ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΣΕ ΑΑΔΕ: ΚΟΨΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ
Επίθεση στα ακίνητα των οφειλετών διατάσσουν οι δανειστές !!!




«Κόψτε τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εστιάστε στα ακίνητα των οφειλετών» είναι το μήνυμα ή μάλλον η εντολή, που σύμφωνα με πληροφορίες, πήραν τα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης κατά τις επαφές που είχαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στα «Π», οι ξένοι τεχνοκράτες κατέστησαν σαφές στην ελληνική πλευρά- με επιτακτικό τρόπο σημειώνουν οι ίδιες πηγές- ότι πρέπει να είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας, η αλλαγή του τρόπου δράσης των εισπρακτικών υπηρεσιών, εκτιμώντας ότι η στόχευση στα ακίνητα όσων χρωστάνε στο Δημόσιο, μπορεί να αποφέρει περισσότερα έσοδα.

Μόνο πέρσι οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε κάτι παραπάνω από 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ συνολικά στην τριετία 2015- 2017 οι κατασχέσεις τέτοιου τύπου έφτασαν στα 4 εκατομμύρια! Το εισπρακτικό αποτέλεσμα αναμφίβολα δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, αφού μόνο στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τα κρατικά έσοδα ενισχύθηκαν με περίπου 5 εκατ. Ευρώ από κατασχέσεις και ρυθμίσεις, ενώ και τον Ιανουάριο σχεδόν το 70% της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων αποδίδεται στις εισπράξεις από φόρους παρελθόντων ετών, δηλαδή από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών. Παρά ταύτα, οι ξένοι τεχνοκράτες περνώντας από κόσκινο όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρακτική έχει πιάσει ταβάνι, κοινώς έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν έχουν διαφύγει της προσοχής τους φαινόμενα «τυφλών» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και για μικρές οφειλές, δημιουργώντας έτσι πολλαπλά προβλήματα.


Ο αντίλογος από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ότι έως τώρα όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ήταν επί της ουσίας αδρανοποιημένα και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι λίγοι πλειστηριασμοί ακινήτων μεγαλοοφειλετών δεν απέδιδαν καρπούς, όντας άγονοι, αφού οι τιμές εκκίνησης ήταν πλασματικές και διόλου ελκυστικές. Ωστόσο, πλέον, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αφού με υπουργικές αποφάσεις έχει οριστεί αφενός ότι οι πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο γίνονται με σημείο εκκίνησης τις εμπορικές τιμές αφετέρου προσδιορίστηκε και η διαδικασία υπολογισμού αυτών των τιμών. Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά», που δημιουργεί πρόβλημα και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει τριβές και εντός της Φορολογικής Διοίκησης.

ΣΤΟ «ΚΕΝΟ»

Αν και υπήρξαν σαφείς οδηγίες πριν από μερικούς μήνες προς τους προϊσταμένους των Δ.Ο.Υ. και των υπολοίπων εισπρακτικών υπηρεσιών, να μην προχωράνε απλώς σε κατασχέσεις ακινήτων αλλά και να εγγράφουν υποθήκες σε αυτά, οι οδηγίες αυτές έπεσαν εν πολλοίς στο «κενό», καθώς ελάχιστοι συμμορφώθηκαν. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του 2017, εγγράφηκαν μόλις 4.103 υποθήκες, δηλαδή λιγότερες κι από το 2016 κι από το 2015, παρά το ότι τα χρέη στις εφορίες ξεπέρασαν τα 100 δις ευρώ. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Για όσα τέτοια ακίνητα βγαίνουν στο «σφυρί», το Δημόσιο αν δεν έχει εγγράψει υποθήκες μπαίνει σχεδόν τελευταίο στην κατάταξη κι έτσι δεν παίρνει φράγκο.
Αυτό που πρόκειται να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εν όψει της αποκλειστικής διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την Πρωτομαγιά και για χρέη προς το Δημόσιο, είναι ένα τρελό πρεσάρισμα στα δικαστικά τμήματα των εφοριών, προκειμένου να «ξεκολλήσουν» από την τακτική των «εύκολων» κατασχέσεων εις χείρας τρίτων και να στοχεύσουν στα ακίνητα των οφειλετών. Το μεγάλο βάρος θα πέσει στις «πλούσιες» Δ.Ο.Υ., δηλαδή στις εφορίες που καλύπτουν τα Βόρεια Προάστια (Κηφισιά, Εκάλη κ.λ.π.), καθώς και στις εφορίες της παραλιακής ζώνης, όπου την τιμητική της θα έχει η Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας. Η εκτίμηση είναι ότι πολλά ακίνητα οφειλετών παραμένουν «ελεύθερα» ήτοι δεν έχουν κινηθεί τράπεζες και ιδιώτες εναντίον τους, άρα το όφελος για το Δημόσιο θα είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση το στοίχημα δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολο, ειδικά από τη στιγμή που ο εισπρακτικός στόχος από ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει τεθεί για φέτος στα περίπου 6 δις ευρώ. Ωστόσο, νέα ηλεκτρονικά εργαλεία, όπως η διασύνδεση του Taxis με το Κτηματολόγιο, εκτιμάται ότι θα συνδράμει όχι μόνο στον εντοπισμό των ακινήτων των οφειλετών, αλλά και στην ταχύτερη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, με απευθείας εγγραφή βαρών στα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία.

ΑΡΙΘΜΟΙ

4 χιλιάδες 103 υποθήκες μόλις εγγράφηκαν το 2017, δηλαδή λιγότερες κι από το 2016 κι από το 2015



πηγη: iliaweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου