς απουσιάζει η απαραίτητη, βάσει του καταστατικού, υπογραφή του γενικού γραμματέως. Μάλιστα για το λόγο αυτόν ελέγχεται και η τράπεζα στην οποία ανοίχθηκε ο λογαριασμός.

Δείγμα του πως λειτουργεί το συνδικαλιστικό κατεστημένο σε βάρος τελικά των εργαζομένων είναι και το περιστατικό που καταγγέλλεται για την εκδήλωση (χορός σε νυχτερινό κέντρο στις 27.1.2017) που τυπικά διοργάνωσε το σωματείο, αλλά ουσιαστικά επρόκειτο για εκδήλωση της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ. Η εκδήλωση έγινε με εμφάνιση του ΑΦΜ του σωματείου, χωρίς όπως καταγγέλλεται, να έχουν γνώση τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκτός από ένα μέλος που παράλληλα κατείχε τη θέση του ταμία της ΔΑΚΕ.

Ένα από τα περίεργα είναι ότι τα όποια χρήματα συγκεντρώθηκαν με σκοπό υποτίθεται την ενίσχυση της παράταξης δεν παραδόθηκαν ποτέ στην παράταξη, όπως προκύπτει από εξώδικο που υπογράφει το τότε προεδρείο της ΔΑΚΕ (στο οποίο συμμετείχαν ο νυν εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης κ. Αγγελάκης ως πρόεδρος τότε της ΔΑΚΕ (είχε διατελέσει και πρόεδρος του εν λόγω σωματείου έως το 2009) ο κ. Σινιώρης, τότε ταμίας της ΔΑΚΕ ΕΥΔΑΠ και ο Χρήστος Κιόσης μέλος του δ.σ. της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ ως γενικός γραμματέας της παράταξης). Με το εξώδικο αυτό δηλώνουν ότι δεν είχαν υποχρέωση και ούτε τηρούσαν ταμείο για την παράταξη!

Το συμφωνητικό που υπογράφεται μεταξύ του σωματείου και του κέντρου διασκέδασης που έγινε ο χορός δεν υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο του σωματείου ο οποίος ισχυρίζεται ότι δεν είχε γνώση, αλλά από συνδικαλιστή που δεν είναι καν μέλος του συγκεκριμένου σωματείου.

Η κατάσταση μεταξύ ορισμένων συνδικαλιστών στην ΕΥΔΑΠ είναι έκρυθμη. Χαρακτηριστικό είναι ότι με πρώτους υπογράφοντες άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση στις 26.3.2018 και ενώ η πταισματοδίκης είχε αρχίσει να καλεί κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου του σωματείου που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τα όσα παράτυπα βρήκε.

Με άλλα λόγια ορισμένοι οι οποίοι ήταν στο προεδρείο του σωματείου τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία λειτουργούσε παράτυπα, προσπαθούν τώρα να επιρρίψουν τις ευθύνες στο σημερινό προεδρείο που τόλμησε να προβεί στην καταγγελία των όσων ανακάλυψε…



ΠΗΓΗ: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου