ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΡΑΠΙΣΜΑ ΣΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ & MONSANTO ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΟ ROUNDUP !!!

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ 10ΕΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΤΟΥ
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων απέρριψε τελικά την πρόταση της Κομισιόν για 10ετή ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του ύποπτου για καρκινογένεση ζιζανιοκτόνο Roundup​ της Monsanto !!!




Μάλιστα η Ελλάδα ήταν από τις χώρες εκείνες που καταψήφισαν την πρόταση της Κομισιόν μαζί με το Βέλγιο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Αυστρία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία, ενώ απείχαν η Γερμανία και η Πορτογαλία.

Κατά την ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη, αν και 16 χώρες ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της άδειας χρήσης του Roundup​ και συγκεκριμένα Βουλγαρία, Δανία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν επετεύχθη η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός και συγκεκριμένα τα κράτη μέλη που θα υπερψηφίσουν να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.


Η απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τις Βρυξέλλες και τα λόμπι των κολοσσών της βιοτεχνολογίας και μια μεγάλη νίκη για τα εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών που διατύπωσαν με δυναμικό τρόπο την αντίθεσή τους στη χρήση εντομοκτόνων που βασίζονται σε ουσίες, όπως η γλυφοσάτη της Monsanto, που επισήμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει στις ύποπτες για καρκινογένεση.

Η Κομισιόν, που επιθυμούσε διακαώς την ανανέωση για δέκα χρόνια του άκρως επικίνδυνου εντομοκτόνου, καλείται, τώρα να καταθέσει νέα πρόταση που θα περιορίζει κατά πολύ τη χρονική περίοδο ανανέωσης της χρήσης του Roundup​.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαστούκι στην Κομισιόν έδωσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο κατά τη συνεδρίασή του στις 23 Οκτωβρίου, υιοθέτησε με 355 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 111 αποχές, νομοθετικό ψήφισμα το οποίο ζητά την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης σε οικιακά προϊόντα και την απαγόρευσή της στον γεωργικό τομέα έως το τέλος του 2022. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά ακόμα τη δημοσιοποίηση των αξιολογήσεων κινδύνου που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



πηγη: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου