ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:
https://www.kinima-ypervasi.gr/2016/11/40000000_10.html
Φαρμακόγλωσσοι θα τα λένε…
…και όμως οι έλεγχοι απέδειξαν ότι γίνονται…
Απλά τα πιστοποιητικά φύλαξης της θυγατρικής της ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε.) που χρησιμοποιούνταν ως αποθετήρια/αξιόγραφα έναντι δανεισμού της τράπεζας ήταν ΦΟΥΜΑΡΑ…
Οι ποσότητες των φυλασσόμενων ήταν διαφορετικές και πολύ μικρότερες από εκείνες για τις οποίες είχαν παρθεί τα δάνεια της Τράπεζας… και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απάτη φτάνει και τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, η ζημία από αυτή την υπόθεση απάτης μπορεί να ακουμπά και το Ελληνικό Δημόσιο, αν προκύψουν θέματα σχετικά με απλήρωτους φόρους και δασμούς.
Μήνυμα αναγνώστη
Δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ
Το «παιχνίδι ισχύος» ανάμεσα στους θεσμικούς πυλώνες του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη περιγράψαμε, αποτελεί τη μία σημαντική πτυχή της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την επιλογή για την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για μια αντιπαράθεση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι «παίκτες» είναι συγκεκριμένοι και η προέλευσή τους επίσης γνωστή.
Πληροφορίες που φτάνουν όμως στην «Εφ.Συν.» εμφανίζουν ακόμα έναν πρόσθετο λόγο για τον οποίο παρατηρείται «σθεναρή αντίσταση» από τους σημερινούς διοικούντες την Εθνική Τράπεζα: πρόκειται για μια υπόθεση απάτης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε εσχάτως στο εσωτερικό της Εθνικής Τράπεζας.
Μια υπόθεση που -σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα περί «ηρωισμού» των διοικούντων- δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Γεγονός περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για μια σημαντική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, γιατί όχι και της ίδιας της τράπεζας.
Ας εξετάσουμε τα δεδομένα από την αρχή.
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει μια θυγατρική εταιρεία (κατέχει ποσοστό 100%) με το όνομα «Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε.»(ΠΑΕΓΑΕ).
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων για τρίτους (third party logistics), κατέχοντας μάλιστα τεράστιες εγκαταστάσεις που την καθιστούν μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον χώρο.
Μεταξύ των εργασιών της περιλαμβάνονται η έκδοση τίτλων για τα εμπορεύματα που αποθηκεύονται στον χώρο της και η αποθήκευση εμπορευμάτων υπό καθεστώς ελευθέρας ζώνης και ελεύθερες αποθηκεύσεις γενικά, καθώς και υπό οποιοδήποτε τελωνειακό ή φορολογικό καθεστώς.
Οι εταιρείες-πελάτες της ΠΑΕΓΑΕ (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς κ.ά.) αποθηκεύουν τα εμπορεύματα ή τα προϊόντα τους στις αποθήκες της και λαμβάνουν έναν τίτλο (αποθετήριο/αξιόγραφο) στον οποίο περιγράφονται τα πλήρη χαρακτηριστικά τους.
Η κάθε εταιρεία μπορεί να πάρει αυτόν τον τίτλο και να απευθυνθεί σε μια τράπεζα, να ενεχυριάσει τον τίτλο (δηλαδή τα εμπορεύματα) και να λάβει δάνειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θεωρούν αυτούς τους τίτλους ως εξαιρετικά στοιχεία εξασφάλισης, λόγω της αξιοπιστίας της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της άριστης κατάστασης των συγκεκριμένων αποθηκών.
Η ΠΑΕΓΑΕ, όμως, μπορεί να λειτουργεί -παράλληλα με τις δικές της αποθήκες- και τα λεγόμενα «ιδιωτικά παραρτήματα».
Εάν, δηλαδή, για διάφορους λόγους η ΠΑΕΓΑΕ κρίνει ότι τα προς αποθήκευση προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν στις δικές της εγκαταστάσεις, τότε υπάρχει η δυνατότητα η εκάστοτε εταιρεία-πελάτης να παραχωρήσει δικές της αποθήκες στην ΠΑΕΓΑΕ.
Η διαδικασία όσον αφορά την τιτλοποίηση και τον δανεισμό είναι παρόμοια, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι αποθηκευτικοί χώροι σφραγίζονται και η διακίνηση των εμπορευμάτων ελέγχεται πλέον από την ΠΑΕΓΑΕ.
Μεγάλη εταιρεία εμπορίας καπνού με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») διατηρούσε στις αποθήκες της καπνό που είχε αγοράσει από παραγωγούς ή την ελεύθερη αγορά.
Η εταιρεία έλαβε τίτλους από την ΠΑΕΓΑΕ, με την οποία συνεργάζεται επί χρόνια, και απευθύνθηκε σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού (ανάμεσά τους η Deutsche Bank) ζητώντας δάνεια. Τα οποία και έλαβε.
Τα συνολικά ποσά που άντλησε φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 300 εκατ. ευρώ.
Ανώνυμη καταγγελία
Υπήρξε όμως ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, «οι ποσότητες καπνού που είναι αποθηκευμένες στα ιδιωτικά παραρτήματα της ΠΑΕΓΑΕ είναι πολύ μικρότερες από αυτές που περιγράφονται στους τίτλους που έχουν εκδοθεί» και που έχουν -προφανώς- χρησιμοποιηθεί για την άντληση χρηματοδότησης από την εν λόγω μεγάλη εταιρεία εμπορίας καπνού.
Η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας εξέτασε την καταγγελία και διαπίστωσε την ορθότητά της, γεγονός που γνωστοποίησε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η δε διοίκηση της Εθνικής προσπάθησε να μην πέσουν άπλετα τα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεση αυτή.
Πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να βαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, εξ ου και έχει μείνει μακριά από τις σελίδες των εφημερίδων.
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες -ίσως και τη μεγαλύτερη- υποθέσεις απάτης που έχουν σημειωθεί στον χώρο των τραπεζών στην Ελλάδα.
Η μοναδική αναφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο euro2day.gr, με τον συντάκτη να κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου 40 εκατ. ευρώ».
Ωστόσο θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απάτη να φτάνει και τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, η ζημία από αυτή την υπόθεση απάτης μπορεί να ακουμπά και το ελληνικό Δημόσιο, αν προκύψουν θέματα σχετικά με απλήρωτους φόρους και δασμούς.
Το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν να έκαναν «φτερά» οι εν λόγω ποσότητες καπνού, ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να μεταφερθεί καπνός αξίας 40 εκατ. ευρώ, χρειάζονται μερικές εκατοντάδες φορτηγά.
Δεν τα είδε κανείς;
Υπάρχουν, λοιπόν, τρία ενδεχόμενα: είτε εξαρχής να αποθηκεύονταν ποσότητες μικρότερες από αυτές που δηλώνονταν, χωρίς η ΠΑΕΓΑΕ να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, είτε η εταιρεία καπνικών να παραβίαζε τις αποθήκες (ιδιωτικά παραρτήματα) είτε να γίνονταν και τα δύο παραπάνω.
Υπό κανονικές συνθήκες, εάν ένας πελάτης θέλει να αποδεσμεύσει ποσότητα του εμπορεύματός του, τότε δίνει το ανάλογο ποσό στην τράπεζα από την οποία έχει λάβει δάνειο, εκείνη μεταβιβάζει το αίτημα στην ΠΑΕΓΑΕ με αναλυτικά στοιχεία και έπειτα αποδεσμεύεται το εμπόρευμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Deutsche Bank επιχειρεί να ενημερωθεί για το ύψος του ελλείμματος που παρατηρήθηκε, επιφυλασσόμενη να ασκήσει κάθε δικαίωμα κατά της ΠΑΕΓΑΕ.
Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες που δάνεισαν την εταιρεία καπνικών, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι δάνεια περίπου 20 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει κάθε λόγο να κρατήσει στα «σκοτεινά» την υπόθεση, καθώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την αξιοπιστία της τράπεζας και της ΠΑΕΓΑΕ, αλλά και των διοικητικών στελεχών τους.
Το ποσό είναι υπέρογκο, αποκαλύπτονται πολλές αδυναμίες στον έλεγχο και την εποπτεία της θυγατρικής της Εθνικής, ενδέχεται να αναλάβουν δράση οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά και να ενημερωθεί ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM).
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η θητεία του προέδρου της ΠΑΕΓΑΕ, που παράλληλα ήταν γενικός διευθυντής στην Εθνική, ανανεώθηκε με εισήγηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, παρά την αντίθεση του εκπροσώπου του Δημοσίου και της Λούκας Κατσέλη.
Οσμή... λαθρεμπορίου καπνού σε θυγατρική της Εθνικής
Τον περασμένο Νοέμβριο η «Εφ.Συν.» ανέδειξε την υπόθεση της εταιρείας Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε. (ΠΑΕΓΑΕ), που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων για τρίτους (third party logistics).
Σύμφωνα με τα όσα γράψαμε τότε, η ΠΑΕΓΑΕ, 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών αναφορικά με τη διαχείριση που επιφύλαξε σε μια από τις εταιρείες-κολοσσούς καπνικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Νέα στοιχεία, όμως, των οποίων έλαβε γνώση η «Εφ.Συν.», δείχνουν ότι η υπόθεση έχει ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις, αφήνοντας έντονη την οσμή ενός μεγάλου σκανδάλου λαθρεμπορίου καπνικών.
Το ιστορικό
Μια και το πεδίο της λειτουργίας των αποθηκών είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αξίζει να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά σημεία, όπως τα αναφέραμε στις 14 Νοεμβρίου 2016: «Οι εταιρείες-πελάτες της ΠΑΕΓΑΕ (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς κ.ά.) αποθηκεύουν τα εμπορεύματα ή τα προϊόντα τους στις αποθήκες της και λαμβάνουν έναν τίτλο (αποθετήριο/αξιόγραφο) στον οποίο περιγράφονται τα πλήρη χαρακτηριστικά τους.
» Η κάθε εταιρεία μπορεί να πάρει αυτόν τον τίτλο και να απευθυνθεί σε μια τράπεζα, να ενεχυριάσει τον τίτλο (δηλαδή τα εμπορεύματα) και να λάβει δάνειο. Η ΠΑΕΓΑΕ, όμως, μπορεί να λειτουργεί -παράλληλα με τις δικές της αποθήκες- και τα λεγόμενα "ιδιωτικά παραρτήματα".
»Εάν, δηλαδή, για διάφορους λόγους η ΠΑΕΓΑΕ κρίνει ότι τα προς αποθήκευση προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν στις δικές της εγκαταστάσεις, τότε υπάρχει η δυνατότητα η εκάστοτε εταιρεία-πελάτης να παραχωρήσει δικές της αποθήκες στην ΠΑΕΓΑΕ. Η διαδικασία όσον αφορά την τιτλοποίηση και τον δανεισμό είναι παρόμοια, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι αποθηκευτικοί χώροι σφραγίζονται και η διακίνηση των εμπορευμάτων ελέγχεται πλέον από την ΠΑΕΓΑΕ».
Καπνική εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια τις αποθήκες της στην ΠΑΕΓΑΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, οι ποσότητες καπνού που ήταν αποθηκευμένες στα συγκεκριμένα ιδιωτικά παραρτήματα ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που περιγράφονται στους τίτλους που έχουν εκδοθεί.
»Το αποτέλεσμα είναι η καπνική εταιρεία να έχει αντλήσει δάνεια από τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, τα οποία όμως έχουν αναντίστοιχες ή ανύπαρκτες εγγυήσεις. Η υπόθεση διερευνήθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας και διαπιστώθηκε η ορθότητά της. Η «Εφ.Συν.» είδε τα εν λόγω πορίσματα των τακτικών και καθολικών ελέγχων και είναι σε θέση να μεταφέρει μερικές πολύ σημαντικές λεπτομέρειες.
Ο ρόλος της ΠΑΕΓΑΕ
Η ΠΑΕΓΑΕ από ιδρύσεώς της θεωρείται μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο του «third party logistics». Η πορεία της βέβαια μέσα στα χρόνια γνώρισε διάφορες διακυμάνσεις. Κομβικό σημείο για την πορεία της θεωρείται ο Ιανουάριος του 2012, όταν υπό τη νέα διοίκησή της η ΠΑΕΓΑΕ ξεκίνησε να «αδυνατίζει» σε δραστηριότητες, με τα διοικητικά της στελέχη, όμως, να απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.
Μέσα από έναν συνδυασμό ενεργειών, που σχετίζονταν και με κεντρικές επιλογές της Εθνικής Τράπεζας, η ΠΑΕΓΑΕ στις αρχές του 2014 με διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλαο Χαιρέτα έκανε τη «μεγάλη στροφή»: η ΠΑΕΓΑΕ επικεντρώθηκε στην ανάληψη έργων που είχαν να κάνουν κυρίως με «εξωτερικά παραρτήματα».
Ελήφθη δε μια «περίεργη» απόφαση: οι τίτλοι που εκδίδονταν από την ΠΑΕΓΑΕ θα υπογράφονταν πλέον από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής του γραφείου στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε διευθυντικό στέλεχος, ονόματι Ν.Θ., που θεωρούνταν για τους γνωρίζοντες έμπιστος συνεργάτης του Νικόλαου Χαιρέτα.
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα πορίσματα των εσωτερικών ελέγχων της Εθνικής Τράπεζας ουσιαστικά δείχνουν ως «απαρχή» της υπόθεσης με τα καπνικά προϊόντα την ίδια εποχή. Γιατί όμως μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση και να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των καταγγελιών δεν υπήρξε καμία σχετική κινητοποίηση από τη διοίκηση της ΠΑΕΓΑΕ;
Γνωρίζοντες τα εσωτερικά της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι διόλου τυχαίο είναι το ότι το 2015, επιθεωρητής των ενεργειών, των τίτλων και των βεβαιώσεων που εξέδιδε η ΠΑΕΓΑΕ για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα ορίστηκε ο ίδιος ο Ν.Θ. Με απλά λόγια, ο ελεγχόμενος ήταν την ίδια ώρα και ελεγκτής.
Η καπνική εταιρεία
Τελικά η όλη υπόθεση με τα ανύπαρκτα καπνικά προϊόντα φαίνεται να υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» η υπόθεση αφορά εγγυήσεις δανείων 80 εκατ. ευρώ, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν 15.000 τόνοι καπνού. Οσοι γνωρίζουν την αγορά μιλούν για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της συγκεκριμένης αγοράς».
Οπως είπαμε παραπάνω, εντός της ΠΑΕΓΑΕ φαίνεται να είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες, ώστε αντικειμενικά να είναι αδύνατον να διενεργηθούν σοβαροί εσωτερικοί έλεγχοι. Οσο όμως προχωρά κανείς στην ανάγνωση των πληροφοριών που υπάρχουν στα πορίσματα, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ότι η ΠΑΕΓΑΕ εξέδιδε τίτλους για τον καπνικό κολοσσό, οι οποίοι ήταν πλαστοί. Φαίνεται μάλιστα η καπνική εταιρεία εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας αξιόπιστος έλεγχος από την ΠΑΕΓΑΕ, η οποία παραβίαζε έτσι το σχετικό Ν.Δ. 3077/54.
Πληροφορίες αναφέρουν επιπρόσθετα ότι ο καπνικός κολοσσός, με δραστηριότητες στα Βαλκάνια, είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το εργοστάσιο κατεργασίας καπνικών ώστε να βάζει και να βγάζει από τις αποθήκες του (που θα έπρεπε να επιβλέπονται από την ΠΑΕΓΑΕ) μεγάλες ποσότητες προϊόντων.
Η ροή αυτή φέρεται να είχε μάλιστα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί πως οποτεδήποτε προκύψει εσωτερικός έλεγχος θα υπάρχει η δυνατότητα για αναπλήρωση των αποθεμάτων. Χαρακτηριστικό είναι γι' αυτό το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2016 προσελήφθη εξωτερική εταιρεία για να διενεργήσει τέτοιους ελέγχους. Η εξωτερική εταιρεία έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα απαραίτητα αποθέματα υπήρχαν στη θέση τους.
Ωστόσο οι καταγγελίες έγιναν κατόπιν ακόμη πιο συγκεκριμένες και επιτακτικές με αποτέλεσμα να ασκηθεί πίεση για νέους εσωτερικούς ελέγχους το φθινόπωρο του 2016. Ο έλεγχος αυτός έφτασε στο συμπέρασμα, όπως αναφέρουν τα σχετικά πορίσματα, ότι υπάρχουν «ακάλυπτοι τίτλοι».
Με απλά λόγια, η ΠΑΕΓΑΕ είχε εκδώσει τίτλους που δεν ανταποκρίνονταν σε υπάρχοντα εμπορεύματα. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρήθηκαν μάλιστα και οι καταθέσεις του εκπροσώπου του καπνικού κολοσσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη φορά που εκλήθη, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι ο κολοσσός απέσπασε ο ίδιος τα εμπορεύματα από τις αποθήκες του. Τη δεύτερη φορά που εκλήθη, όμως, κατέθεσε ότι οι ιθύνοντες της ΠΑΕΓΑΕ τού πρότειναν να προχωρήσει στην εκδοχή της πρώτης κατάθεσής του.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας λίγες ώρες μετά το αρχικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητά του και να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Οι δικαστικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και κομβική πρέπει να θεωρείται η εξέταση των πορισμάτων των εσωτερικών ελέγχων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς από τις πρακτικές που καταγράφονται υπάρχουν ενδείξεις, λένε οι γνωρίζοντες, για λαθρεμπόριο καπνικών.
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής: κάθε καπνική εταιρεία, όπως ο εν λόγω κολοσσός, προκειμένου να αγοράζει και να εισάγει στις εγκαταστάσεις του ποσότητες καπνικών, πρέπει να προμηθεύεται σχετικά έγγραφα και άδειες από τον «Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων» (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Είναι εξόχως αμφίβολο εάν τέτοια έγγραφα υπήρχαν σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ ορισμένοι αφήνουν υπόνοιες ότι αυτές οι άδειες ήταν πλαστές. Εάν όλα αυτά ευσταθούν, τότε τα εμπορεύματα και τα προϊόντα έμπαιναν και έβγαιναν από τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και τις αποθήκες της καπνικής εταιρείας χωρίς κανέναν έλεγχο για την προέλευση ή τον προορισμό τους.
Με απλά λόγια, ο κολοσσός φέρεται να διακινούσε τεράστιες ποσότητες προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πράττει. Με αυτή τη μέθοδο, όπως είναι προφανές, δεν πληρώνονταν δασμοί, ούτε πραγματοποιούνταν οι απαραίτητοι υπηρεσιακοί έλεγχοι. Το πεδίο για λαθρεμπόριο ήταν κατά τα φαινόμενα απολύτως ελεύθερο.
Οι τραπεζικές «ουρές» της υπόθεσης
Η μεγάλη εταιρεία καπνικών έλαβε, όπως αναφέραμε παραπάνω, δάνεια 80 εκατ. ευρώ με (ουσιαστικά ανύπαρκτες) εγγυήσεις. Τα δάνεια 40 εκατ. ευρώ τα έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Deutsche Bank και το υπόλοιπο ποσό από τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Είναι προφανές ότι εάν αποδειχτεί δικαστικά η ευστάθεια όλων αυτών των καταγγελιών, το πλήγμα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι καίριο.
Ενδέχεται, όμως, να υπάρχουν ευθύνες και στα κορυφαία κλιμάκια της Εθνικής Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά, δηλαδή στους τομείς της επίβλεψης των θυγατρικών της ΠΑΕΓΑΕ, αλλά και όσοι διορίστηκαν από τους ίδιους, όχι μόνο αποτελούσαν επιλογές της διοίκησης Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, αλλά αρκετοί εξ αυτών παραμένουν στη θέση τους στην ΠΑΕΓΑΕ.
Ο,τι και να γίνει, πάντως, το βέβαιο είναι ότι ένα «μαγαζί γωνία», όπως χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες, έχει υποτιμηθεί σε βαθμό που καιροφυλακτούν ξένες ανταγωνίστριες εταιρείες, ώστε να καταλάβουν εκείνες την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.
https://www.kinima-ypervasi.gr/2016/11/40000000_10.html
Η απάτη, της απάτης, ω απάτη…
Σωπάτε καλέ… γίνονται τέτοια πράγματα στην Εθνική…;Φαρμακόγλωσσοι θα τα λένε…
…και όμως οι έλεγχοι απέδειξαν ότι γίνονται…
Απλά τα πιστοποιητικά φύλαξης της θυγατρικής της ΠΑΕΓΑΕ (Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε.) που χρησιμοποιούνταν ως αποθετήρια/αξιόγραφα έναντι δανεισμού της τράπεζας ήταν ΦΟΥΜΑΡΑ…
Οι ποσότητες των φυλασσόμενων ήταν διαφορετικές και πολύ μικρότερες από εκείνες για τις οποίες είχαν παρθεί τα δάνεια της Τράπεζας… και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απάτη φτάνει και τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, η ζημία από αυτή την υπόθεση απάτης μπορεί να ακουμπά και το Ελληνικό Δημόσιο, αν προκύψουν θέματα σχετικά με απλήρωτους φόρους και δασμούς.
Μήνυμα αναγνώστη
Δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΦΣΥΝ
Το «παιχνίδι ισχύος» ανάμεσα στους θεσμικούς πυλώνες του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ήδη περιγράψαμε, αποτελεί τη μία σημαντική πτυχή της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με αφορμή την επιλογή για την προεδρία της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για μια αντιπαράθεση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι «παίκτες» είναι συγκεκριμένοι και η προέλευσή τους επίσης γνωστή.
Πληροφορίες που φτάνουν όμως στην «Εφ.Συν.» εμφανίζουν ακόμα έναν πρόσθετο λόγο για τον οποίο παρατηρείται «σθεναρή αντίσταση» από τους σημερινούς διοικούντες την Εθνική Τράπεζα: πρόκειται για μια υπόθεση απάτης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αποκαλύφθηκε εσχάτως στο εσωτερικό της Εθνικής Τράπεζας.
Μια υπόθεση που -σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα περί «ηρωισμού» των διοικούντων- δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Γεγονός περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να αποβεί μοιραία για μια σημαντική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, γιατί όχι και της ίδιας της τράπεζας.
Ας εξετάσουμε τα δεδομένα από την αρχή.
Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει μια θυγατρική εταιρεία (κατέχει ποσοστό 100%) με το όνομα «Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε.»(ΠΑΕΓΑΕ).
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων για τρίτους (third party logistics), κατέχοντας μάλιστα τεράστιες εγκαταστάσεις που την καθιστούν μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στον χώρο.
Μεταξύ των εργασιών της περιλαμβάνονται η έκδοση τίτλων για τα εμπορεύματα που αποθηκεύονται στον χώρο της και η αποθήκευση εμπορευμάτων υπό καθεστώς ελευθέρας ζώνης και ελεύθερες αποθηκεύσεις γενικά, καθώς και υπό οποιοδήποτε τελωνειακό ή φορολογικό καθεστώς.
Οι εταιρείες-πελάτες της ΠΑΕΓΑΕ (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς κ.ά.) αποθηκεύουν τα εμπορεύματα ή τα προϊόντα τους στις αποθήκες της και λαμβάνουν έναν τίτλο (αποθετήριο/αξιόγραφο) στον οποίο περιγράφονται τα πλήρη χαρακτηριστικά τους.
Η κάθε εταιρεία μπορεί να πάρει αυτόν τον τίτλο και να απευθυνθεί σε μια τράπεζα, να ενεχυριάσει τον τίτλο (δηλαδή τα εμπορεύματα) και να λάβει δάνειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θεωρούν αυτούς τους τίτλους ως εξαιρετικά στοιχεία εξασφάλισης, λόγω της αξιοπιστίας της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και της άριστης κατάστασης των συγκεκριμένων αποθηκών.
Η ΠΑΕΓΑΕ, όμως, μπορεί να λειτουργεί -παράλληλα με τις δικές της αποθήκες- και τα λεγόμενα «ιδιωτικά παραρτήματα».
Εάν, δηλαδή, για διάφορους λόγους η ΠΑΕΓΑΕ κρίνει ότι τα προς αποθήκευση προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν στις δικές της εγκαταστάσεις, τότε υπάρχει η δυνατότητα η εκάστοτε εταιρεία-πελάτης να παραχωρήσει δικές της αποθήκες στην ΠΑΕΓΑΕ.
Η διαδικασία όσον αφορά την τιτλοποίηση και τον δανεισμό είναι παρόμοια, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι αποθηκευτικοί χώροι σφραγίζονται και η διακίνηση των εμπορευμάτων ελέγχεται πλέον από την ΠΑΕΓΑΕ.
Μεγάλη εταιρεία εμπορίας καπνού με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») διατηρούσε στις αποθήκες της καπνό που είχε αγοράσει από παραγωγούς ή την ελεύθερη αγορά.
Η εταιρεία έλαβε τίτλους από την ΠΑΕΓΑΕ, με την οποία συνεργάζεται επί χρόνια, και απευθύνθηκε σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού (ανάμεσά τους η Deutsche Bank) ζητώντας δάνεια. Τα οποία και έλαβε.
Τα συνολικά ποσά που άντλησε φτάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 300 εκατ. ευρώ.
Ανώνυμη καταγγελία
Υπήρξε όμως ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, «οι ποσότητες καπνού που είναι αποθηκευμένες στα ιδιωτικά παραρτήματα της ΠΑΕΓΑΕ είναι πολύ μικρότερες από αυτές που περιγράφονται στους τίτλους που έχουν εκδοθεί» και που έχουν -προφανώς- χρησιμοποιηθεί για την άντληση χρηματοδότησης από την εν λόγω μεγάλη εταιρεία εμπορίας καπνού.
Η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας εξέτασε την καταγγελία και διαπίστωσε την ορθότητά της, γεγονός που γνωστοποίησε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η δε διοίκηση της Εθνικής προσπάθησε να μην πέσουν άπλετα τα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεση αυτή.
Πληροφορίες από τις ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπορεί να βαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, εξ ου και έχει μείνει μακριά από τις σελίδες των εφημερίδων.
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς κάνουν λόγο για μια από τις μεγαλύτερες -ίσως και τη μεγαλύτερη- υποθέσεις απάτης που έχουν σημειωθεί στον χώρο των τραπεζών στην Ελλάδα.
Η μοναδική αναφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο euro2day.gr, με τον συντάκτη να κάνει λόγο για «οσμή σκανδάλου 40 εκατ. ευρώ».
Ωστόσο θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απάτη να φτάνει και τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς, η ζημία από αυτή την υπόθεση απάτης μπορεί να ακουμπά και το ελληνικό Δημόσιο, αν προκύψουν θέματα σχετικά με απλήρωτους φόρους και δασμούς.
Το ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν να έκαναν «φτερά» οι εν λόγω ποσότητες καπνού, ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να μεταφερθεί καπνός αξίας 40 εκατ. ευρώ, χρειάζονται μερικές εκατοντάδες φορτηγά.
Δεν τα είδε κανείς;
Υπάρχουν, λοιπόν, τρία ενδεχόμενα: είτε εξαρχής να αποθηκεύονταν ποσότητες μικρότερες από αυτές που δηλώνονταν, χωρίς η ΠΑΕΓΑΕ να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, είτε η εταιρεία καπνικών να παραβίαζε τις αποθήκες (ιδιωτικά παραρτήματα) είτε να γίνονταν και τα δύο παραπάνω.
Υπό κανονικές συνθήκες, εάν ένας πελάτης θέλει να αποδεσμεύσει ποσότητα του εμπορεύματός του, τότε δίνει το ανάλογο ποσό στην τράπεζα από την οποία έχει λάβει δάνειο, εκείνη μεταβιβάζει το αίτημα στην ΠΑΕΓΑΕ με αναλυτικά στοιχεία και έπειτα αποδεσμεύεται το εμπόρευμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Deutsche Bank επιχειρεί να ενημερωθεί για το ύψος του ελλείμματος που παρατηρήθηκε, επιφυλασσόμενη να ασκήσει κάθε δικαίωμα κατά της ΠΑΕΓΑΕ.
Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες που δάνεισαν την εταιρεία καπνικών, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι δάνεια περίπου 20 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει κάθε λόγο να κρατήσει στα «σκοτεινά» την υπόθεση, καθώς αυτή μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για την αξιοπιστία της τράπεζας και της ΠΑΕΓΑΕ, αλλά και των διοικητικών στελεχών τους.
Το ποσό είναι υπέρογκο, αποκαλύπτονται πολλές αδυναμίες στον έλεγχο και την εποπτεία της θυγατρικής της Εθνικής, ενδέχεται να αναλάβουν δράση οι διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά και να ενημερωθεί ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός (SSM).
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η θητεία του προέδρου της ΠΑΕΓΑΕ, που παράλληλα ήταν γενικός διευθυντής στην Εθνική, ανανεώθηκε με εισήγηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, παρά την αντίθεση του εκπροσώπου του Δημοσίου και της Λούκας Κατσέλη.
Οσμή... λαθρεμπορίου καπνού σε θυγατρική της Εθνικής
Τον περασμένο Νοέμβριο η «Εφ.Συν.» ανέδειξε την υπόθεση της εταιρείας Προνομιούχος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος Α.Ε. (ΠΑΕΓΑΕ), που δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής υπηρεσιών αποθήκευσης και μεταφοράς προϊόντων για τρίτους (third party logistics).
Σύμφωνα με τα όσα γράψαμε τότε, η ΠΑΕΓΑΕ, 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών αναφορικά με τη διαχείριση που επιφύλαξε σε μια από τις εταιρείες-κολοσσούς καπνικών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Νέα στοιχεία, όμως, των οποίων έλαβε γνώση η «Εφ.Συν.», δείχνουν ότι η υπόθεση έχει ακόμη μεγαλύτερες προεκτάσεις, αφήνοντας έντονη την οσμή ενός μεγάλου σκανδάλου λαθρεμπορίου καπνικών.
Το ιστορικό
Μια και το πεδίο της λειτουργίας των αποθηκών είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό, αξίζει να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά σημεία, όπως τα αναφέραμε στις 14 Νοεμβρίου 2016: «Οι εταιρείες-πελάτες της ΠΑΕΓΑΕ (παραγωγικές μονάδες, εισαγωγείς κ.ά.) αποθηκεύουν τα εμπορεύματα ή τα προϊόντα τους στις αποθήκες της και λαμβάνουν έναν τίτλο (αποθετήριο/αξιόγραφο) στον οποίο περιγράφονται τα πλήρη χαρακτηριστικά τους.
» Η κάθε εταιρεία μπορεί να πάρει αυτόν τον τίτλο και να απευθυνθεί σε μια τράπεζα, να ενεχυριάσει τον τίτλο (δηλαδή τα εμπορεύματα) και να λάβει δάνειο. Η ΠΑΕΓΑΕ, όμως, μπορεί να λειτουργεί -παράλληλα με τις δικές της αποθήκες- και τα λεγόμενα "ιδιωτικά παραρτήματα".
»Εάν, δηλαδή, για διάφορους λόγους η ΠΑΕΓΑΕ κρίνει ότι τα προς αποθήκευση προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν στις δικές της εγκαταστάσεις, τότε υπάρχει η δυνατότητα η εκάστοτε εταιρεία-πελάτης να παραχωρήσει δικές της αποθήκες στην ΠΑΕΓΑΕ. Η διαδικασία όσον αφορά την τιτλοποίηση και τον δανεισμό είναι παρόμοια, ενώ σε αυτή την περίπτωση οι αποθηκευτικοί χώροι σφραγίζονται και η διακίνηση των εμπορευμάτων ελέγχεται πλέον από την ΠΑΕΓΑΕ».
Καπνική εταιρεία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια τις αποθήκες της στην ΠΑΕΓΑΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, οι ποσότητες καπνού που ήταν αποθηκευμένες στα συγκεκριμένα ιδιωτικά παραρτήματα ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που περιγράφονται στους τίτλους που έχουν εκδοθεί.
»Το αποτέλεσμα είναι η καπνική εταιρεία να έχει αντλήσει δάνεια από τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού, τα οποία όμως έχουν αναντίστοιχες ή ανύπαρκτες εγγυήσεις. Η υπόθεση διερευνήθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Εθνικής Τράπεζας και διαπιστώθηκε η ορθότητά της. Η «Εφ.Συν.» είδε τα εν λόγω πορίσματα των τακτικών και καθολικών ελέγχων και είναι σε θέση να μεταφέρει μερικές πολύ σημαντικές λεπτομέρειες.
Ο ρόλος της ΠΑΕΓΑΕ
Η ΠΑΕΓΑΕ από ιδρύσεώς της θεωρείται μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον χώρο του «third party logistics». Η πορεία της βέβαια μέσα στα χρόνια γνώρισε διάφορες διακυμάνσεις. Κομβικό σημείο για την πορεία της θεωρείται ο Ιανουάριος του 2012, όταν υπό τη νέα διοίκησή της η ΠΑΕΓΑΕ ξεκίνησε να «αδυνατίζει» σε δραστηριότητες, με τα διοικητικά της στελέχη, όμως, να απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.
Μέσα από έναν συνδυασμό ενεργειών, που σχετίζονταν και με κεντρικές επιλογές της Εθνικής Τράπεζας, η ΠΑΕΓΑΕ στις αρχές του 2014 με διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλαο Χαιρέτα έκανε τη «μεγάλη στροφή»: η ΠΑΕΓΑΕ επικεντρώθηκε στην ανάληψη έργων που είχαν να κάνουν κυρίως με «εξωτερικά παραρτήματα».
Ελήφθη δε μια «περίεργη» απόφαση: οι τίτλοι που εκδίδονταν από την ΠΑΕΓΑΕ θα υπογράφονταν πλέον από τα γραφεία της Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής του γραφείου στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε διευθυντικό στέλεχος, ονόματι Ν.Θ., που θεωρούνταν για τους γνωρίζοντες έμπιστος συνεργάτης του Νικόλαου Χαιρέτα.
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα πορίσματα των εσωτερικών ελέγχων της Εθνικής Τράπεζας ουσιαστικά δείχνουν ως «απαρχή» της υπόθεσης με τα καπνικά προϊόντα την ίδια εποχή. Γιατί όμως μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση και να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των καταγγελιών δεν υπήρξε καμία σχετική κινητοποίηση από τη διοίκηση της ΠΑΕΓΑΕ;
Γνωρίζοντες τα εσωτερικά της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι διόλου τυχαίο είναι το ότι το 2015, επιθεωρητής των ενεργειών, των τίτλων και των βεβαιώσεων που εξέδιδε η ΠΑΕΓΑΕ για ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα ορίστηκε ο ίδιος ο Ν.Θ. Με απλά λόγια, ο ελεγχόμενος ήταν την ίδια ώρα και ελεγκτής.
Η καπνική εταιρεία
Τελικά η όλη υπόθεση με τα ανύπαρκτα καπνικά προϊόντα φαίνεται να υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» η υπόθεση αφορά εγγυήσεις δανείων 80 εκατ. ευρώ, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν 15.000 τόνοι καπνού. Οσοι γνωρίζουν την αγορά μιλούν για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της συγκεκριμένης αγοράς».
Οπως είπαμε παραπάνω, εντός της ΠΑΕΓΑΕ φαίνεται να είχαν δημιουργηθεί οι συνθήκες, ώστε αντικειμενικά να είναι αδύνατον να διενεργηθούν σοβαροί εσωτερικοί έλεγχοι. Οσο όμως προχωρά κανείς στην ανάγνωση των πληροφοριών που υπάρχουν στα πορίσματα, η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ότι η ΠΑΕΓΑΕ εξέδιδε τίτλους για τον καπνικό κολοσσό, οι οποίοι ήταν πλαστοί. Φαίνεται μάλιστα η καπνική εταιρεία εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένας αξιόπιστος έλεγχος από την ΠΑΕΓΑΕ, η οποία παραβίαζε έτσι το σχετικό Ν.Δ. 3077/54.
Πληροφορίες αναφέρουν επιπρόσθετα ότι ο καπνικός κολοσσός, με δραστηριότητες στα Βαλκάνια, είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το εργοστάσιο κατεργασίας καπνικών ώστε να βάζει και να βγάζει από τις αποθήκες του (που θα έπρεπε να επιβλέπονται από την ΠΑΕΓΑΕ) μεγάλες ποσότητες προϊόντων.
Η ροή αυτή φέρεται να είχε μάλιστα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί πως οποτεδήποτε προκύψει εσωτερικός έλεγχος θα υπάρχει η δυνατότητα για αναπλήρωση των αποθεμάτων. Χαρακτηριστικό είναι γι' αυτό το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2016 προσελήφθη εξωτερική εταιρεία για να διενεργήσει τέτοιους ελέγχους. Η εξωτερική εταιρεία έφτασε στο συμπέρασμα ότι τα απαραίτητα αποθέματα υπήρχαν στη θέση τους.
Ωστόσο οι καταγγελίες έγιναν κατόπιν ακόμη πιο συγκεκριμένες και επιτακτικές με αποτέλεσμα να ασκηθεί πίεση για νέους εσωτερικούς ελέγχους το φθινόπωρο του 2016. Ο έλεγχος αυτός έφτασε στο συμπέρασμα, όπως αναφέρουν τα σχετικά πορίσματα, ότι υπάρχουν «ακάλυπτοι τίτλοι».
Με απλά λόγια, η ΠΑΕΓΑΕ είχε εκδώσει τίτλους που δεν ανταποκρίνονταν σε υπάρχοντα εμπορεύματα. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρήθηκαν μάλιστα και οι καταθέσεις του εκπροσώπου του καπνικού κολοσσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρώτη φορά που εκλήθη, ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι ο κολοσσός απέσπασε ο ίδιος τα εμπορεύματα από τις αποθήκες του. Τη δεύτερη φορά που εκλήθη, όμως, κατέθεσε ότι οι ιθύνοντες της ΠΑΕΓΑΕ τού πρότειναν να προχωρήσει στην εκδοχή της πρώτης κατάθεσής του.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας λίγες ώρες μετά το αρχικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητά του και να ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Οι δικαστικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και κομβική πρέπει να θεωρείται η εξέταση των πορισμάτων των εσωτερικών ελέγχων της Εθνικής Τράπεζας, καθώς από τις πρακτικές που καταγράφονται υπάρχουν ενδείξεις, λένε οι γνωρίζοντες, για λαθρεμπόριο καπνικών.
Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής: κάθε καπνική εταιρεία, όπως ο εν λόγω κολοσσός, προκειμένου να αγοράζει και να εισάγει στις εγκαταστάσεις του ποσότητες καπνικών, πρέπει να προμηθεύεται σχετικά έγγραφα και άδειες από τον «Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων» (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Είναι εξόχως αμφίβολο εάν τέτοια έγγραφα υπήρχαν σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ ορισμένοι αφήνουν υπόνοιες ότι αυτές οι άδειες ήταν πλαστές. Εάν όλα αυτά ευσταθούν, τότε τα εμπορεύματα και τα προϊόντα έμπαιναν και έβγαιναν από τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις και τις αποθήκες της καπνικής εταιρείας χωρίς κανέναν έλεγχο για την προέλευση ή τον προορισμό τους.
Με απλά λόγια, ο κολοσσός φέρεται να διακινούσε τεράστιες ποσότητες προϊόντων εντός και εκτός Ελλάδας, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι πράττει. Με αυτή τη μέθοδο, όπως είναι προφανές, δεν πληρώνονταν δασμοί, ούτε πραγματοποιούνταν οι απαραίτητοι υπηρεσιακοί έλεγχοι. Το πεδίο για λαθρεμπόριο ήταν κατά τα φαινόμενα απολύτως ελεύθερο.
Οι τραπεζικές «ουρές» της υπόθεσης
Η μεγάλη εταιρεία καπνικών έλαβε, όπως αναφέραμε παραπάνω, δάνεια 80 εκατ. ευρώ με (ουσιαστικά ανύπαρκτες) εγγυήσεις. Τα δάνεια 40 εκατ. ευρώ τα έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Deutsche Bank και το υπόλοιπο ποσό από τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Είναι προφανές ότι εάν αποδειχτεί δικαστικά η ευστάθεια όλων αυτών των καταγγελιών, το πλήγμα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα είναι καίριο.
Ενδέχεται, όμως, να υπάρχουν ευθύνες και στα κορυφαία κλιμάκια της Εθνικής Τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη που βρίσκονταν σε θέσεις-κλειδιά, δηλαδή στους τομείς της επίβλεψης των θυγατρικών της ΠΑΕΓΑΕ, αλλά και όσοι διορίστηκαν από τους ίδιους, όχι μόνο αποτελούσαν επιλογές της διοίκησης Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, αλλά αρκετοί εξ αυτών παραμένουν στη θέση τους στην ΠΑΕΓΑΕ.
Ο,τι και να γίνει, πάντως, το βέβαιο είναι ότι ένα «μαγαζί γωνία», όπως χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες, έχει υποτιμηθεί σε βαθμό που καιροφυλακτούν ξένες ανταγωνίστριες εταιρείες, ώστε να καταλάβουν εκείνες την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά.
ΠΗΓΕΣ: mikrometoxos.gr , efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου