ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Άλλο ύψος εσόδων δήλωσε στις Βρετανικές αρχές και άλλο αναφέρει ο ισολογισμός !!!
Η μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακών δημοπρασιών σε όλο τον κόσμο, η αμερικανική eBay, δεν έδωσε ακριβή στοιχεία στις βρετανικές αρχές για το ύψος των εσόδων της το 2016, γι’ αυτό και κατέβαλε λιγότερους από τους προβλεπόμενους φόρους. Συγκεκριμένα, στη Βρετανία δήλωσε έσοδα 264 εκατ. δολαρίων από τις πωλήσεις της στην εκεί αγορά. Μάλιστα για το 2016 εμφάνισε αυξημένο τζίρο κατά 8% στη βρετανική αγορά, αλλά σε σύγκριση με το 2015 τα κέρδη της μειώθηκαν 5% στα 7,6 εκατ. στερλίνες (10,04 εκατ. δολ.). Ως εκ τούτου, για τη χρήση του 2016 κατέβαλε στη Βρετανία φόρους 1,6 εκατ. στερλίνες (2,1 εκατ. δολ.).
Ομως, στον ισολογισμό της μητρικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει πως οι δραστηριότητές της στη βρετανική αγορά το 2016 απέφεραν έσοδα που ξεπερνούν το 1,3 δισ. δολάρια (1 δισ. στερλίνες).
Ομως, στον ισολογισμό της μητρικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρει πως οι δραστηριότητές της στη βρετανική αγορά το 2016 απέφεραν έσοδα που ξεπερνούν το 1,3 δισ. δολάρια (1 δισ. στερλίνες).
Bypass στην Ελβετία
Οπως παρατηρούν και οι Financial Times, για την καλιφορνέζικη eBay η μεγαλύτερη αγορά είναι η αμερικανική και έπονται η γερμανική και η βρετανική. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στα λογιστικά βιβλία της στη Βρετανία η eBay εμφανίζει έσοδα 200 εκατ. στερλίνες, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τη μητρική της στην Ελβετία, eBay International. Στην εταιρεία αυτή, η eBay Βρετανίας φαίνεται ότι παρείχε διαφημιστικές υπηρεσίες – όπως εκτιμούν αναλυτές, το πιθανότερο είναι πως εκεί διοχέτευσε όλες τις προμήθειές της από τις δημοπρασίες στη βρετανική αγορά.
Ο βρετανικός βραχίονας ανήκει εξ ολοκλήρου στην eBay International στην Ελβετία. Αυτή ανήκει εξ ολοκλήρου στην eBay ΗΠΑ. Τα συνολικά έσοδα της eBay από τις βρετανικές δραστηριότητες του 2016, που φθάνουν το 1,3 δισ. δολάρια και αναφέρθηκαν στην ετήσια έκθεσή της, συμπεριλαμβάνουν και έσοδα από τις θυγατρικές Stubhub (εισιτήρια) και Gumtree (μικρές αγγελίες). To ερώτημα που εγείρεται, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ το BBC, είναι πώς η εταιρεία δεν παρουσίασε το σύνολο των εσόδων από τη βρετανική αγορά και το απέκρυψε από την εφορία. Ακόμη μία φορά επανέρχεται, λοιπόν, στο προσκήνιο το ζήτημα της ευκολίας των μεγάλων πολυεθνικών να διοχετεύουν τα έσοδά τους στις χώρες εκείνες που έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Πολλά κρούσματα
Κατά τον Τζολάιον Μομ, ειδικό δικηγόρο περί τα φορολογικά και ακτιβιστή για την πάταξη της φοροαποφυγής από τις εταιρείες, «είναι σαφές πως οι φόροι της eΒay Βρετανίας δεν αντικατοπτρίζουν τις πωλήσεις της στην αγορά αυτή. Βρισκόμαστε στην ίδια θέση που είχαμε βρεθεί στο παρελθόν με τις Facebook, Google και Airbnb». Και αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι το σύστημα φορολόγησης των εταιρειών δεν έχει καμία σχέση με τον τόπο στον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργούν, όπως προσθέτει ο κ. Μομ. Η βρετανική κυβέρνηση έχει θεσπίσει από το 2015 τον «φόρο Google», προσπαθώντας να παρακινήσει τις διαδικτυακές εταιρείες να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Ο εν λόγω «φόρος Google» προβλέπεται για τα κέρδη που διοχετεύονται σε υπεράκτιες μονάδες. Οταν αντιληφθούν οι Αρχές ότι υπάρχει τέτοιο κρούσμα με μη δηλωθέντα έσοδα, τότε επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 25%, όταν ο ισχύων στη Βρετανία για τα εταιρικά κέρδη ανέρχεται στο 19%. Μία από τις εταιρείες που προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα είναι ο κολοσσός Amazon, αναφέρουν οι Financial Times.
πηγη: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου