ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ ΑΠΑΤΕΩΝΑ !!!

Γράφει ο Κυριάκος Τόμπρας

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 7ΕΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ 
Επί 114.000 περιπτώσεων, μόλις 2.000 κόκκινοι δανειολήπτες της Eurobank ανταποκρίθηκαν στα κουρέματα που τους προτάθηκαν για να εξοφλήσουν τα δάνεια και τις κάρτες τους !!!
Και αντί οι τραπεζίτες να καταλάβουν ότι το ζήτημα στην κοινωνία δεν είναι πλέον το "Πληρώνω - Δεν Πληρώνω", αλλά ο κοινωνικός αυτοματισμός του "Θα σας χρεοκοπήσω επειδή με χρεοκοπήσατε", αυτοί μιλούν ακόμη για μπαταχτσήδες και για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και αρνούνται πεισματικά, μαζί με την κυβέρνηση και τους δανειστές, να συνειδητοποιήσουν την πικρή αλήθεια που λέει ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί τίποτα, ούτε σε τράπεζες, ούτε σε δημόσιο, ούτε σε ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και με κουρέματα της τάξης του >90%, παρά την όποια καθημερινή απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και για 50 ευρώ, όσο στην ελληνική κοινωνία δεν εδραιώνεται το αίσθημα της δικαίωσης του μέσου Πολίτη, που περιμένει επί 7 ολόκληρα χρόνια να δει να πληρώνουν τον λογαριασμό της κρίσης και των μνημονίων αυτοί που τα δημιούργησαν. Δεν φτάνει ένας Άκης και δεν θα καταλαγιάσει ποτέ η οργή της κοινωνίας όσο τα κόμματα, οι νταβατζήδες, τα ΜΜΕ, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες, συνεχίζουν να μην πληρώνουν, να κάνουν ότι θέλουν και να είναι ακόμη στο απυρόβλητο, απολαμβάνοντας την ιδιότυπη και προκλητική ασυλία με την οποία προστατεύονται από τη νομοθετική, την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία.  


ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ :
http://www.kinima-ypervasi.gr/2017/10/blog-post_26.html

Η Eurobank πριν πουλήσει πρόσφατα στο σουηδικό fund Intrum (εταιρεία διαχείρισης δανείων) το πακέτο "κόκκινων" καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών αξίας 1,5 δις ευρώ (2,8 δις ευρώ μαζί με τους τόκους και τους ανατοκισμούς)με επιστολή της είχε απευθυνθεί σε όλους τους δανειολήπτες των παραπάνω δανείων (114.000 ο αριθμός τους) οι οποίοι είχαν λάβει, χωρίς εξασφαλίσεις,πριν από μια δεκαετία περίπου 220.000 προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια η είχαν οφειλές από πιστωτικές κάρτες να προσέλθουν σε υποκατάστημά της ώστε να ευθμίσουν τα δάνειά τους εξοφλώντας τα με ένα ελάχιστο έως ασήμαντο ποσό από το αρχικό κεφάλαιο του δανείου η το τυχόν υπόλοιπο της οφειλής τους.


Τους προτάθηκε μάλιστα να "κουρευτεί" το 85% του αρχικού δανείου (τα περισσότερα ήταν αξίας έως 10.000 ευρώ και να διαγραφούν όλοι οι τόκοι που προστέθηκαν στη συνέχεια αυξάνοντας υπέρμετρα το αρχικό κεφάλαιο δανεισμού.Μάλιστα το ποσό που θα προέκυπτε από την παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούσε να εξοφληθεί σε δόσεις μέσα σε 3-5 χρόνια.

Το απίστευτο είναι ότι στη γραπτή ειδοποίηση της τράπεζας ανταποκρίθηκαν μόλις 2.000 οφειλέτες των συγκεκριμένων δανείων σε σύνολο 114.000.Οι υπόλοιποι αδιαφόρησαν, ενώ πιθανόν αρκετοί να μην έλαβαν καν την ειδοποίηση μιας και ενδεχομένως έχουν αλλάξει κατοικία(αρκετά προσωπικά η καταναλωτικά δάνεια είχαν λάβει προ δεκαετίας και πολλοί φοιτητές η αλλοδαποί).

Αποτέλεσμα όλων αυτών να προχωρήσει η Eurobank πριν από λίγες ημέρες (και σύντομα ακολουθούν και άλλες τράπεζες) στην πώληση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου του 1,5 δις ευρώ στην σουηδική εταιρεία Intrum Justitia (εταιρεία διαχείρισης πιστωτικών απαιτήσεων)με τίμημα μόλις 45 εκ.ευρώ που αντιστοιχούν στα 3 ευρώ ανά 100 ευρώ ενός δανείου.

Όπως είχε ανακοινωθεί από την Τράπεζα η πώληση δεν επηρέασε τα εποπτικά της κεφάλαια καθώς το μισό ποσό από το 1,5 δις είχε ήδη διαγραφεί προ πολλού από τον ισολογιασμό της.

Στόχος και υποχρέωση όλων στων συστημικών τραπεζών είναι μέχρι το τέλος του 2019 να μειώσουν συνολικά κατά 42 δις ευρώ τα ανοίγματά τους σε στεγαστικά, επιχειρηματικά και προσωπικά δάνεια τα οποία σήμερα αγγίζουν τα 105 δις ευρώ, είτε με αναδιαρθρώσεις δανείων, είτε με ρευστοποιήσεις εμπράγματων εξασφαλίσεων είτε με διαγραφές η ακόμη με πώλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων στα γνωστά fund.




Τι θα προτείνει στους «κόκκινους» δανειολήπτες της Eurobank η Intrum Justitia. Τι θα πληρώσουν και πώς θα γίνει η διαγραφή.

«Δώστε ό,τι προαιρείσθε»: Αυτό θα είναι το μήνυμα του σουηδικού κολοσσού της είσπραξης καθυστερούμενων απαιτήσεων, Intrum Justitia, στους χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες της Eurobank, τα δάνεια των οποίων απέκτησε πριν από λίγες ημέρες με πρωτοφανή, στα διεθνή χρονικά, έκπτωση 97% επί του κεφαλαίου τους.

Το πείραμα αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, γιατί θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά οι καθιερωμένες διεθνώς, από τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης προβληματικών δανείων, πρακτικές είσπραξης «κόκκινων» δανείων.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για το πρώτο τεστ αυτών των πρακτικών σε «άγνωστη γη», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τίμημα που προσφέρθηκε από τη σουηδική εταιρεία ήταν εξαιρετικά χαμηλό (μόλις 3 σεντς για κάθε ευρώ δανείου).

Πολλοί δανειολήπτες διερωτώνται σε τι ακριβώς συνίσταται η εισπρακτική καινοτομία που θα εφαρμοσθεί στους οφειλέτες καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις της Eurobank, τα δάνεια των οποίων κατέχει πλέον η Intrum Justitia, ενώ θα συνεχίσει να τα διαχειρίζεται η εισπρακτική εταιρεία του ομίλου της Eurobank;

Προφανώς, το ότι η νέα κάτοχος των δανείων είναι έτοιμη να προσφέρει στους δανειολήπτες ένα γενναίο «κούρεμα» των οφειλών τους, που μπορεί να ξεπεράσει και το 90%, δεν συνιστά καινοτομία. Η ίδια η Eurobank, πριν «πακετάρει» για πώληση αυτά τα δάνεια είχε στείλει επιστολές στους χιλιάδες δανειολήπτες, προτείνοντας εξίσου μεγάλο «κούρεμα», αλλά ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν.

Το νέο στοιχείο θα σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το χρόνο εξόφλησης των οφειλών: ενώ η Eurobank είχε προτείνει στους πελάτες εξόφληση των «κουρεμένων» οφειλών έως και σε έξι δόσεις, η σουηδική εταιρεία θα τους προτείνει εξόφληση μέσω νέων δανείων, διάρκειας άνω και των δέκα ετών.

Η διαδικασία

Η Intrum Justitia (για την ακρίβεια: η αρμόδια θυγατρική της Eurobank που θα ενεργεί για λογαριασμό της σουηδικής εταιρείας) θα καλέσει με επιστολές να προσέλθουν σε συζήτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση.

Ακολούθως, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη θα προτείνεται μια ρύθμιση με την εξής μορφή: η παλιά του οφειλή, αφού αφαιρεθούν οι τόκοι υπερημερίας, θα «σπάει» σε δύο κομμάτια. Ένα νέο δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο (κάτω από 5%!) και διάρκεια όσο μεγάλη χρειάζεται για να βγαίνει μια «ανεκτή» δόση, που θα περιορίζει όσο γίνεται τον κίνδυνο νέας αθέτησης. Και ένα δεύτερο δάνειο, που θα μένει στην άκρη χωρίς να εξυπηρετείται και το οποίο θα διαγράφεται, όταν ο δανειολήπτης αποπληρώσει το βασικό δάνειο.

Αυτό το μοντέλο ρύθμισης, ιδιαίτερα όταν ο αγοραστής ενός προβληματικού δανείου το έχει αγοράσει με μεγάλη έκπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή μηνιαία επιβάρυνση του δανειολήπτη, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η εταιρεία που έχει αγοράσει το δάνειο θα εισπράξει στο τέλος το διπλάσιο, ή περισσότερο, του αρχικού της κεφαλαίου.

Ένα παράδειγμα μπορεί να «φωτίσει» τη λειτουργία αυτού του μοντέλου: για ένα καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ, το οποίο η εταιρεία είσπραξης έχει αγοράσει έναντι 600 ευρώ (έκπτωση 97% επί του κεφαλαίου), θα ζητήσει από το δανειολήπτη να πληρώσει κεφάλαιο 1.800 ευρώ, με ένα νέο δάνειο 5ετούς διάρκειας και με επιτόκιο 5%.

Ο δανειολήπτης θα πληρώνει μηνιαία δόση μόνο 34 ευρώ, αλλά στη λήξη του δανείου η εισπρακτική εταιρεία θα έχει λάβει 2.038 ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι), δηλαδή ποσό υπερτριπλάσιο του ποσού που πλήρωσε αρχικά για να αγοράσει το δάνειο. Και ο δανειολήπτης, εάν έχει εξοφλήσει το δάνειο, θα έχει το κέρδος μιας διαγραφής χρέους κατά 90%.

Η παγίδα

Αυτό είναι το win-win scenario στην παρέμβαση των εξειδικευμένων εταιρειών είσπραξης απαιτήσεων στην ελληνική κρίση «κόκκινων» δανείων. Οι δανειολήπτες, πάντως, θα πρέπει να σταθμίσουν σοβαρά, πριν πάρουν τις αποφάσεις τους, τη νομική πλευρά του θέματος.

Τα δάνεια καταναλωτικής πίστης στην Ελλάδα έχουν σοβαρά νομικά προβλήματα (κυρίως το θέμα των υψηλών επιτοκίων, που έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο), γι’ αυτό και οι διαταγές πληρωμής των τραπεζών ανακόπτονται στα δικαστήρια, όταν προβληθεί η ορθή νομική επιχειρηματολογία.

Όσοι δανειολήπτες αποδεχθούν μια πρόταση ρύθμισης, με τη σύναψη ενός νέου δανείου χωρίς αυτά τα νομικά προβλήματα, θα πρέπει πάση θυσία να αποπληρώσουν κανονικά την οφειλή τους, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει απαιτητό όχι μόνο το «μικρό» αλλά και το «μεγάλο» δάνειο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ανακόψουν τη διαταγή πληρωμής.

ΠΗΓΗ
http://newpost.gr/oikonomia/632891/apisteyto-apo-114-000-daneiolhptes-ths-eurobank-molis-2-000-apodexthhkan-na-plhrwsoyn-elaxista-gia-na-eksoflhsoyn-ta-daneia-toys
http://www.sofokleousin.gr/archives/358891.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου