ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

ΕΚΤ : 3-7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!



Περιθώριο προσαρμογής τριών ετών δίνει στις τράπεζες η ΕΚΤ, προκειμένου υιοθετήσουν το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανακοίνωσε το 2017.

Με τη συμπληρωματική οδηγία που εξέδωσε σήμερα, η κεντρική τράπεζα έθεσε το πλαίσιο των προσδοκιών της σχετικά με το πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι τράπεζες ώστε να το 2021 να έχουν καταστρώσει ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης των νέων NPLs, όσα δηλαδή δάνεια «κοκκινίσουν» από την 1η Απριλίου 2018.

Όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, το νέο πλαίσιο δεν είναι δεσμευτικό για τις τράπεζες και θα ενσωματωθεί στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) από το 2021.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το περιθώριο για να προετοιμαστούν και να επανεξετάσουν τις πολιτικές προβλέψεων που εφαρμόζουν, καθώς και τα κριτήρια των χορηγήσεών τους, σύμφωνα με τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες», σημειώνει η ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες μέσα σε δύο έτη να καλύψουν με προβλέψεις 100% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφάλιση και τα NPLs με εξασφάλιση εντός επτά ετών. Το δεύτερο ισχύει και για το τμήμα του δανείου που εξασφαλίζεται. Μέσα στην πρώτη τριετία, η ΕΚΤ προσδοκά να καλυφθεί με προβλέψεις το 40% του εξασφαλιζόμενου μέρους.

Η προηγούμενη προσθήκη στο πλαίσιο της ΕΚΤ για τα νέα NPLs ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο με σκοπό να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2018, ωστόσο, αποφασίστηκε να δοθεί μια παράταση στη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή στα νέα δεδομένα τόσο των τραπεζών, όσο και των αγορών.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει την εμπειρία της κρίσης, ιδίως όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια που αποτελούν την υπ’ ένα πρόκληση του τραπεζικού τομέα, προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία νέου υψηλού αποθέματος NPLs.

Για το λόγο αυτό, ζητά αυξημένες προβλέψεις από τις τράπεζες, προκαλώντας όμως έντονο προβληματισμό που θα έχει στον τραπεζικό κλάδο η δέσμευση της ρευστότητας αυτής. Ιδίως στην Ιταλία έχουν διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες έντονες ανησυχίες ότι οι αυστηρές γραμμές που «τραβά» η ΕΚΤ «δένουν τα χέρια» των τραπεζών που πασχίζουν να επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους καθήκοντα –δηλαδή στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να διασκεδάσει τις ανησυχίες τόσο των τραπεζών όσο και των αγορών, η ΕΚΤ τόνισε σήμερα ότι η νέα προσθήκη δεν είναι δεσμευτική και θα αποτελέσει τη βάση για διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, δηλαδή της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση «κακής τράπεζας» (bad bank) σε εθνικό επίπεδο. «Όλες αυτές οι προτάσεις για έγκαιρη και ταχεία αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα συζητηθούν διεξοδικά μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων το επόμενο διάστημα» διευκρινίζει η κεντρική τράπεζα.

ΠΗΓΗ
http://www.insider.gr/epiheiriseis/trapezes/78629/dinei-anasa-eos-2021-gia-ta-nea-kokkina-daneia-i-ekt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου