ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ !!!

ΔΕΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ
«Μπλόκο» στη συμφωνία πώλησης της Banca Romaneasca, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Ρουμανία, στην OTP Bank Romania καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας δεν ενέκρινε την ολοκλήρωση της συναλλαγής.




Οι αιτίες για την απόρριψη της συναλλαγής αφορούν τον αγοραστή και όχι την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, πρόκειται για προβληματική εξέλιξη για την Εθνική Τράπεζα, ανατρέποντας την πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, η οποία μάλιστα έρχεται ως συνέχεια του διαφαινόμενου ναυαγίου της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN.

Σημειώνεται ότι η πώληση της Banca Romaneasca στην OTP Bank Romania είχε ανακοινωθεί την άνοιξη του 2017 ενώ στις 27 Ιουλίου 2017 υπογράφηκε η σύμβαση πώλησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει ότι υπεγράφη σύμβαση με την OTP Bank Romania για την πώληση του 99,28% της θυγατρικής της τράπεζας στη Ρουμανία, Banca Romaneasca, και ενός χαρτοφυλακίου δανείων εταιρικών πελατών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. H συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 5 μονάδες βάσης (1) και να ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ, αφού ληφθεί υπόψη και η αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού».


Πιο σημαντική από πλευράς μεγέθους και επίδρασης στον ισολογισμό της Εθνικής είναι η περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς μετά τη δικαστική αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV, που κατέθεσε η οικογένεια Κάλαμος, είναι απίθανο να υπάρξει θετική έκβαση στην εξαγορά. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2017 «το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ ενέκρινε την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς και τη σύναψη συμφωνίας αποκλειστικής συνεργασίας για την πώληση των ασφαλιστικών προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 718,3 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο της τάξεως των περίπου 110 μονάδων βάσης στον pro forma δείκτη CET1 της ΕΤΕ».

Από την πλευρά της Εθνικής δεν έγινε κάποιο σχόλιο, ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στα μεγέθη ή στο υπό εξέλιξη stress test. Σημειώνεται ότι το stress test της ΕΚΤ πραγματοποιείται με βάση τον ισολογισμό 31.12.2017 και τα οικονομικά στοιχεία έχουν αποσταλεί στις εποπτικές αρχές εδώ και λίγες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική γνωστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ότι η επίπτωση από την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 θα ανέλθει στο 1,45 δισ. ευρώ. Οι πρόσθετες προβλέψεις οδηγούν στην αύξηση των συσσωρευμένων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων του ομίλου κατά περίπου 10,7%. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η αρχική εφαρμογή του IFRS 9 εκτιμάται ότι θα μειώσει τον Δείκτη Κοινών Μετοχών (CET1) του ομίλου κατά περίπου 50 μ.β. ενώ χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι μεταβατικές διατάξεις, οι εκτιμώμενες αρνητικές επιπτώσεις στον CET1 ανέρχονται σε 350 μ.β.



ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου