ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ !!!

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ
Εν αναμονή της έκδοσης εγκυκλίου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την εκτέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και από τους δήμους, οι οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ στέλνουν ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, καλώντας τους να διακανονίσουν τις οφειλές τους !!!


Σύμφωνα με πληροφορίες του epoli.gr, η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου και να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2018, τότε, δηλαδή, που λήγει η προστασία πρώτης κατοικίας και για χρέη προς τις τράπεζες.

Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, προβλέπεται σύντμηση των ημερομηνιών για την διενέργεια πλειστηριασμού σε 15 ημέρες από την αναγγελία της κατάσχεσης. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, πλειστηριασμός γινόταν μετά από 2 χρόνια από την αναγγελία της κατάσχεσης.

«Μέχρι σήμερα γίνονται μόνο κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και όχι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας», διαβεβαιώνουν μέσω του epoli.gr υψηλόβαθμα στελέχη οικονομικών υπηρεσιών δήμων, καλώντας τους πολίτες που έχουν χρέη προς τους ΟΤΑ Πρώτου βαθμού, να κάνουν διακανονισμό και να πληρώσουν τις οφειλές τους ακόμη και σε 100 δόσεις.

Όπως παρατηρούν τα ίδια στελέχη, «είναι πολλοί οι οφειλέτες που χρωστούν μικρά ποσά, κυρίως από τη μη αποπληρωμή προστίμων για παράνομη στάθμευση ή μη καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας». «Υπάρχουν περιπτώσεις δημοτών, που με τον φόβο να μην τους κοπεί το ρεύμα, κάνουν διακανονισμό με την ΔΕΗ και δεν πληρώνουν τους φόρους που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς. Έτσι συσσωρεύονται οφειλές για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βεβαιώσουμε την οφειλή», επισημαίνουν στο epoli.gr, εξηγώντας ότι, εάν δεν προβούν σε αυτή την διαδικασία, κινδυνεύουν με σοβαρές πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, υπάρχει «ένας μικρός αριθμός οφειλετών, που χρωστούν μεγάλα ποσά και σε πολλές περιπτώσεις ο δήμος δεν θα τα εισπράξει ποτέ, ιδίως εάν πρόκειται για χρεοκοπημένες επιχειρήσεις». Πρόκειται, όπως λένε, για φαληρισμένες επιχειρήσεις όπως βιομηχανίες, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή διαφόρων τύπων εμπορικά καταστήματα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η εκάστοτε οικονομική υπηρεσία του δήμου για χρέη άνω των 293,47 Ευρώ μπορεί να δεσμεύσει την φορολογική ενημερότητα του οφειλέτη. Ενώ για οφειλές άνω των 500 Ευρώ μπορεί να προχωρήσει σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας. Δεν δεσμεύονται μόνο όσα είδη είναι απαραίτητα για την επιβίωση του οφειλέτη.


πηγη: epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου