ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΜΠΟΝΟΥΣ 690.000€ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΦ...ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ !!!

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ;;;
Και παίρνουν μπόνους την ώρα που το πρόσφατο πόρισμα φωτιά του ΣΕΥΥΠ έδειξε ότι ο ΕΟΦ δε διαθέτει καν ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, δεν έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ούτε διπλογραφικό σύστημα, η μία υπηρεσία δεν επικοινωνεί με την άλλη, ενώ διαθέτει δικά του κτήρια πληρώνει άλλα για να στεγάσει το αρχείο του και άλλα πολλά... 




Και όμως στην Ελλάδα των μνημονίων, που πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι παίρνουν bonus τη στιγμή μάλιστα που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια οι αιτήσεις των πολιτών αυτής της χώρας για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

Δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, οι οποίοι επί ΣΥΡΙΖΑ και με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, μοιράζονται αυτές τις μέρες το ποσό των 690.000 ευρώ ως κίνητρο απόδοσης.

Πρόκειται για την εφαρμογή του άρθρου 52 του νόμου “Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις”, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκε η συγκεκριμένη παροχή . “Στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) δύναται να διατίθεται ως κίνητρο απόδοσης, ανά έτος, μέρος του ποσού της υπέρβασης του στόχου του θετικού ετήσιου αποτελέσματος του προηγουμένου έτους, κατ’ ανώτατο όριο μέχρι του ποσού των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ συνολικά”, αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.


Σύμφωνα με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των κυρίων Χουλιαράκη και Ξανθού, στον ΕΟΦ, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του υπουργείου Υγείας, καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου του θετικού ετήσιου αποτελέσματος του έτους 2016 κατά 3.507.048 ευρώ.

“Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δυνάμει του θεσμοθετημένου σκοπού του για την προάσπιση και την προαγωγή υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, ασκεί πληθώρα αρμοδιοτήτων δημόσιου συμφέροντος”. Οπως σημειώνεται στο σκεπτικό της απόφασης, “για την αποτελεσματική άσκηση των ανωτέρω και λοιπών αρμοδιοτήτων του, και με πρωταρχικό μέλημα την προάσπιση υψηλού επιπέδου δημόσιας υγείας, οι διοικητικοί μηχανισμοί του Ε.Ο.Φ. τελούν σε διαρκή ετοιμότητα. Ουσιώδεις προϋποθέσεις για την επιστημονικά και διοικητικά άρτια, αποτελεσματική και άμεση, ενόψει των συχνών επειγουσών αναγκών προστασίας δημόσιας υγείας που ανακύπτουν, άσκηση του ανωτέρω έργου, συνιστά η στελέχωσή του Ε.Ο.Φ. με το αναγκαίο, κατ’αριθμό, προσωπικό που να διαθέτει υψηλή επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία στους τομείς αρμοδιότητάς του”.

Βάση υπολογισμού του καταβαλλόμενου κινήτρου στο προσωπικό του ΕΟΦ αποτελεί ο βασικός μισθός κλιμακίου της κατηγορίας που ανήκει ο δικαιούχος και το ποσό προκύπτει ύστερα από πολλαπλασιασμό των αποδοχών με συντελεστή, που κυμαίνεται μεταξύ 0,4 και 0,7 ανάλογα, με το κλιμάκιο και την κατηγορία. Οπως αναφέρεται, για τον υπολογισμό του κινήτρου χρονικό “διάστημα πραγματικής υπηρεσίας άνω των 15 ημερών υπολογίζεται ως ολόκληρος μήνας”.



Τι δείχνει πόρισμα φωτιά για τον ΕΟΦ!


Το HealthReport.gr αποκαλύπτει το πόρισμα των ελέγχων που έγιναν από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων από το 2012-2015.

Χωρίς έλεγχο, αναχρονιστικός, με δυσκίνητες εσωτερικές υπηρεσίες οι οποίες δεν επικοινωνούν καν μεταξύ τους, χωρίς ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, και χωρίς να υπόκειται ο ίδιος σε κανέναν έλεγχο παρότι σχετίζεται με εκατομμύριαευρώ λόγω των φαρμάκων, είναι όπως φαίνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας, «ξεσκόνισαν» όλα τα στοιχεία για την τριετία 2012 έως 2015 που είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής από τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Σταύρο Ευαγγελάτο για τον ΕΟΦ, και αποτύπωσαν τα όσα διαπίστωσαν σε ένα πόρισμα που παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr.


Στο πόρισμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων οι γνωστοί και ως «ράμπο υγείας»:

Ο Οργανισμός δε διαθέτει καν ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, δεν έχει εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ούτε διπλογραφικό σύστημα, ενώ η μία υπηρεσία δεν επικοινωνεί με την άλλη.




Τα αναξιοποίητα ακίνητα του ΕΟΦ

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης ο ΕΟΦ, παρότι διαθέτει δικά του κτίρια, νοικιάζει άλλα προκειμένου να στεγάσει το αρχείο του.

Σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάζει το HealthReport.gr, ενώ έχει μεγάλο ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Πειραιώς, μισθώνει άλλο κτίριο για το αρχείο του στη λεωφόρο Μαραθώνος.
Μάλιστα ο ΕΟΦ κατασπαταλά 100.000 ετησίως ως κόστος φύλαξης του αναξιοποίητου ακινήτου στην Πειραιώς το οποίο είναι ανεκμετάλλευτο από το 2001.

Γι αυτό και οι ελεγκτές του ΣΕΥΥΠ σύμφωνα με το πόρισμα προτείνουν την άμεση αξιοποίηση του ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια.


Στα συνέδρια χωρίς…διασταύρωση
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι δεν είναι επισήμως γνωστό, ποια στελέχη πηγαίνουν σε ποια συνέδρια του εξωτερικού, εάν παραβρίσκονται και υπό ποιες συνθήκες, καθώς λόγω της έλλειψης οργάνωσης ούτε αυτό καταγράφεται με αποτέλεσμα η Διοίκηση να έχει απόλυτη άγνοια.






Και όλα αυτά βέβαια την ώρα που ο ΕΟΦ δίνει εγκρίσεις και μάλιστα θέτει και νέους περιορισμούς σε ιατρικά συνέδρια ως ελέγχων φορέας.

Πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου


Τι κι αν συντάσσει πιο αυστηρούς κανονισμούς και επιβάλει πρόστιμα σε εταιρείες της αρμοδιότητας τους που σχετίζονται εκτός των άλλων με φάρμακα και καλλυντικά. Στο τέλος τα πρόστιμα …μένουν στον αέρα καθώς με βάση το πόρισμα που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr, ο Οργανισμός δε γνωρίζει εάν τελικά αυτά εισπράττονται καθώς δεν έχει καμία ενημέρωση από τις αρμόδιες εφορίες.Μία διαδικασία που θα πρέπει να λυθεί άμεσα σύμφωνα και με τις προτάσεις των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ.

Έρχονται και νέοι πιο λεπτομερείς έλεγχοι


Οι επιθεωρητές που ΣΕΥΥΠ μέσα από το πόρισμά τους ζητούν να δώσει ο Γενικός Επιθεωρητής Σταύρος Ευαγγελάτος νέα εντολή για πιο λεπτομερείς ελέγχους ώστε να επισκεφθούν εκ νέου τον ΕΟΦ.

Οι νέοι έλεγχοι θα αφορούν και συμβάσεις που δε βρέθηκαν στα αρχεία των υπηρεσιών αλλά και τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι.
Εξάλλου οι ελεγκτές έφυγαν με ερωτηματικά σχετικά με το πως πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από τον ΕΟΦ, με ποια συχνότητα και μέσα από ποια διαδικασία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου